Κεντρικό Θέμα
Κ. Μητσοτάκης: Παρών στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι
Παρών στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι θα είναι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Την πρόσκληση απηύθυνε ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του τελευταίου στο Παρίσι, στα τέλη του Σεπτέμβρη κατά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Είναι μάλιστα, η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα λάβει μέρος σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη, καθώς η Γερμανία παλιότερα δεν της το είχε επιτρέψει παίρνοντας το “μέρος” της Τουρκίας.
Στην διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, λοιπόν, συμμετέχουν η Γαλλία, η οποία την οργανώνει από κοινού με τη Γερμανία, η Ιταλία, η Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά), η Τουρκία, η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ (με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις), η Ρωσία (με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ), η Αίγυπτος (με τον πρόεδρο Σίσι) και άλλοι.
Η Toυρκία δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι χθες το μεσημέρι αν θα ελάμβανε μέρος στη Διάσκεψη και σε ποιο επίπεδο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προεξοφλήσει μη συμμετοχή με πρόσχημα τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου και υποτιθέμενα του Ισραήλ, το οποίο πάντως ουδέποτε είχε προσκληθεί ή είχε πρόθεση να μετάσχει. Ωστόσο τελικά η ‘Αγκυρα απάντησε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ.
Τι θα συζητηθεί
Στο επίκεντρο της Διάσκεψης θα βρεθούν η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020, η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης, θα εξεταστούν ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης, εντάσσοντάς τα στο περιφερειακό περιβάλλον της χώρας.
Δείτε επίσης: Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα – Έρχονται αλλαγές σε εστίαση και σούπερ μάρκετ και μάσκες παντού
Οι θέσεις της Ελλάδας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σήμερα στη Διάσκεψη με τρεις βασικές θέσεις: να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν. Η θέση αυτή περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους. Το τρίτο σημείο είναι και το πιο κρίσιμο καθώς από αυτό εξαρτώνται οι εξελίξεις και στα δύο πρώτα. Έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι χωρίς την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και των άλλων μισθοφόρων από την Λιβύη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εκφράζει την βούληση των πολιτών. Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει κανένα νόημα να γίνουν εκλογές υπό καθεστώς αμφισβήτησης και πιθανής χειραγώγησης από ξένες δυνάμεις. Όπως είναι φυσικό, η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις υπό το πρίσμα του τουρκολιβυκού μνημονίου και η επόμενη ημέρα στην χώρα θα καθορίσει τις εξελίξεις και σε αυτό το θέμα.