Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κορωνοϊός: Με την υποπαραλλαγή Iris το 11% των κρουσμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η υποπαραλλαγή Iris του κορονοϊού εμφανίζεται όλο και πιο έντονα πλέον και στην Ελλάδα. Το 11% των κρουσμάτων είναι με τη νέα υπο-παραλλαγή του στελέχους Όμικρον EG.5.1.

Στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ επισημαίνεται ότι η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά.

Την εβδομάδα 27 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (77%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (11%) και την EG.5.1 (11%).

Όσον αφορά στη νέα υπο-παραλλαγή του στελέχους Όμικρον EG.5.1 (Iris), που χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 09/08/2023, τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή έχουν ως εξής:

α) δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο,

β) στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση της συγκεκριμένης υπο-παραλλαγής τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα,

γ) στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 41 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής EG.5.1 με ημερομηνία λήψης δείγματος από 31/5 έως και 27/7,

δ) από τα αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης του πίνακα για τις εβδομάδες 28- 30, τα 45 από τα 48 (94%) αφορούσαν σε δείγματα που εστάλησαν από το Ιολογικό Εργαστήριο – ΠΕΔΥ Κρήτης. Αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ