Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Οι ιδιώτες γιατροί είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- Σήμερα η απόφαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς μόνο 11 από τους 140 ιδιωτικούς γιατρούς συμφώνησαν να καλύψουν εφημερίες. Οι υπόλοιποι αρνήθηκαν ή σκέφτονται την αρνητική απάντηση.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών, ενώ οι γιατροί απειλούν με επιπλοκές. Σήμερα θα ληφεί απόφαση σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την επίλυση του προβλήματος στα νοσοκομεία

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκέφτεται να εφαρμόσει τον νόμο που εγκρίθηκε κατά την θητεία του υπουργού Θάνου Πλεύρη, ο οποίος υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΣΥ σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε περιπτώσεις νοσοκομείων με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως στην Κω, όπου προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις παθολόγων και τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις.Επίσης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και της επίλυσης των προβλημάτων με καλόπιστη συνεννόηση, αναφέροντας ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις χωρίς βία για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

Η απάντηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγο

Απαντώντας στον υπουργό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε επιστολή του αναφέρει πως «το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο».

Προσθέτει, δε, ότι ο «Π.Ι.Σ. είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον ους»

Αναλυτικά η επιστολή του ΠΙΣ στον Άδωνι Γεωργιάδη

«Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα Νοσοκομεία. Πληροφορούμαστε επίσης για προφορικές και γραπτές αιτήσεις Διοικητών Νοσοκομείων προς Ιατρικούς Συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών.

Καταρχάς να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια οι ευθείες η συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στη πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε.

Για διευκόλυνσή σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι:

  1. Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.
  2. Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά την δυνατότητα άσκησης της ιατρικής.
  3. Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανένα που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή.
  4. Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το Ε.Σ.Υ. είναι ελάχιστα ελκυστικό και για το λόγο αυτό σας έχουμε υποβάλει κατ’ επανάληψη προτάσεις, τις οποίες δεν αξιοποιείτε. Ειδικά για τις άγονες περιοχές έχετε μια κολοσσιαία εκκρεμότητα, την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023!!
Επιπλέον έναντι του ιατρικού κόσμου εκκρεμούν από πλευράς σας υποχρεώσεις από το 2022 που νομοθετήθηκε η σύναψη ΣΣΕ μεταξύ Π.Ι.Σ. -.Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την οποία προκλητικά έχετε θέσει στο αρχείο των πράξεων, καίτοι ενίοτε λεκτικά την αξιοποιείτε. Πρόσφατα δε προστέθηκαν και σειρά μέτρων που αφορούν στους εργαστηριακούς γιατρούς, τα οποία συνολικά παραμένουν λόγια.

Κύριε Υπουργέ

Το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και βεβαίως λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι “μεταρρυθμίσεις” που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια.

Σε κάθε περίπτωση ο Π.Ι.Σ. είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον τους».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ