Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μισθοί: Ο νέος δείκτης αλλάζει άρδην τα πράγματα σε συντάξεις και εισφορές

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε έντονους ρυθμούς εργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με σκοπό τη διαμόρφωση του νέου δείκτη μισθών, βάσει του οποίου θα γίνεται πλέον ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών.

Ο νέος δείκτης, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα πλέγμα αλλαγών, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος πριν αλλάξει ο χρόνος, ώστε να τεθεί από 1η Ιανουαρίου σε εφαρμογή.

Στην πραγματικότητα, ο δείκτης μισθών θα αντικαταστήσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού των αποδοχών από συντάξεις. Φέτος και πέρυσι οι αυξήσεις που καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους υπολογίστηκαν βάσει του πληθωρισμού. Από το επόμενο έτος μεγαλώνει η πιθανότητα οι συνταξιούχοι να δουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Κι αυτό, γιατί με τον δείκτη μισθών η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση που θα προέκυπτε αν η μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών συνεχιζόταν να γίνεται με βάση τον πληθωρισμό.

Η μέση αύξηση μισθών για το 2024 κινείται στην περιοχή του 5%, ενώ ο πληθωρισμός στο 2,9%. Οπότε σε περίπτωση που ο δείκτης μεταβολής μισθών «κλειδώσει» στο 5%, τότε οι αποδοχές του 2024 για όσους συνταξιοδοτηθούν με το νέο σύστημα το 2025, θα αυξηθούν κατά 5%, ενώ με τον πληθωρισμό θα αυξάνονταν κατά 2,9%.

 

Πηγή: ipaidia.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ