Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μετωπική σύγκρουση: Τσίπρας – Μητσοτάκης παίζουν το “χαρτί” της οικονομίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλα για όλα ετοιμάζονται να τα παίξουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι ανεβάζουν στροφές ενόψει της πρώτης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις 21 Μαΐου.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, προκειμένου να πετύχουν το μέγιστο δυνατό βαθμό συσπείρωσης.

Στις 46 ημέρες που απομένουν έως τις εκλογές οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να ρίξουν όλο τους το βάρος στην οικονομία, που θεωρείται το μέτωπο που θα καθορίσει και την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα απευθυνθούν στις ίδιες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, με στόχο να περάσουν το μήνυμα ότι ξέρουν τι έχει ανάγκη η χώρα για να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Η αρχή έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος στη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο του ΣΕΤΕ θέλησε να καταστήσει σαφές ότι ο τουρισμός είναι το “χαρτί” για καλύτερες ημέρες στην ελληνική οικονομία.

Αμέσως ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της Α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Με τον τρόπο αυτό θέλει να φέρει σε πρώτο πλάνο τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους πιο ευάλωτους, τη νεολαία, και προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη κρίσιμων κοινωνικών ομάδων.

Εάν σκεφτεί κανείς ότι κάτι ανάλογο πράττει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει να δείξει ότι ξέρει τι έχει ανάγκη η οικονομία, κάτι που επιχειρεί να κάνει πράξη μέσω του κατώτατου μισθού και του προγράμματος στέγης στους νέους.

 

Μπρα ντε φερ

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ που στο επίκεντρο του έχει το ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερους μισθούς κυρίως στους νέους, καλύτερες συντάξεις και καλύτερες ημέρες σε ελεύθερους επαγγελματίες.

“Είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα τον αυξήσουμε με ρυθμό διπλάσιο της ανάπτυξης, τελικά τον αυξήσαμε με τριπλάσιο ρυθμό” έγραψε πρόσφατα στα social media ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντησή του με τον ΣΕΤΕ φρόντισε να επισημαίνει ότι “τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία προέρχονται από τον τουρισμό ξεπέρασαν τους αρχικούς στόχους”

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν η οικονομία έχει πλέον μεγάλες δημοσιονομικές αντοχές και κατά συνέπεια μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την ακρίβεια.

Στο ιδιότυπο μπρα ντε φερ εντάσσεται και ο πόλεμος για το νερό, με την κυβέρνηση να διαψεύδει τις καταγγελίες περί ιδιωτικοποίησης κάνοντας λόγο για fake news και τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι ο λαός θυμάται όσα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης το 2018.

 

Προγραμματικές δεσμεύσεις

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εκπέμπει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη των μεγάλων συμφερόντων και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των λαϊκών και μεσαίων εισοδημάτων.

Η Κουμουνδούρου μάλιστα επισημαίνει ότι προτάσσει θετική ατζέντα απέναντι στην τοξικότητα της Ν.Δ. και εκτιμά ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον πτωχευτικό κώδικα της Ν.Δ. και στο επίκεντρο των προστατευτικών διατάξεων είναι οι εργαζόμενοι, τα ευάλωτα νοικοκυριά και η λεγόμενη μεσαία τάξη.

Στην ουσία δηλαδή:

-ο λεγόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως υπάρχει σήμερα θα αποτελέσει παρελθόν και ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ρυθμίζει τις οφειλές του.

Έμφαση θα δίνεται στην προστασία των περιουσιών και όχι στη ρευστοποίησή τους, όπως γίνεται με το νόμο της Ν.Δ..

 

Πρόοδος- προοπτική

Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και επιχειρεί να επιβάλλει τη δική του ατζέντα στο πλαίσιο των διεθνών του γνωριμιών.

Πριν από λίγες ημέρες υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και μίλησαν στην εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική».

 

Focus group

Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι πίσω από τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών υπάρχουν και οι μετρήσεις στην κοινή γνώμη και τα λεγόμενα focus group, που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας.

Η έρευνα που έχει γίνει δείχνει ότι τα ζητήματα της οικονομίας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων των πολιτών και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δύο αρχηγοί παίζουν τα ρέστα τους στην οικονομία.

 

Οι περιοδείες

Έμφαση οι δύο αρχηγοί δίνουν και στις περιοδείες, όπως για παράδειγμα αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα και την Πετρούπολη.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θέλουν να έχουν ένα θετικό αφήγημα για την οικονομία, χωρίς αυτό ασφαλώς να σημαίνει ότι δεν θα ανέβουν στα ύψη οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Στο “κόκκινο”

Η σύγκρουση είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει κόκκινο, αφού τόσο η Πειραιώς όσο και η Κουμουνδούρου θα βγάλουν στο τραπέζι “σκελετούς” προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων.

Τα δημοσιεύματα για την περιουσία του Γιάννη Ραγκούση στην Πάρο και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τήνο, καθιστούν σαφές ότι ο “πόλεμος” έχει αρχίσει και θα είναι μέχρι τελικής πτώσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ