Κεντρικό Θέμα
«Ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής – Νέα προσπάθεια τον Μάρτιο [Βίντεο]
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί παρελθόν μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των 27 κρατών μελών για τον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας.
“Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα Σύνοδο στις 5 Μαρτίου, χωρίς τίποτα να είναι ξεκάθαρο ακόμα.
Έντονη αντιπαράθεση
Η κατάρτιση του επταετούς προϋπολογισμού υπήρξε ανέκαθεν δύσκολη, όμως αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ήταν ακόμη εντονότερη, λόγω του κενού των 75 δισεκ. ευρώ που προέκυψε στη χρηματοδότηση λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίσει κοστοβόρες νέες προκλήσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η αντιπαράθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό φανέρωσε το βαθύ χάσμα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου, της ανατολής και της δύσης, των πιο ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών.
Η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι επονομαζόμενες “τέσσερις σφικτοχέρες”, προσήλθαν στις συζητήσεις με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα, το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν στο 1,069%, όμως απορρίφθηκε αμέσως όταν την έθεσε στους ηγέτες.
Η θέση και ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης
Από την πλευρά της κυβέρνησης στέκονται ιδιαίτερα και στην συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε κρίσιμες συναντήσεις που αποδεικνύουν ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στον πυρήνα των ευρωπαϊκών οργάνων ως χώρα που έχει να συνεισφέρει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και όχι λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην διαχείριση της οικονομίας της». Οι επαφές του Πρωθυπουργού με τις χώρες του Νότου και η εν συνεχεία συνάντηση με Μέρκειλ, Μακρόν, Σάντσεθ, Κόντε και τους Πρωθυπουργούς Λουξεμβούργου και Βελγίου, αποτυπώνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των εξελίξεων και συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που εκτυλίσσονται.
Επί της ουσίας για να βρεθεί μια λύση που θα οδηγεί στον απαραίτητο συμβιβασμό χρειάζεται οι πλουσιότερες χώρες να μεταβάλουν την στάση τους και να συνεισφέρουν μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να συμφωνήσουν οι χώρες της Συνοχής.
Στόχος της Ελλάδας είναι να μην χάσει κονδύλια στους τέσσερις βασικούς άξονες: ΚΑΠ, Προσφυγικό, Συνοχή και Κλιματική Αλλαγή. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός «Και οι τέσσερις βασικοί πυλώνες είναι κεντρικές προτεραιότητες. Δε θα χάσουν οι αγρότες μας πόρους και θα πάρουμε περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία είχαμε πάρει για τις πολιτικές Συνοχής, για το ΕΣΠΑ, αναπτυξιακούς πόρους, και για πρώτη φορά θα έχουμε και πόρους στη διάθεση μας, σημαντικούς -με τη μόχλευση η οποία γίνεται, θα είναι ακόμα πιο σημαντικοί- για τη δίκαιη μετάβαση, και θα υπάρχουν και σημαντικοί πόροι, θα θέλαμε περισσότερους, για την προστασία των συνόρων». Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αποτελεί έναν απόλυτα εφικτό στόχο, που μένει να αποτυπωθεί με ακριβή νούμερα στην τελική πρόταση του κ. Μισέλ.
Φον ντερ Λάιεν
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσολα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι είναι αναγκαίο “να συνεχιστεί η δουλειά με σφρίγος κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες”. Σχολιάζοντας την αποτυχία της συνόδου, είπε ότι “Έτσι είναι η δημοκρατία”, προσθέτοντας ότι “Είναι μια καλή δημοκρατική παράδοση να συζητάς και να διαπραγματεύεσαι”.
Μακρόν
Η αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ αποδεικνύει ότι “δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να επιδείξουμε την ασυμφωνία μας”, δήλωσε χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απότομη λήξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι κατάφερε να πετύχει κάποιες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις, όμως δεν αρκούσε αυτό ώστε να επιτευχθεί σήμερα μια συμφωνία. “Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορεί να πληρώσει το Brexit”, τόνισε.
Μέρκελ
“Οι διαφορές ήταν απλώς πολύ μεγάλες”, σχολίασε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. “Ακόμη και τα πρόχειρα δεδομένα της νέας πρότασης έδειχαν ότι δεν επαρκούσε για να γεφυρωθούν οι διαφορές”, σημείωσε.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις4 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους