Κεντρικό Θέμα
Κ. Μητσοτάκης: Τριπλό στοίχημα για να γυρίσει σελίδα η χώρα
Κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία, μέσα από την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, τη νέα ΔΕΗ και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, επιχειρεί να φτιάξει ο Κυριακός Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση μπορεί να έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής της με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά είναι σαφές, ότι δεν αρκούν για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα επενδυτικό σοκ, που θα φέρει ζεστό χρήμα στην αγορά και θα βάλει τις βάσεις για ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
«Γαλάζιοι» βουλευτές αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος δεν πρόκειται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, σημειώνουν όμως, ότι η κυβέρνηση έχει την βούληση για να ξεπεράσει τα εμπόδια που θα συναντήσει.
Οι κυβερνητικοί ρυθμοί θα ανέβουν ακόμη περισσότερο μετά τη μικρή ανάπαυλα του 15Αύγουστου, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα τρία μεγάλα στοιχήματα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, για να γυρίσει οριστικά σελίδα η χώρα:
Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων
Το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί Βερολίνο, Παρίσι και Ολλανδία για να ζητήσει στήριξη από τους εταίρους στο αίτημά του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Συνεργάτες του, τονίζουν ότι επιδιώκει συνεννόηση και όχι ρήξη και ότι δεν σκοπεύει να αμφισβητήσει άμεσα το δημοσιονομικό πλαίσιο που θέτει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή όχι για το 2019 και το 2020. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι η εμπιστοσύνη των αγορών στην κυβέρνηση θα μεταφραστεί και σε αντίστοιχη εμπιστοσύνη από τους εταίρους. Αποδίδει μάλιστα μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχει με την Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Βερολίνο στο 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να επαναλάβει ότι τα συγκεκριμένα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία όπου τα επιτόκια του δανεισμού ήταν υπερδιπλάσια των σημερινών, που έχουν πέσει κάτω και από το 2%. Εάν οι εταίροι, δώσουν το πράσινο φως για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, το κλίμα θα αλλάξει άρδην. Η υπερφορολόγηση που έχει τσακίσει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν έχουν κίνητρα για να επενδύσουν, θα σταματήσει και θα ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις στη χώρα.
Επένδυση στο Ελληνικό
Ο πρωθυπουργός αποδίδει τεράστια σημασία στην εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, για να σταλεί μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές. «Το Ελληνικό έχει ξεμπλοκάρει και τρέχουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα», είπε ο Α. Γεωργιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του. Την Τρίτη ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία οριοθετούνται οι όροι δόμησης και παύουν τα θολά σημεία του νόμου του 2012, που αφορούν στην ανέγερση των υψηλών κτιρίων, στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Αγίου Κοσμά και θα ακολουθήσει η έκδοση τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων αποτελούν ένα σύνθετο έργο, αφού εμπλέκονται επτά υπουργεία. Στη συνέχεια θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για το καζίνο, η διανομή μεταξύ της εταιρείας και του κράτους και η μεταφορά της προκαταβολής από την εταιρεία προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το τελικό στάδιο αφορά στην κυριότητα του χώρου από την εταιρεία, η οποία είναι αυτή που θα βάλει και τις μπουλντόζες. «Το Ελληνικό έχει γίνει έμβλημα. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα κοιτά το Ελληνικό για να διαπιστώσει αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του Ελληνικού πέραν του έργου αυτού καθ’ εαυτού», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Γεωργιάδης.
ΔΕΗ
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θέλουν μέσα από τη ΔΕΗ να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα για το σύγχρονο τρόπο διοίκησης μιας δημόσιας επιχείρησης. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο με δεδομένο ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος των πελατών της από τον ανταγωνισμό. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εταιρεία να σταθεί στα πόδια της για να παραμείνει πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να σταματήσει να είναι ζημιογόνα και για το λόγο αυτό θα δοθεί έμφαση στο να μαζέψει τις οφειλές από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, μεταξύ των οποίων είναι και το ελληνικό δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνον τα χρέη της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ. Προτεραιότητα για τη νέα Διοίκηση είναι να σταματήσει η τοξική εξάρτηση από το λιγνίτη, ενώ έμφαση θα δοθεί στην απεξάρτηση από το λιγνίτη και στην και στην είσοδο στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.