Ειδήσεις
Κεντροαριστερή “μάχη” ηγεμονίας με πρόταση μομφής
![Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος στο βήμα](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/androulakis_famellos.webp.webp)
Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ που θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους συσχετισμούς δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, έχουν αποδυθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος.
Η “μάχη” ηγεμονίας σχετίζεται με την πρόταση μομφής στην πολύκροτη υπόθεση των Τεμπών που εξελίσσεται σε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική των κομμάτων.
Το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα Δωδεκάνησα, μπορεί να έβγαλε από την κορυφή της ειδησεογραφίας το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα μπει φρένο και στην οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση.
Η εκτόνωση ή μη της σεισμικής ακολουθίας, θα καθορίσει τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, σε μια συγκυρία, που η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν πατάει γερά στα πόδια της.
Τόσο στη Χ. Τρικούπη όσο και στην Κουμουνδούρου οι ζυμώσεις οι διαβουλεύσεις είναι πιο έντονες από ποτέ, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι η τραγωδία των Τεμπών αλλάζει ριζικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού τάραξε τα νερά, ενώ τα ερωτήματα για το φορτίο που μετέφερε η μοιραία αμαξοστοιχία πολλαπλασιάζονται μετά και το πόρισμα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γάνδης.
Οι Βέλγοι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εύφλεκτες ουσίες αφορούν πιθανότατα το ξυλόλιο και το τολουόλιο, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη νοθεία καυσίμων, εξέλιξη που αλλάζει άρδην τα δεδομένα της υπόθεσης.
Παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η Βουλή παραμένει χωρίς ουσιαστική εμπλοκή, ενώ άκρως ανταγωνιστική είναι και η σχέση Ανδρουλάκη- Φάμελλου.
Οι 50 βουλευτές
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η αντιπολίτευση και ειδικά το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, από τη στιγμή που έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών του προοδευτικού χώρου.
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης από μόνο του δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, λόγω του ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 50 βουλευτών.
Διαφορετικές στρατηγικές
Κατά συνέπεια πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία μπορεί να συμφωνούν επί της αρχής σε μια τέτοια κίνηση, αλλά έχουν διαφορετικές στρατηγικές και στοχεύσεις.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης που προανήγγειλε πρόταση προανακριτικής για τον υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλου, δείχνει να κινείται πιο θεσμικά και αναμένει πρώτα να κατατεθούν τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων και μετά να προχωρήσει στην πρόταση μομφής.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επιθυμεί οι διαδικασίες να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα, καθώς εκτιμά ότι στο κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με αιχμή μια μελλοντική συμμαχίκη προοδευτική διακυβέρνηση.
Στη Χ. Τρικούπη ωστόσο, αντιμετωπίζουν μάλλον αρνητικά τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, με το σκεπτικό ότι μετριοπαθείς και Κεντρώοι ψηφοφόροι, δεν επιθυμούν τέτοιες συνεργασίες.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που θυμίζουν τη σκόνη που σήκωσε μια αποστροφή του Π. Γερουλάνου για τις συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ και τις κατηγορίες της κυβέρνησης για “κόμματα της δραχμής”.
Το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν ακολούθησε τον κ. Φάμελλο που έσπευσε να καταθέσει πρόταση για προ ημερησίας στη Βουλή, είναι δηλωτικό των προθέσεων και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Με βάση αυτό ως δεδομένο, το πλέον πιθανό είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί κατά μόνας και θα καλέσει τα άλλα κόμματα να στηρίξουν την δική της πρόταση μομφής, όταν την καταθέσει στη Βουλή.
Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμούν ότι όσο καθυστερεί η κατάθεση πρότασης μομφής, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες εκτόνωσης της οργής και δίνεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να αλλάξει την ατζέντα.
Νέες ανακατατάξεις
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με την υπόθεση των Τεμπών, γίνεται ακόμη ένα βήμα, προς την κατεύθυνση συστράτευσης του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές και στελέχη που έχουν προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά.
Το πρώτο βήμα έγινε με την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας και υπάρχει αισιοδοξία της επιστροφής στην Κ.Ο. με βασικό στόχο, ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση.
Κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση μπορεί να δείχνει δύσκολο, αλλά είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι έχει ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής, ώστε να ισχυροποιηθούν οι δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο ανακατατάξεων στη Βουλή είναι πιθανό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται οκτώ από τους 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς για να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση και δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Η Χ. Τρικούπη, αφήνει να εννοηθεί ότι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές είναι έτοιμοι να προστεθούν στους 31 που διαθέτει και άλλους δύο, τον Δ. Διαμαντίδη και τον Θ. Γλαβίνα, εάν το Εκλογοδικείο τους δώσει τις δυο έδρες των “Σπαρτιατών”.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ειδήσεις1 μήνα ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις6 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας