Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Μαύρα καλώδια γέμισα τους δρόμους της Αθήνας: Ποια είναι η χρησιμότητά τους

Published

on

Η έντονη παρουσία των μαύρων καλωδίων σε πολλούς οδικούς άξονες της Αθήνας έχει προκαλέσει την απορία αρκετών οδηγών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τον σκοπό της τοποθέτησής τους.

Τα τελευταία 24ωρα, οι δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν γεμίσει με μαύρα καλώδια, προκαλώντας ανησυχία στους οδηγούς σχετικά με τον ρόλο τους. Τα καλώδια βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες (όπως η Λεωφόρος Κηφισίας και η Λεωφόρος Κατεχάκη), καθώς και σε μικρότερους δρόμους.

Αυτά τα καλώδια δεν είναι παρά δύο εγκάρσια τοποθετημένα λάστιχα με αέρα, τα οποία αποτελούν μέρος μιας συσκευής για την καταγραφή του κυκλοφοριακού φόρτου. Το υπόλοιπο μέρος του συστήματος είναι ένα μπλε κουτί τοποθετημένο στην άκρη του δρόμου.

Τα καλώδια είναι έτσι τοποθετημένα – σε παράλληλη διάταξη- προκειμένου να περνάνε από πάνω τους τα αυτοκίνητα και να τα πατάνε. Κατά τη διέλευση των οχημάτων, ο αέρας στο εσωτερικό τους συμπιέζεται και καταλήγει στον μετρητή (το κουτί) που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου.

Η συσκευή καταγράφει όλα τα περάσματα των οχημάτων, και με αυτό τον τρόπο πραγματοποιείται η συλλογή μιας πληθώρας στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των εξής: Του βαθμού καταπόνησης του δρόμου από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, της ταχύτητας που αναπτύσσουν οι οδηγοί και του αριθμού των οχημάτων σε ημερήσια (ή εβδομαδιαία) βάση.

Παράλληλα, καθίσταται εφικτός ο προσδιορισμός και του είδους των οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά στον εκάστοτε δρόμο, δεδομένου ότι ένα φορτηγό θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα καλώδια απ’ ότι ένα αυτοκίνητο πόλης.

Αφού ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων, αυτά αποστέλλονται στους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να εκτιμηθεί σε πόσο καιρό θα φθαρεί το οδικό δίκτυο, ενώ αν καταστεί αναγκαίο, λαμβάνονται και τα απαραίτητα αποσυμφορητικά μέτρα (π.χ. τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών) για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Οι δήμοι είναι οι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση των μετρητών κυκλοφοριακού φόρτου, με αρκετούς από αυτούς να χρησιμοποιούν τις συσκευές στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο για την παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορικών υπηρεσιών.

Θυμίζουμε ότι τον ίδιο ρόλο με τα μαύρα καλώδια διαδραματίζουν και τα τα ομόχρωμα «κοψίμαστα», οι λεγόμενοι «επαγωγικοί βρόχοι»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ