Η Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ και η Επανεκκίνηση των Ελληνοβρετανικών Σχέσεων
Χθες το βράδυ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Σερ Κιρ Στάρμερ, εγκαινίασε την περίοδο των Χριστουγέννων, ανάβοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από την Downing Street. Σήμερα, στις 12:45 ώρα Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει για πρώτη φορά επισήμως τον Σερ Κιρ Στάρμερ στο «Νούμερο 10». Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά από σύντομες επαφές των δύο ηγετών το προηγούμενο έτος, σε διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις όπως η COP28 στο Ντουμπάι και οι συναντήσεις στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, οι οποίες χρειάζονται επαναφορά στην ομαλότητα μετά το διπλωματικό «φάλτσο» του προηγούμενου Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέρυσι, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Γλυπτά Παρθενώνα: Διαπραγματεύσεις και Στρατηγική Επανεκκίνησης
Αναμένονται συζητήσεις και για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων να επικεντρωθεί μόνο σε αυτό το θέμα. Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι το θέμα δουλεύεται εντατικά στο παρασκήνιο και ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Όπως δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή, το θέμα των γλυπτών δεν χρειάζεται να βρεθεί στο προσκήνιο της συνάντησης, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο είναι προχωρημένες και υπάρχει η προσδοκία για μια συμφωνία σχετικά με τον πολυετή δανεισμό τους.
Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνεται στην εξεύρεση μιας συμφωνίας που θα επιτρέπει το δανεισμό των γλυπτών χωρίς να θίγεται η ελληνική κυριότητα, γεγονός που αναμένεται να επιλυθεί, όπως φαίνεται, μέσα στο επόμενο διάστημα.
Πολιτική Σταθερότητα και Οικονομικές Προοπτικές
Εκτός από το θέμα των γλυπτών, η συζήτηση αναμένεται να καλύψει μια σειρά γεωπολιτικών και διμερών θεμάτων. Μεταξύ αυτών, η κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, καθώς και σημαντικά ζητήματα όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, στάθηκε και στην πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες. Σχολίασε, μάλιστα, ότι ενώ άλλες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, η Ελλάδα καταγράφει πλεονάσματα και μειώνει τους φόρους, ενώ οι αγορές εκτιμούν την πρόοδο της χώρας.
Μιλώντας στο CNN για την αναταραχή στην Ευρώπη, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομικής της θέσης.
Κοινή Ευρωπαϊκή Στρατηγική: Η Προοπτική για Κοινό Δανεισμό
Όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έκθεση Ντράγκι, τονίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερα κοινά ευρωπαϊκά έργα, όπως και σε δυνατότητες για κοινό δανεισμό, αντίστοιχες με το μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αναγνώριση της ανάγκης για μια πιο ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, είναι βασικός άξονας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Με την Ελλάδα να παραμένει σταθερή και προσηλωμένη στην οικονομική της ανάπτυξη και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να καταστήσει τη χώρα έναν αξιόπιστο και σταθερό εταίρο στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας.