Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Με πυρηνικά απειλεί ο Πούτιν αν στείλει η Δύση στρατεύματα στην Ουκρανία

Published

on

Στο πρώτο του διάγγελμα – μετά τις δηλώσεις Μακρόν περί αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία – ο Πούτιν καταγγέλλει τη ρητορική της Δύσης τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό απειλεί με «σύγκρουση με την χρήση πυρηνικών και κατά συνέπεια με καταστροφή του πολιτισμού».

«Η Δύση θέλησε να δημιουργήσει ένα “παρακμιακό κράτος” αλλά απέτυχε», ανέφερε απευθυνόμενος στο ρωσικό λαό ο Βλαντιμίρ Πούτιν – λίγα 24ωρα μετά τις μάλλον «εμπρηστικές» δηλώσεις Μακρόν περί σχεδίων ευρωπαϊκών κρατών για αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία.

Χαρακτηρίζοντας την Μόσχα ως «πυλώνα της δημοκρατίας», ο Ρώσος προέδρος επανέλαβε πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές της υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε μήνυμά του προς τους ηγέτες της Δύσης που μπορεί να σκέφτονται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Πούτιν απάντησε:

«Πρέπει να καταλάβουν ότι και εμείς διαθέτουμε όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους».

Ο Πούτιν έκανε λόγο, παράλληλα, για ανεγκέφαλη «ρωσοφοβία» της Δύσης, καθώς όπως υποστήριξε «χωρίς μια κυρίαρχη, ισχυρή Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή παγκόσμια τάξη».

Η ρητορική της Δύσης απειλεί την ανθρωπότητα με «σύγκρουση με χρήση πυρηνικών όπλων και κατά συνέπεια με καταστροφή του πολιτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωπυθουργού – που πρώτος μίλησε για σχέδια αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία – σημειώνοντας πως δεν θα απέκλειε το σενάριο παρότι δεν υπήρξε συναίνεση στην τελευταία Σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών.

Πιστός στη στρατηγική σκόπιμης ασάφειας της Γαλλίας, ο Μακρόν επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει συναίνεση για την επίσημη υποστήριξη χερσαίων στρατευμάτων. Τούτου λεχθέντος, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα επικρατήσει».

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανοιχτά συζήτηση για το ενδεχόμενο συλλογικής αποστολής στρατιωτών από κράτη – μέλη της Ένωσης για την υποστήριξη του εξαντλημένου ουκρανικού στρατιωτικού δυναμικού.

«Υπάρχει μια αλλαγή στη στάση της Ρωσίας», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Μακρόν, κάνοντας λόγω για αυξημένη επικινδυνότητα της Μόσχας: «Επιδιώκει να κατακτήσει περισσότερα εδάφη και έχει τα μάτια της όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες».

Οι συζητήσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο πολέμου με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής – κι αυτό ενώ αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε πυρομαχικά και όπλα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά και αβεβαιότητα σχετικά με την ασταθή υποστήριξη της Δύσης, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά και τη Δανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ