Connect with us

Ειδήσεις

Ομόφυλα ζευγάρια – Νόμος αναταράξεων σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Published

on

Νόμος αναταράξεων σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

*Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του ν/σ
*Αλλάζει η έννοια του οικογενειακού δικαίου
*Ποιοι είναι διαφωνούντες στην Κουμουνδούρου
*Ενστάσεις από πολλούς “πράσινους” βουλευτές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή που θα αλλάξει την αντίληψη για την έννοια της οικογένειας στην Ελλάδα.

Επισήμως οι τρεις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν θετικά το νομοσχέδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών τους.

Τα φώτα της δημοσιότητας έως πρόσφατα έπεσαν στο κυβερνόν κόμμα, λόγω του ότι εκεί υπάρχουν οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς οι “γαλάζιοι” βουλευτές, απευθύνονται σε πιο συντηρητικά ακροατήρια.

Ανάλογα προβλήματα όμως έχουν προκύψουν τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που θεωρούνται “προοδευτικά” κόμματα, με ότι αυτό σημαίνει για τη συνοχή των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου, με την οποία διαφώνησαν πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Έντονος είναι και ο προβληματισμός που υπάρχει στις τάξεις και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ιδίως αυτών που εκλέγονται στην περιφέρεια και τους είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν, τονίζουν ότι ο γάμος και η τεκνοθεσία είναι κάτι το πολύ ξένο με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της χώρας και διαχωρίζουν τη θέση τους.

Σκεπτικισμός στην Κουμουνδούρου

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες στην Κουμουνδούρου, αναγνωρίζουν ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προβληματισμός και σκεπτικισμός για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα.

Ο αριθμός των διαφωνούντων μπορεί να είναι πολύ μικρός σε σχέση με τη Ν.Δ., αλλά είναι αρκετοί που δυσκολεύονται να πάρουν καθαρή θέση για το πως πρέπει να χειριστούν το θέμα:

Όπως εξηγούν στελέχη τη Κουμουνδούρου ο προβληματισμός έχει σχέση με δύο λόγους που είναι οι εξής:
Α. Δεν θέλουν να κάνουν εύκολη τη ζωή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θα έχει πλειοψηφία χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης
Β. Η στρατηγική της Ν.Δ. στην επιστολική ψήφο, που τίναξε – όπως τονίζουν’ στον αέρα τη διάθεση συναίνεσης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι επίσης, ότι στην Κ.Ο. υπάρχουν και διαφορετικές φωνές και κάποιοι βουλευτές δυσκολεύονται να στηρίξουν το ζήτημα του γάμου και την τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η τοποθέτηση της Αθηνάς Λινού, η οποία «άδειασε» με ηχηρό τρόπο ακόμη και την ίδια την νομοθετική πρόταση του κόμματός της με αιχμή το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας.

Η στάση της κ. Λινού συνδέεται με τους ισχυρούς δεσμούς που έχει με την εκκλησία, ενώ και ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, έχει καταθέσει τις ενστάσεις του για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Ερωτηματικό τέλος είναι η στάση του Παύλου Πολάκη, οι σχέσεις του οποίου με τον κ. Κασσελάκη δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, ενώ η φημολογία κάνει λόγο για άλλους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν.

Ρήγμα στη Χ. Τρικούπη

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, λένε με νόημα ότι σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη και στενούς του συνεργάτες να έχουν αρχίσει “μασάζ” στους βουλευτές του κόμματος.

Το ρήγμα έγινε σαφές στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς περισσότεροι από δέκα βουλευτές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Μεταξύ των βουλευτών που έχουν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή, είναι οι δύο μειονοτικοί βουλευτές, ο Ιλχάν Αχμέτ και ο Μπουρχάν Μπαράν.

Κοντά στο “όχι” βρίσκονται πολλοί βουλευτές από την επαρχία που δηλώνουν ότι πολύ δύσκολα μπορούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, λόγω του ότι είναι εναντία στις προσωπικές τους πεποιθήσεις.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν βουλευτές όπως για παράδειγμα:
-η βουλευτής Λάρισας και γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη,
-ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από την Αρκαδία,
-ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης από τη Λέσβος,
-η Κατερίνα Καζάνη από την Εύβοια,
-ο Μανώλης Χνάρης από το Ρέθυμνο,
-ο Φραγκίσκος Παρασύρης και η Ελένη Βατσινά από το Ηράκλειο,
-η Χριστίνα Σταρακά από την Αιτωλοακαρνανία,
-ο Ανδρέας Πουλάς από την Αργολίδα
-ο Τάσος Νικολαΐδης από τη Δράμα,
-ο Απόστολος Πάνος από τη Χαλκιδική,
-ο Σταύρος Μιχαηλίδης από τη Χίο.

Στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι να εμφανιστεί με ενιαία γραμμή το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το στοίχημα μόνο εύκολο δεν είναι με δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο βουλευτές του κόμματος να ακολουθήσουν το δρόμο της αποχής, όπως θα κάνουν πολλοί συνάδελφοί τους από τη Ν.Δ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ