Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ώρα Ερντογάν μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

Published

on

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνους της Λιθουανίας στρέφει το βλέμμα του το Μαξίμου, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης “παίζει” μόνος του και αυτό που προέχει είναι να δώσει δείγματα της πολιτικής του τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το τετ α τετ που θα έχει την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που δεν αναμένεται να είναι εύκολο.

Ασφαλώς και τα δεδομένα είναι διαφορετικά μετά τους σεισμούς στην Τουρκία που έφερε πιο κοντά τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά η Αθήνα, φροντίζει να κρατά μικρό καλάθι ως προς τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, καθώς η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση να κάνει πίσω και εγείρει συνεχώς θέματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία.

 

Αισιόδοξο σενάριο

Το αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι ότι στην περίπτωση που όλα πάνε καλά στο τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν, οι διερευνητικές επαφές θα αρχίσουν έως το χειμώνα.

Πολλά πάντως ως προς τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας θα εξαρτηθούν κυρίως από τα ανταλλάγματα που θα πάρει ο κ. Ερντογάν προκειμένου να άρει το βέτο ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική διπλωματία πάντως εκτιμά πως όσο καλύτερα πάει αυτή η συναλλαγή, τόσο πιο πιθανό είναι να πάει καλά και η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Τουρκικές επιδιώξεις

Ως προς τις επιδιώξεις της Τουρκίας από το τετ α τετ, η Αθηνά εκτιμά ότι η Άγκυρα θέλει να κάνει ένα βήμα πίσω στα προβλήματα που έχει με την Ελλάδα προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Δύση.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν θα κινηθεί στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών και των συνομιλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επίσης, δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν έθεσε εκτός κυβέρνησης τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Χουλουσί Ακά, οι οποίοι με τις δηλώσεις που έκαναν προκαλούσαν τη χώρα μας.

 

Το αρνητικό σενάριο

Όλα αυτά βέβαια δεν αποκλείεται να είναι και εικασίες, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρείται απρόβλεπτος με ότι αυτό συνεπάγεται για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Με αυτό ως δεδομένο, το αρνητικό σενάριο μπορεί να είναι και προ των πυλών, ιδίως εάν δεν πετύχει κάτι στο παζάρι που θα κάνει για τη Σουηδία και θα επιχειρήσει να ισορροπήσει με επίδειξη δύναμης στην Ελλάδα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ