Connect with us

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Στη Θεσσαλονίκη το όγδοο κρούσμα – Συναγερμός για ενδεχόμενη έξαρση του ιού

Published

on

Στα οχτώ ανέρχονται πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης.

Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, της φίλης, δηλαδή, της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άνδρα μέσης ηλικίας, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

Η κλινική εικόνα του όγδοου επιβεβαιωμένου κρούσματος που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωναϊό στη Θεσσαλονίκη, δεν διαφέρει από την κλινική εικόνα των άλλων κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα.

Προετοιμασία για ενδεχόμενη έξαρση του ιού στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Απριλίου

οι Έλληνες ειδικοί, αφού έχουν δώσει με επιτυχία την πρώτη μάχη κατά του φονικού ιού, παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων αλλά επικεντρώνονται στην επόμενη φάση, εκείνη μιας πιθανής μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα, και προετοιμάζονται αναλόγως γι’ αυτήν.

«Εάν καταφέρεις να περιορίσεις το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές ανθρώπων, πχ που ήρθαν από το Μιλάνο, έχεις πολύ σημαντικότερο βαθμό επιτυχίας του περιορισμού και της του περιορισμού και της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα σου. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις, που είδαμε στην Ιταλία, δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, όπου εφάρμοζαν δρακόντεια μέτρα περιορισμού της εισόδου στη χώρα, ανθρώπων οι οποίοι προέρχονταν από τις προσβεβλημένες περιοχές της Κίνας, διαπίστωσαν αρκετές εβδομάδας μετά, γύρω στις 4 με 5 εβδομάδες μετά, κρούσματα με άγνωστο τρόπο προέλευσης» εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για ποιο λόγο το βλέμμα των ειδικών στην Ελλάδα είναι στραμμένο πια στο διάστημα από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Απριλίου.

«Η νόσος βρίσκεται κάτω από τη μύτη σου και σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις» περιέγραψε ο κ. Τσιόδρας την κατάσταση που επιχείρησαν να αποτρέψουν – κάτι που φαίνεται ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δρομολογήσει.

«Δεν φαίνεται να είναι υψηλή η πιθανότητά με τα μέχρι τώρα δεδομένα και καταγεγραμμένα κρούσματα στην πατρίδα μας να γίνει αυτό. Επαγρυπνούμε για αυτό. Στήνουμε συστήματα επιτήρησης, ειδικά για αυτό το λόγο, ώστε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις» πρόσθεσε ο καθηγητής.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ