Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Μαύρη” επέτειος: Έξι χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι – Δικαίωση ζητούν ακόμη οι συγγενείς των θυμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, η φωτιά που εισήλθε στο Μάτι, θα προκαλούσε μια εθνική τραγωδία παγκοσμίων διαστάσεων, καθώς είναι η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του πλανήτη τον 21ο αιώνα, μετά από αυτή της Αυστραλίας το 2009 με τους 180 νεκρούς.

Στην κόλαση εκείνης της μέρας, που ξεκίνησε επειδή ένας 65χρονος αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα με ανέμους 8 μποφόρ, μέσα σε ένα χάος ασυνεννοησίας και ανοργανωσιάς, λανθασμένων χειρισμών και ελλιπούς συντονισμού, 104 άνθρωποι θα έχαναν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι θα σημαδεύονταν σωματικά –ως εγκαυματίες- και ψυχικά, αφού μέχρι και σήμερα αντηχούν στ’ αυτιά τους οι ήχοι της πυρκαγιάς που κατέτρωγε τα πάντα.

Έξι χρόνια μετά, οι άνθρωποι που έζησαν την φρικτή εκείνη μέρα, δεν αισθάνονται δικαιωμένοι. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε αφενός  κανένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, κανένα σχέδιο διάσωσης, αφετέρου (το κυριότερο) επειδή δεν ανέλαβε κανείς την ευθύνη.

Γι’ αυτό και μετά το πέρας της δίκης, στην οποία από τους 21 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι οι 6 (οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η εκτιτέα ποινή των 5 ετών που τους επιβλήθηκε είναι εξαγοράσιμη με περίπου 40.000 ευρώ), οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν. Μετά τις αντιδράσεις για την πρωτόδικη απόφαση με τις ποινές-χάδι, η τελευταία ελπίδα των συγγενών των θυμάτων και των επιζήσαντων, είναι το Εφετείο. Με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι ορατός, μιας και η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο, έως το 2026, οι 21 κατηγορούμενοι έχουν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, δικαζόμενοι από την αρχή. Η χθεσινή, έκτη συνεδρίαση του Εφετείου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναλώθηκε στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί του παραδεκτού της εισαγγελικής έφεσης που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο

Eκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι πραγματοποιούνται σήμερα 23 Ιουλίου 2024. Τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Στις 09:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν του Αγ. Ιωάννη, στον Νέο Βουτζά και στις 09:30 Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.

Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων, στον Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών. Στη συνέχεια, θα γίνει πορεία προς το Μάτι από τις οδούς Αλεξάνδρου, Διαγόρα, Εκάβης, Ισμήνης, (διέλευση Λεωφόρου Μαραθώνος), Κυανής Ακτής και Ποσειδώνος.

Στις 20:00 θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.)

Στις 21:00, περπατώντας μέσω Ποσειδώνος από το Ν.Α.Ο.ΜΑ θα γίνει προσέγγιση της Αργυράς Ακτής.

104 φαναράκια στη θάλασσα

Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα “να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό’”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ