Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Οι μεταρρυθμίσεις της φυγής και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Φυγή προς τα εμπρός με μεταρρυθμίσεις και έμφαση σε λύσεις που θα δίνουν απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας επιχειρεί ο Κυριακός Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της Ν.Δ.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η πτώση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός, ότι η μεσαία τάξη θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα για κάποιες από τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο πρωθυπουργός όπως έκανε σαφές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. περνάει στην αντεπίθεση, με στόχο να ανακτήσει τη σχέση εμπιστοσύνης του με τα στρώματα της κοινωνίας, που από το 2019 στηρίζουν σταθερά τη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη νέα αρχή που επιχειρείται με την απομάκρυνση του Κώστα Σκρέκα και την έλευση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Ανάπτυξης.

“Γαλάζιοι” βουλευτές τονίζουν ότι η εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς θα κρίνει και την εκλογική ανάκαμψη της Ν.Δ.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι στήριξαν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τον πρωθυπουργό, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι -όπως υποστηρίζουν με υπερφορολόγηση.

Ασφαλώς και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι προτεραιότητα, είναι όμως σαφές ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν αλλαγές έστω και σημειακές στον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού των κερδών.

Στόχος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι να διορθωθούν οι αδικίες που έχουν παρατηρηθεί και το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό, χωρίς όμως να αλλάζει ο πυρήνας του νόμου.

Εργασιοθεραπεία

Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα εργασιοθεραπείας, δηλαδή εντατικοποίηση του κοινοβουλευτικού έργου μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό έρχεται νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, με το οποίο αλλάζουν τα πάντα στις προσλήψεις στο δημόσιο, κάτι που σημαίνει πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και τις προσλήψεις.

Έμφαση επίσης θα δοθεί:

-στις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες μειώσεις από το 0,5% για το 2025 και το 0,5% για το 2027, που έχουν ήδη δρομολογηθεί,

-στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης προκειμένου κρίσιμες υποθέσεις για την οικονομία να χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Οι δύο πρώην

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη τη Δευτέρα.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων με τον κ. Μητσοτάκη, λόγω του ότι θεωρούν ότι έχει απομακρυνθεί από τις αρχές της Ν.Δ.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και η κοινή τους παρουσία, έχει όπως είναι λογικό ποικίλες ερμηνείες, καθώς γίνεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά το χαμηλό του 28% που έλαβε η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

Ο Κώστας Καραμανλής για παράδειγμα, έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την οργή του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, που δεν αποκλείεται να τον οδήγησε στην απόφαση να μη θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές του 2023.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι ο κ. Καραμανλής δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την ένταξη στη Ν.Δ. στελεχών που ήταν πολέμιοι του, ενώ φέρεται σύμφωνα με συνομιλητές του, να έχει μιλήσει για “μετάλλαξη” της παράταξης.

Σε άλλο κλίμα

Έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. λένε με νόημα πώς εάν ο κ. Καραμανλής μιλάει σπανίως, ο κ. Σαμαράς ότι έχει να πει το λέει δημόσια, με αποτέλεσμα οι σχέσεις του με τον κ. Μητσοτάκη να έχουν περάσει από χίλια κύματα.

Κάποιοι θυμίζουν τη φράση του “η Ν.Δ. δεν θα γίνει Ποτάμι”, άλλοι την επίθεση του στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο χαρακτήρισε “πειρατή”, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρούσε να χτίσει “γέφυρες” μαζί του.

Οι καταγγελίες του περί νομιμοποίησης μεταναστών από το παράθυρο, αλλά και ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έφερε σε οριακό σημείο τη σχέση του με τον πρωθυπουργό.

Ευθυγράμμιση

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφύγει να έρθει σε ρήξη με τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, αλλά είναι σαφές ότι παρακολουθεί με προσοχή την ευθυγράμμισή τους, σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα.

Το μήνυμα που εκπέμπουν συνεργάτες του, είναι πως “ο κ. Μητσοτάκης είναι και πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός της χώρας”, κάτι που σημαίνει ότι αυτός θα κριθεί από τους πολίτες.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς ότι άμεσα θα αρχίσουν και οι ζυμώσεις για το πρόσωπο που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γίνεται σαφές ότι “το εσωκομματικό παιχνίδι” μόλις άρχισε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ