Κεντρικό Θέμα
Κυρ. Μητσοτάκης: “Καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων” [Βίντεο]
Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών, παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
Από την κυβέρνηση συμπληρώνουν ότι κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο πρωθυπουργός ήθελε να προτάξει τα ελληνοτουρκικά, αλλά η ατζέντα είχε αλλάξει δραματικά μετά την -με εντολή Ντόναλντ Τραμπ- δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Και αυτό φάνηκε με τον καταιγισμό των δημοσιογραφικών ερωτήσεων όταν οι δύο ηγέτες βρέθηκαν μπροστά στις κάμερες: Από τις δεκατέσσερις, μόλις οι δύο αφορούσαν την Ελλάδα, ενώ οι εννέα είχαν να κάνουν με την κρίση στο Ιράν και άλλες δύο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.
Ο Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας
Ο πρωθυπουργός ωστόσο τόνισε το πρόβλημα με την τουρκική προκλητικότητα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η πρόσφατη συμφωνία Ερντογάν – Αλ Σάραζ για την οριοθέτηση ΑΟΖ, διακόπτοντας μάλιστα την αγόρευση Ντόναλντ Τραμπ, για να κάνει σαφές ότι δεν θα ανεχτούμε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλοντας την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εν μέσω της δύσκολης κατάστασης που προαναφέραμε, πέτυχε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και τους βασικούς του στόχους από την συνάντηση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει την στήριξη των ΗΠΑ. Σε αυτές του τις δηλώσεις – όπως μετέφεραν κυβερνητικές πηγές – ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε την «κατανόηση» του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε αμέσως μετά τους εκπροσώπου των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι «τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Καθώς επίσης και ότι «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Today, President @realDonaldTrump welcomes His Excellency Kyriakos Mitsotakis, Prime Minister of the Hellenic Republic, to the White House! ???? pic.twitter.com/ogxgE1Czai
— The White House 45 Archived (@WhiteHouse45) January 7, 2020
Ο Τραμπ απέφυγε να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις
Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν έλαβε κάποιο σαφές μήνυμα καταδίκης από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τον μοναδικό ηγέτη που ενημέρωσε προσωπικά ο Ντόναλντ Τραμπ για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ όλοι οι άλλοι σύμμαχοι ενημερώθηκαν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Στις κοινές δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο πριν το κρίσιμο τετ α τετ των δύο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να εκφράσει ευθαρσώς και επωνύμως την στήριξη του στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, εστιάζοντας στις «εκπληκτικές» σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ και στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί «τεράστια επιτυχία».
Ούτε στο θέμα των F-35 τοποθετήθηκε ξεκάθαρα δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται «πάρα πολύ να συμμετάσχει και σε αυτό και σε άλλα αμυντικά προγράμματα». Μετά την συνάντηση ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μιας μοίρας νέων μαχητικών F- 35, την χρησιμότητα των οποίων πάντως, πολλοί στρατιωτικοί αμφισβητούν, καθώς πρόκειται για αμιγώς επιθετικά αεροσκάφη που δεν συμβαδίζουν με το αμυντικό-αποτρεπτικό δόγμα της Ελλάδας.
«Επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας και ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» σχολίασε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε ό, τι αφορά στα F-35, εξήγησε ότι αυτά θα αποκτηθούν αφού πρώτα τελειώσει η αναβάθμιση των F-16, άρα μετά το 2024-25. «Οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν έναν με ενάμιση χρόνο» σημείωσε.
President @realDonaldTrump spoke to the press at the top of his meeting with Prime Minister @kmitsotakis of Greece—a nation that has made a tremendous economic comeback! pic.twitter.com/aJEopAgr8d
— The White House 45 Archived (@WhiteHouse45) January 7, 2020
Just leaving @WhiteHouse with @PrimeministerGR Mitsotakis. U.S. ?? & #Greece ?? are building momentum to achieve a shared vision for the future. Read my full statement: https://t.co/9yOtZYnTmP
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) January 7, 2020
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, με σημαντικές επαφές που θα έχει στο Κογκρέσο, ενώ θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που οργανώνουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.