Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κοινωνικός τουρισμός 2024: Ποια ΑΦΜ συνεχίζουν τις αιτήσεις σήμερα, ποιοι παίρνουν μπόνους έξτρα μόρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό της ΔΥΠΑ. Σήμερα συνεχίζονται οι αιτήσεις για του πολίτες με ΑΦΜ που λήγει 0, ενώ αύριο θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση όσων το ΑΦΜ λήγει σε 1.

Σήμερα κάνουν αίτηση για τον κοινωνικό τουρισμό όσοι το ΑΦΜ τους λήγει σε 0. Η πλατφόρμα για αιτήσεις στον κοινωνικό τουρισμό θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 09.06.2024 και ώρα 23:59, ως εξής:

– 0 03.06 & 04.06

– 1 05.06 & 06.06

– 2,3,4 07.06

– 4,5,6 08.06

– 7,8,9 09.06

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι, ενώ συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 5ετία.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και του Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν, στο οποίο φέτος προστίθεται η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων).

Τι αλλάζει με τη μοριοδότηση

Δηλώσεις για τον κοινωνικό τουρισμό έκανε η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ. Όπως σημείωσε στο πρόγραμμα μοριοδοτείται η μονογονεϊκότητα με 10 μόρια, μοριοδοτείται το κάθε ανήλικο ωφελούμενο τέκνο με 15 μόρια και γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να συμπληρώνουμε το σύνολο των ωφελούμενων παιδιών.

«Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι επειδή οι γονείς έχουν οργανώσει ενδεχομένως κατασκηνωτικό πρόγραμμα για κάποιο παιδί, δεν το δηλώνουν στην πλατφόρμα με αποτέλεσμα να χάνουν μόρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δίνονται 50 μόρια για τα άτομα με αναπηρία από 50% και πάνω, ενώ και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, για πρώτη φορά μοριοδοτούμε και ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει στην διαδικασία της αίτησης για τον Κοινωνικό Τουρισμό, αλλά δεν έχουν επιδοτηθεί ποτέ λόγω χαμηλής μοριοδότησης.

Αυτοί οι δικαιούχοι – όπως ενδεχομένως είναι νέα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα, αλλά χωρίς παιδιά – θα λάβουν φέτος 20 μόρια: «Δίνουμε 20 μόρια για να μπορέσει και μια συγκεκριμένη ομάδα που ποτέ δεν έχουν γίνει λήπτες επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού, να έχουν περισσότερες ελπίδες να συμμετάσχουν και να μοριοδοτούνται με τέτοιο ποσοστό μορίων ώστε να μπορούν να πάνε».

Επιπλέον, προσέθεσε ότι το εισόδημα είναι μοριοδοτούμενο κριτήριο και πως υπάρχει ένα ανώτατο οριζόντιο όριο στις 30.000 ευρώ, το οποίο όταν ξεπερνιέται, δεν είναι πια επιλέξιμος κανείς για το πρόγραμμα. Δηλαδή, 30 μόρια έως 10.000 ευρώ, 20 μόρια έως 20.000 ευρώ και 10 μόρια έως 30.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ