Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κόμμα Κασιδιάρη: Πώς και γιατί κρίνει αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαιρετικά κρίσιμη η απόφαση του Αρείου Πάγου στις 3 Μαΐου

Ραγδαίες εξελίξεις που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν στις εκλογές είτε στις 21 Μαΐου, είτε στις 2 Ιουλίου, δρομολογούνται με το κόμμα Κασιδιάρη

Η τροπολογία μπορεί να πέρασε από τη Βουλή, με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά η μεγάλη μάχη για το μόρφωμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη θα γίνει στον Άρειο Πάγο στις 3 Μαΐου.

Την ημέρα αυτή, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην οποία θα κριθεί οριστικά το εάν το ακροδεξιό μόρφωμα μπορεί να κατέβει στις εκλογές.

Η συνεδρίαση αρχικώς ήταν να γίνει στις 5 Μαΐου, αλλά τα δεδομένα άλλαξαν από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Σάββατο 22 Απριλίου την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να της ανακοινώσει την απόφασή της για πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Με βάση τον νόμο, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που θα κατέλθουν στις εκλογές 12 ημέρες μετά την επίσημη προκήρυξή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση του Αρείου Πάγου είναι η 3η Μαΐου.

Κοινοβουλευτικά στελέχη τονίζουν ότι είναι καθοριστικής σημασίας η απόφαση που θα λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως εξηγούν, η απόφαση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην επόμενη Βουλή, αλλά κυρίως την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Σημειώνουν μάλιστα ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα Κασιδιάρη εκμεταλλεύεται την αντισυστημική ψήφο και λαμβάνει ποσοστό άνω του 3%κ που του δίνει τη δυνατότητα να μπει με άνεση στη Βουλή.

Με δεδομένο, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και το ΜέΡΑ25 μπαίνει στη Βουλή, το σενάριο για μια Βουλή επτά κομμάτων είναι πλέον πιθανό στην περίπτωση που δεν τεθεί εκτός εκλογικής διαδικασίας το μόρφωμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι από δύσκολο έως απίθανο, το πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι σε Βουλή έξι κομμάτων, ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι στο 37,5 έως 38% Εάν όμως αναδειχτεί επτακομματική Βουλή ο πήχης ανεβαίνει στο 39%. Μια τέτοια εξέλιξη καθιστά σαφές ότι το μοναδικό σενάριο που θα είναι υλοποιήσιμο είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας, κυρίως στις δεύτερες κάλπες του Ιουλίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ