Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Οπαδική βία: Τέλος οι αναστολές για τους χούλιγκανς – Σήμερα τα νέα μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ανακοινώνονται σήμερα από την κυβέρνηση προκειμένου να εξαλειφθεί το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο που ήρθε στην επιφάνεια μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Ο πρώτος άξονας παρεμβάσεων έχει να κάνει με τις αθλητικές λέσχες, δηλαδή τους συνδέσμους των οπαδών, όπου η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει τις ομάδες υπεύθυνες όχι απλά για τη αδειοδότηση, αλλά και για τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κεντρική ιδέα θα είναι η ενσωμάτωση των λεσχών στα γραφεία των ΠΑΕ και των ΚΑΕ. Πρακτικά, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η λέσχη των οπαδών θα πρέπει να έχει έδρα, εκεί όπου είναι τα γραφεία της εκάστοτε ομάδας. Έτσι τα μέλη των λεσχών θα είναι υπό την άμεση εποπτεία των ομάδων, μοντέλο που ακολουθείται και στη Μεγάλη Βρετανία

Aναμένεται να υπάρξει και ένα ψηφιακό μητρώο μελών των λεσχών, για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία τους, με κεντρικό προαπαιτούμενο να έχει κανείς λευκό ποινικό μητρώο και να μην έχει καταδικαστεί για αδικήματα οπαδικής βίας. Με άλλα λόγια, επιχειρείται να μπει τέλος στους «ποινικούς» συνδεσμίτες.

Οι σύλλογοι, πάντως, δεν θα αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις, σε περίπτωση παραβιάσεων, όπερ και ήταν η βασική ένσταση των ομάδων. Θα προβλέπονται, όμως, αυστηρά διοικητικά πρόστιμα και οι τιμωρίες θα είναι κλιμακωτές, με τιμωρία της έδρας και της εξέδρας των οργανωμένων οπαδών ως και οριστική της σφράγιση.

Επίσης, βασικό μέτρο θα αποτελέσει τόσο η αυστηροποίηση του ιδιώνυμου (με κανένα παράθυρο για αναστολή έκτισης ποινής), καθώς και η απαγόρευση χρήσης κουκούλων από τους φιλάθλους και γενικότερα οτιδήποτε δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη αναγνώριση των προσώπων.

Θα ανακοινωθούν ακόμα, η κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια και την προστασία σε αθλητικά γεγονότα, η υποχρεωτική είσοδος στις θύρες των οργανωμένων μόνο με εισιτήρια διαρκείας και έλεγχο ταυτοπροσωπίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων στους συνδέσμους των ομάδων, η εκπαίδευση των αστυνομικών με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα κλπ.

 

 

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Protothema.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ