Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Με ποιους τρόπους ξέφευγε της αστυνομίας το κύκλωμα εκβιαστών της Αθήνας – Βαριές κακουργηματικές κατηγορίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν, το βράδυ της Πέμπτης, πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων είναι και οι δύο φερόμενοι αρχηγοί του κυκλώματος εκβιασμών σε επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας.

Επρόκειτο για τη δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων που οδηγήθηκε την Πέμπτη στα δικαστήρια, ενώ την Τετάρτη είχαν απολογηθεί οκτώ κατηγορούμενοι. Συνολικά για την υπόθεση, οι δικαστικές Αρχές έχουν κρίνει προσωρινά κρατούμενους επτά από τους κατηγορούμενους, ενώ ελεύθεροι υπό όρους έχουν αφεθεί οι υπόλοιποι επτά.

Όλοι οι κατηγορούμενοι (14 συνολικά) είναι αντιμέτωποι με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία στόχευε επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο για το κύκλωμα εκβιασμών

Στο κατηγορητήριο καταγράφεται αναλυτικά η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία φέρεται να ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 2023.

Βασικά μέλη της οργάνωσης εμφανίζονται, κατά το κατηγορητήριο, οι δημόσιοι υπάλληλοι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών. Οι τελευταίοι φέρονται να λάμβαναν απευθείας εντολές από τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης για τον στοχευμένο έλεγχο συγκεκριμένων καταστημάτων ακόμη και για συγκεκριμένες παραβάσεις που θα έπρεπε να βεβαιώσουν κατά τον έλεγχο τους.

Ως προς τη λειτουργία της οργάνωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συναντήσεις ήταν σύντομες -ακόμα και μερικών δευτερολέπτων- ενώ λάμβαναν χώρα με μεγάλη επιμέλεια, ώστε -όπως αναφέρεται- είτε να φαίνονται τυχαίες είτε να μην γίνονται αντιληπτές. Συχνά, μάλιστα, οι επαφές εμφανίζονται να γίνονταν σε τουαλέτες καταστημάτων ή ακόμα και σε οχήματα, ενώ φαίνεται πως εκμεταλλευόντουσαν και διαδικτυακές εφαρμογές, μέσω των οποίων συνομιλούσαν κεκαλυμμένα.

Μάλιστα, φέρονται ως μέτρο προστασίας να χρησιμοποιούσαν μηνύματα που διαγράφονται αυτόματα μετά την παρέλευση χρονικού ορίου.

Επισημαίνεται, δε, αναλυτικά στο κατηγορητήριο ότι ο κατηγορούμενος που τού αποδίδεται διευθυντικός ρόλος μαζί με τη 43χρονη «Νάνσυ», εμφανίζεται να χρησιμοποιούσε μηχανή για τις μετακινήσεις του, κινούμενος ανάποδα σε μονόδρομους ώστε να γίνεται πιο δύσκολη η παρακολούθησή του, ενώ το όχημα φαίνεται πως ανήκε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του αδερφού του, αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία του από τις διωκτικές αρχές.

Έκρυβαν τα κέρδη σε περιοδικά, εφημερίδες και τάπερ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μέλη του κυκλώματος έκρυβαν τα κέρδη που αποκόμιζαν από την παράνομη δράση τους μέσα σε περιοδικά, εφημερίδες, χαρτοπετσέτες αλλά και τάπερ.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ανέγραφαν πάνω σε κάθε συσκευασία το ακριβές ποσό που απέκρυπταν, καθώς και το είδος του χαρτονομίσματος (πχ. 5.000 ευρώ σε 50ρικα).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ