Κεντρικό Θέμα
Μερική Έκλειψη Ηλίου 2025: Σήμερα το εντυπωσιακό φαινόμενο, τι ισχύει για την Ελλάδα

Το Σάββατο 29 Μαρτίου αναμένεται να συμβεί μερική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης αλλά δυστυχώς στη χώρα μας λόγω θέσης δεν θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας μερικής έκλειψης ηλίου;
Κατά τη διάρκεια μιας μερικής ηλιακής έκλειψης, το φεγγάρι περνάει ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη. Η Σελήνη ρίχνει σκιά στη Γη και εμποδίζει μόνο εν μέρει τον Ήλιο, κάνοντάς τον να φαίνεται σαν ημισέληνος. Σε αντίθεση με την ολική έκλειψη ηλίου, δεν υπάρχει ολότητα, οπότε οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να φοράτε καθ’ όλη τη διάρκεια κατάλληλα γυαλιά για την προστασία των ματιών σας.
Μερική Έκλειψη Ηλίου 2025: Αόρατη από την Ελλάδα – Η εξήγηση του φαινομένου
Oι επιστημονικοί συνεργάτες από τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξηγούν τι θα συμβεί κατά την αυριανή μερική έκλειψη ηλίου που θα κορυφωθεί στις 13:00 το μεσημέρι με το φαινόμενο να είναι αόρατο για την χώρα μας. Όπως αναφέρουν «αύριο, 29 Μαρτίου 2025 (1 μ.μ.), έχουμε Νέα Σελήνη και Μερική Έκλειψη Ηλίου, η οποία δε θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Θα είναι ορατή από την Ευρώπη, τη Βόρεια Ασία, τη Βόρεια/Δυτική Αφρική, μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, τη Βόρεια Νότια Αμερική, τον Ατλαντικό και την Αρκτική.Η νέα Σελήνη συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται μεταξύ της Γης και του Ήλιου, με αποτέλεσμα η φωτεινή της πλευρά να μην είναι ορατή από τη Γη. Μια ηλιακή έκλειψη μπορεί να συμβεί μόνο κατά τη νέα Σελήνη, όταν η Σελήνη ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο και τη Γη, καλύπτοντας μερικώς ή ολικά τον ηλιακό δίσκο.»
Η ανάρτηση από τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Μερική Έκλειψη Ηλίου 2025: Δείτε εδώ LIVE
Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό από τη χώρα μας εντούτοις συντονιστείτε αύριο (29/3) στον ακόλουθο σύνδεσμο και μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το εντυπωσιακό ουράνιο δρώμενο. Η μερική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή από την ανατολική Βόρεια Αμερική, τη Γροιλανδία, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τη βόρεια Ρωσία και τμήματα της βορειοδυτικής Αφρικής.
Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 12:47 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), όταν η σκιά της Σελήνης θα βρίσκεται στον βορειοανατολικό Καναδά, και ο Ήλιος στον αστερισμό των Ιχθύων.
Μέγεθος έκλειψης: 0,93760
(το ποσοστό της ηλιακής διαμέτρου που αποκρύπτεται από την Σελήνη την στιγμή της μέγιστης έκλειψης. Είναι μικρότερο από 1 για μερικές και δακτυλιοειδείς εκλείψεις, και ίσο ή μεγαλύτερο από 1 για ολικές εκλείψεις)
Επισκότιση: 0,93057
(το ποσοστό της ηλιακής επιφάνειας που αποκρύπτεται από την Σελήνη την στιγμή της μέγιστης έκλειψης. Είναι μικρότερο από 1 για μερικές και δακτυλιοειδείς εκλείψεις, και ίσο ή μεγαλύτερο από 1 για ολικές εκλείψεις)
Γάμμα: 1,04053
(η ελάχιστη απόσταση, σε ακτίνες Γης, του άξονα της σεληνιακής σκιάς από το κέντρο της Γης την στιγμή της μέγιστης έκλειψης)
Πρώτη εξωτερική επαφή παρασκιάς (Π1): 10:50:40 ώρα Ελλάδας
Μέγιστο έκλειψης: 12:48:36
Τελευταία εξωτερική επαφή παρασκιάς (Π4): 14:44:54
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024