Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Κόντρα Χάρη Δούκα και Νίκου Χαρδαλιά για τον τουρισμό της Αθήνας

Published

on

Σε πεδίο μάχης εξελίχθηκε ο νέος Μηχανισμός Στρατηγικής Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού DMMO «The Greater Athens Region» της Περιφέρειας Αττικής που παρουσίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς με τον Δήμο Αθηναίων να περνά σε αντεπίθεση, διαμηνύοντας με ανακοίνωσή του ότι «δεν ανέχεται “κηδεμόνες” στη διαχείριση της τουριστικής εικόνας του».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για παράκαμψη του Δήμου, ενώ, επίσης, δήλωσε την απορία του σχετικά με τη χρήση του ονόματος «Athens», τη στιγμή που ο Δήμος διαθέτει ήδη την Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε χθες (27/3) το «The Greater Athens Region» σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή θεσμικών και επαγγελματικών φορέων του τουρισμού. Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός αυτός εστιάζει σε στρατηγικές δράσεις με επίκεντρο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού επιπέδου, καθώς και τη διείσδυση σε νέα δυναμικά τμήματα της τουριστικής αγοράς και, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, θα «τρέξει» επενδύσεις που ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ.

Χάρης Δούκας «Ο Δήμος Αθηναίων δεν ανέχεται «κηδεμόνες» στη διαχείριση της τουριστικής εικόνας του»

Ο Χάρης Δούκας εξέφρασε την έκληξή του για την κίνηση της Περιφέρειας να προχωρήσει στη δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης τουριστικού προϊόντος, τονίζοντας πως η Αθήνα διαθέτει ήδη ολοκληρωμένο μηχανισμό διαχείρησης που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Παράλληλα, διαμήνυσε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί «το νόημα και τη στόχευση του συγκεκριμένου μηνύματος».

«Η πρωτεύουσα της χώρας διαθέτει ήδη, μέσω της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε., έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό διαχείρισης και προώθησης του τουριστικού της προϊόντος μέσω του DMMO (Destination Management & Marketing Organization) και του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού, φορείς που λειτουργούν με στρατηγικό σχεδιασμό, βασισμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Αθήνας» ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων.

Ακόμη, ο Δήμαρχος Αθηναίων, έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση, ενίσχυση της γραφειοκρατίας και εμπόδιση της αποκέντρωσης:

«Η επιχειρούμενη δημιουργία ενός υπερκείμενου φορέα, που θα «καθοδηγεί» τον τουρισμό ολόκληρης της Αττικής, εγείρει βασικά ερωτήματα:

  1. Πώς χρησιμοποιείται το όνομα «Athens» για τη δημιουργία ενός φορέα που επιχειρεί να παρακάμψει τον Δήμο Αθηναίων;
  2. Γιατί αγνοείται επιδεικτικά ο υφιστάμενος DMMO του Δήμου, που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του;

Η δημιουργία μιας υπερκείμενης δομής, που θα απορροφήσει ή θα υποκαταστήσει τις τοπικές πρωτοβουλίες, δεν αποτελεί πρόοδο, αλλά οπισθοδρόμηση. Αντί να ενισχύουμε την αποκέντρωση και την αυτονομία των δήμων, οδηγούμαστε σε ένα κεντρικοποιημένο και γραφειοκρατικό μοντέλο, που προσπαθεί να υποκαταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τη δική τους στρατηγική.

Ο Δήμος Αθηναίων είναι ανοιχτός σε στρατηγικές συνεργασίες, ωστόσο δεν χρειάζεται καθοδήγηση ούτε έλεγχο στη διαχείριση και ανάδειξη του τουριστικού του προϊόντος. Η τουριστική στρατηγική και η εφαρμογή της στην πόλη μας, είναι και θα είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του Δήμου, χωρίς παρεμβάσεις και “κηδεμονίες”.»

Οι τέσσερις άξονες του DMMO της Περιφέρειας Αττικής

«Είμαστε περήφανοι, γιατί η Μητροπολιτική Περιφέρειά μας είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που αποκτά ανάλογο οργανισμό» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι η «Αττική οφείλει να ανοίγει νέους δρόμους και στον τουρισμό» αξιοποιώντας συστηματικά όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματά της.

Ο DMMO «The Greater Athens Region» λειτουργεί ως πλατφόρμα σύνδεσης φορέων, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητα του προορισμού. Δημιουργεί τις συνθήκες για καινοτόμες συνεργασίες, ενσωματώνοντας τις αρχές της βιωσιμότητας και της ποιοτικής τουριστικής εμπειρίας. Ειδικότερα, εστιάζει σε στρατηγικές δράσεις με επίκεντρο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού επιπέδου, καθώς και τη διείσδυση σε νέα δυναμικά τμήματα της τουριστικής αγοράς, ενσωματώνοντας όλες τις σύγχρονες τάσεις.

Αποτελεί την πρώτη δομή DMMΟ στη χώρα, η οποία έχει ήδη αναλάβει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο έργο στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αττική 2021-2027» και στηρίζεται σε τέσσερις θεμελιώδεις στρατηγικούς άξονες:

1. Ανθεκτικές και σύγχρονες υποδομές, ως βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα στον τουριστικό τομέα, με έμφαση σε δράσεις – με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα – που εντάσσονται στο πρόγραμμα των 280+1 έργων για την επόμενη τετραετία σε όλη την Αττική, όπως έχουν ήδη παρουσιαστεί από τον Περιφερειάρχη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και των μεταφορών, στον πολιτιστικό πλούτο της Αττικής, καθώς και στο νέο μητροπολιτικό πάρκο «Αέναον» στον Φαληρικό Όρμο, που ολοκληρώνει την ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

2. Ανάδειξη της ταυτότητας και διαχείριση των τουριστικών ροών, μέσα από μία βιώσιμη τουριστική στρατηγική και για τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

3. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της ποιότητας ζωής με τρόπο που το τουριστικό προϊόν θα δημιουργεί υπεραξία για όλη την κοινωνία.

4. Προώθηση της Καινοτομίας και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με τη λειτουργία ενός «Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Προορισμού», καθώς και του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ