Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Με έξαρση κρουσμάτων μπαίνει ο Νοέμβριος – Σκέψεις για νέα περιοριστικά μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Κρίσιμος αναμένεται ο Νοέμβριος καθώς η έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού φέρνουν στο τραπέζι σκέψεις και συζητήσεις για νέα περιοριστικά μέτρα.

Τα σχεδόν 88.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού και οι 1.126 νεκροί λόγω των επιπλοκών της νόσου covid-19 αποτελούν το μελανό αποτύπωμα του Οκτωβρίου, που δημιούργησε ελπίδες στο ξεκίνημά του ότι θα υψωθεί περαιτέρω το εμβολιαστικό τείχος προστατεύοντας την κοινωνία, τη δημόσια υγεία, την οικονομία. Το προηγούμενο 48ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία περισσότεροι από 500 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, βάζοντας και πάλι σε συνθήκες μεγάλης πίεσης τα νοσοκομεία και γεννώντας προβληματισμό για ό,τι ενδέχεται να ακολουθήσει το Νοέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Αν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει αυτή η αυξητική πορεία του ιού, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοεμβρίου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα, όπως προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για επέκταση των τεστ, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων μία φορά την εβδομάδα ακόμα και στους εμβολιασμένους, προκειμένου να ανασχεθεί το τελευταίο, όπως είπε, πανδημικό κύμα.

 

Στόχος να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπάρχον τείχος ανοσίας συγκρατεί την επιδημία συρρικνώνοντας τις νέες μολύνσεις και τις εισαγωγές ασθενών έως και 50%, ωστόσο είναι ανάγκη να συνεχιστεί με άλλο ρυθμό η οικοδόμησή του ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη σφοδρό κύμα -υπενθυμίζεται ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως το 60,5% του γενικού πληθυσμού, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων στον πληθυσμό πρέπει να αγγίζει το 90%, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, ιδίως στους ηλικιωμένους, να εμβολιαστούν για τον…διπλό εχθρό του εφετινού χειμώνα, τον κορωνοϊό και τη γρίπη, που όπως όλα δείχνουν θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα, δοκιμάζοντας την άμυνα του πληθυσμού και την αντοχή των νοσοκομείων.

 

Δείτε επίσης: Οι πληρωμές της εβδομάδας από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

 

Από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα δέχονται καθημερινά μηνύματα στο κινητό τους (όπως αυτό έχει δηλωθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ) τα οποία θα τους υπενθυμίζουν την αξία του εμβολιασμού αλλά την κακή εξέλιξη της νόσου Covid εφόσον μολυνθούν. Τα μηνύματα θα είναι διαφορετικά για κάθε ημέρα της εβδομάδας και θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό. Παράλληλα, θα αποστέλλονται υπενθυμιστικά μηνύματα και στα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από τότε που έκαναν τη δεύτερη δόση ώστε να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης. Τέλος, τον ίδιο προγραμματισμό θα μπορούν να κάνουν από την προσεχή Παρασκευή όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

 

Σκέψεις για περιορισμούς στη διασκέδαση

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων θα έχουν να κάνουν με χρήση της μάσκας παντού σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές, αυξημένο τέστινγκ και έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους, περαιτέρω περιορισμούς σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ή ακόμη και να απαγορευτεί για ακόμα μία φορά η μουσική.

Παράλληλα, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης, σχετικά με το στέγαστρο και τα προστατευτικά πλαϊνά που χρησιμοποιούνται για το κρύο, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, οι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν αυξημένο έλεγχο, με τη διενέργεια rapid test τρεις φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν και μέτρα περαιτέρω περιορισμών ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95%.

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ