Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κ. Μητσοτάκης: Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1.1.2022 και πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022 αφού έχουμε λάβει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και τις αντοχές των επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε, μάλιστα, δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Αναφορικά με το κύμα ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παγκόσμιο φαινόμενο και πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα πρέπει να αναμένεται από τις αρχές του 2022. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και ότι χωρίς κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές επάνω.

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε με την αξία της μετοχής της στο ένα ευρώ και σήμερα είναι μια ισχυρή επιχείρηση που μπορεί να βοηθήσει και τους καταναλωτές.

 

“Η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί”

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά μας θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε χαρακτηριστικά κατά πόσον θα δούμε γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά στην περίπτωση που εμφανιστεί το Oruc Reis πάλι κάτω από την Κρήτη. «Η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί», απάντησε ο πρωθυπουργός. Επέμεινε, δε, ότι για πρώτη φορά η χώρα επιτυγχάνει κάτι για το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο εδώ και 40 χρόνια και που επιπλέον είναι ένα μικρό βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να μπορούν να συνεργάζονται για να μπορεί η Ευρώπη να παρεμβαίνει μόνη της εκεί που το ΝΑΤΟ ή τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια και δήλωσε πως «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο». Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια έχει υπογράψει αυτές τις δύο συμφωνίες, καθώς και συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο κάτι που δείχνει ότι η προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα, έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο με την οποία συμφώνησε για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, έχει αγοράσει 24 ραφάλ και έχει παραγγείλει γαλλικές φρεγάτες.

 

Δείτε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα ξανακλείσουν οικονομία και κοινωνία – Να ελέγχονται περισσότερο οι ανεμβολίαστοι»

 

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν συμφωνούσε πάντα με την Α. Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά. «Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει το ρόλο του τρίτου, όφειλε στο μυαλό της να είναι ουδέτερη. Μόνο που η Γερμανία είναι μέλος της ΕΕ. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμιά ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι αν τα βρούμε με την Τουρκία δεν θα οφείλεται σε κάποιο τρίτο αλλά σε ειλικρινή διάλογο και πως ο ίδιος δεν διέκοψε ποτέ την επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

” Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη “

Στα αμιγώς πολιτικά, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πιστεύω στην αυξημένη αναλογική. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», δήλωσε, ενώ ερωτήθηκε και για τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης για να σημειώσει ότι «θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η ‘προοδευτική διακυβέρνηση’ είναι στρατηγική ήττας, είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα. Δεν χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι τα διλήμματα στις εκλογές θα είναι σαφέστατα ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και στα προηγούμενα 4 χρόνια με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση, δε, εάν τον φοβίζει κάτι απρόοπτο στην πανδημία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί απρόβλεπτα. «Δεν είμαι μελλοντολόγος. Έχουμε αποκτήσει αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις είτε είναι ο Έβρος, είτε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, είτε η πανδημία που είναι Λερναία Ύδρα».

 

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ