Κεντρικό Θέμα
Ο ειδικός παθολόγος Παναγιώτης Μιστυλής στον Χ-Τύπο: “Ο κορωνοϊός έχει ακριβώς την ίδια εικόνα με την εποχική γρίπη”
Ο ειδικός παθολόγος Παναγιώτης Μιστυλής, μίλησε στον Χ-Τύπο για την εποχική γρίπη που βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο ενώ αναφέρθηκε και στον κορωνοϊό που έχει προκαλέσει τον παγκόσμιο συναγερμό και παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα και τους τρόπους μετάδοσης με την εποχική γρίπη.
Ο κ. Μιστυλής, ο οποίος εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο και παράλληλα διατηρεί το ιατρείο του στον Περισσό, έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με την εποχική γρίπη που βρίσκεται σε περίοδο έξαρσης και έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων το τελευταίο διάστημα. Συνέστησε ψυχραιμία στον κόσμο, τονίζοντας μάλιστα ότι η εικόνα που έχει από την αντιμετώπιση της μέχρι στιγμή είναι πολύ θετική, ενώ επέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην νέα απειλή που υπάρχει και προέρχεται από την Κίνα και δεν είναι άλλη από τον νέο κορωνοϊό (Covid-19). Ένας νέος ιός που εμφανίζει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα και τους τρόπους μετάδοσης με την εποχική γρίπη και έχει προκαλέσει τον παγκόσμιο συναγερμό, με τις εικόνες από την Κίνα που έρχονται καθημερινά να σοκάρουν, ενώ τα κρούσματα παρά τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.
Σχετικά με την εποχική γρίπη και τα συμπτώματα που εμφανίζει
“Η γρίπη είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην έξαρση της. Χρειάζεται περίπου επτά μέρες για να κάνει τον κύκλο της. Τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να έχει κάποιος από την γρίπη είναι βήχας, πυρετός, συνάχι, πονόλαιμος, ημιαλγίες και αρθραλγίες στο σώμα του. Η διαφορά του από το απλό κρυολόγημα είναι ότι η γρίπη προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία και πιο σπάνια εγκεφαλίτιδες (λοίμωξη στον κεντρικό νευρικό σύστημα) και οι επιπλοκές συνήθως της γρίπης χρειάζονται και νοσηλεία στο νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται άμεσα η προσέλευση του ασθενή στον γιατρό,τουλάχιστον για τις πρώτες δύο μέρες δεν επεμβαίνουμε, εκτός αν ο ασθενής έχει συννοσηρότητα μαζί του, δηλαδή κουβαλάει κάποιο χρόνιο πρόβλημα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό, σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρουν αντιϊκή αγωγή.”
Για το φετινό στέλεχος του ιού που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και το εμβόλιο που χορηγείται
“Οι ιοί της γρίπης που κυκλοφορούν είναι τύπου Α ή Β, μέσα σε αυτούς υποβόσκει και ο Η1Ν1 ή ο Η2Ν3. Ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφαλή συμπεράσματα για το αν καλύπτεται από το εμβόλιο που χορηγείται. Αυτό θα φανεί προς το τέλος της εποχική γρίπης όταν γίνει ο απαραίτητος απολογισμός, με βάση το πόσα άτομα προσήλθαν στο νοσοκομείο και τι διαγνώσεις βγήκαν από τα τεστ γρίπης που έγιναν, τότε θα μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια αυτό.”
Η εικόνα που έχει για την φετινή περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης μέχρι στιγμής
“Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ίσως για περίπου ένα μήνα ακόμα θα εμφανίζονται κάποια κρούσματα αλλά σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι πάμε καλά. Με το προληπτικό κλείσιμο κάποιων σχολείων μειώνεται η μετάδοση του ιού στα άλλα παιδιά, κάτι που λειτουργεί σαν αλυσίδα καθώς μεταφέρεται στο σπίτι, στους γονείς και κατ’ επέκταση στον εργασιακό του χώρο, ενώ με αυτό το μέτρο η αλυσίδα σπάει. Εγώ εργάζομαι και σε δημόσιο νοσοκομείο και μπορώ να πω ότι η γρίπη αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους συναδέλφους σωστά, χωρίς υπερβολές και γενικά πάει καλά. Τα άτομα που θα νοσήσουν και θα επιβαρυνθούν με επιπλοκές είναι κυρίως τα άτομα που έχουν ήδη βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.”
Πώς πρέπει να προφυλάσσονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου
“Οι ομάδες υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με παιδιά που νοσούν γιατί από εκεί ξεκινάει το όλο θέμα. Ουσιαστικά με την επανέναρξη του σχολείου από τις γιορτές των Χριστουγέννων, τότε αρχίζουν να εμφανίζονται δειλά δειλά τα πρώτα κρούσματα. Φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγουν και κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, όπως τα ΚΑΠΗ, τα καφενεία κ.α.”
Η συμβουλή του προς τους γονείς για να προστατεύσουν καλύτερα τα παιδιά τους
“Καλό είναι τα παιδιά που νοσούν να επιστρέφουν στο σχολείο αφού είναι πια απύρετα τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδώσουν την ασθένεια. Αν κάποιος νοσήσει θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την έναρξη του αντιικού φαρμάκου που έχουμε αυτή την στιγμή στην διάθεση μας (Tamiflu). Ένα επί δύο, δύο φορές την μέρα για αυτόν που νοσεί και μία φορά την μέρα για διάστημα δέκα μερών, σαν χημειοπροφύλαξη, για το οικείο περιβάλλον.”
Τα κοινά στοιχεία του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη
“Ο κορωνοϊός έχει ακριβώς την ίδια εικόνα με την εποχική γρίπη. Έχουν ακριβώς τους ίδιους τρόπους μετάδοσης και τα ίδια συμπτώματα, όπως πυρετό, παραγωγικό ή ξηρό βήχα (ανάλογα με το πως θα εμφανιστεί) ημιαλγίες κλπ. Σε περίπου το 1/3 των περιπτώσεων, δύσπνοια, ημιαλγίες, κεφαλαγίες, αρθραλγίες και διάρροια είναι κάποια συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν. Η περίοδος επώασης του ιού υπολογίζεται σε πέντε μέρες, ωστόσο, σε κάποιες πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις δύο εβδομάδες (10-14 ημέρες). Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα πότε ένα προσβεβλημένο άτομο γίνεται μεταδοτικό καθώς πρόκειται ακόμα για μία καινούρια ασθένεια. Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς που νοσούν στην Κίνα έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη, ενώ τα κρούσματα σε παιδιά είναι μηδαμινά.”
Για τον περιορισμένο ποσοστό θνησιμότητας αναλογικά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
“Αυτό έχει να κάνει με τα άτομα που έχουν νοσήσει, όπως και στην εποχική γρίπη. Αν δηλαδή είναι άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκδηλώνεται συνήθως με την μορφή βαριάς πνευμονίας και συνήθως αυτοί οι ασθενείς χρήζουν διασωλήνωσης.”
Για τα μέτρα που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κίνα και ενδεχόμενα κρούσματα στην Ελλάδα
“Το αν θα υπάρξουν κρούσματα στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια, αλλά θεωρώ ότι δεν θα έχουμε προβλήματα εδώ. Τα μέτρα που ακολουθεί η Κίνα είναι στα πλαίσια του πανικού, σαφώς όμως θα πρέπει να περιοριστεί στο να μην εξαπλωθεί σε άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα, από την στιγμή που δεν είμαστε εκεί, ιδίως με την παραπληροφόρηση που υπάρχει.”
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις4 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους