Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο εφιάλτης είναι εδώ: Θωράκιση Ε.Σ.Υ. το «αντίδοτο» στον κορονοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφιαλτικές διαστάσεις τείνει να λάβει η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν οι αρμόδιοι φορείς θα μπορέσουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις.

Oσοι πίστευαν ότι ο εφιάλτης της Γιουχάν στην Κίνα είναι μακριά και δεν πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή των ευρωπαίων και κατά προέκταση και των Ελλήνων διαψεύστηκαν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.
Οι εκατοντάδες θάνατοι στην γειτονική Ιταλία επιβεβαίωσαν ότι καμία χιλιομετρική απόσταση δεν είναι ικανή να εμποδίσει την εξάπλωση ενός τόσο επικίνδυνου ιού, όπως ο covid-19.
Κρούσματα υπάρχουν πλέον σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όπως ήταν λογικό, λόγω της μεταδοτικότητας του ιού, η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι η εξαίρεση στον κανόνα.
Άπαντες πλέον αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και απαιτούνται γενναίες αποφάσεις προκειμένου να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι επιπτώσεις.
Πρώτο και αποφασιστικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το «λουκέτο» για δύο εβδομάδες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο Βασίλης Κικίλιας.
Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα, αλλά ουδείς είναι ακόμη σε θέση να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει στη συνέχεια.

Ούτε μισθούς
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, που πλήττονται από τον εφιάλτη του κορονοϊού, είναι σε θετική κίνηση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί και νέο «πακέτο» στήριξης.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί τόσο πολύ από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, που δεν είναι σε θέση ούτε μισθούς να πληρώσουν.
Εάν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πρόβλημα ρευστότητας με την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού γίνεται αντιληπτό ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Βροχή ακυρώσεων
Τουριστικές επιχειρήσεις δέχονται «βροχή» ακυρώσεων, καθώς ο φόβος του άγνωστου σκιάζει τα πάντα και ουδείς θέλει να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του για μερικές μέρες διακοπών.
Ο τουρισμός είναι άλλωστε η βαριά βιομηχανία της χώρας και εάν η ίδια κατάσταση επικρατήσει για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη.

Δύσκολος Απρίλιος
Με δεδομένο ότι οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν φόβους για έξαρση μέσα στον Απρίλιο γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση για να μην γίνει η Ελλάδα Ιταλία. Η γειτονική χώρα είναι πλέον σε καραντίνα, κάτι που σημαίνει ότι στη νέα εθνική προσπάθεια που απαιτεί θωράκιση της δημόσιας υγείας, όλοι θα πρέπει να βάλουν πλάτη.

Ευρωπαϊκά μέτρα
Εκείνο που πρέπει να γίνει πάντως σαφές είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό και οι όποιες λύσεις θα δοθούν συνολικά από την Ευρώπη που αντιμετωπίζει το ίδιο και πιο σοβαρό πρόβλημα.

Τα ευρωπαϊκά αντίδοτα για τον κορονοϊό είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ευελιξία όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι δεσμευτικά για τη χώρα μας πλεονάσματα του 3,5%.
  • Ίδρυση Ειδικού Ταμείου ύψους 25 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα έχουν ως προτεραιότητα την βραχυπρόθεσμη αναθέρμανση της οικονομίας.
  • Άμεση χρήση 7,5 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία
  • Κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πλέον δυσκολίες.

Οργανωμένο σχέδιο
Τα δεδομένα αυτά καθιστούν σαφές ότι η Ευρώπη λειτουργεί για πρώτη φορά με οργανωμένο σχέδιο και όχι άναρχα όπως συνέβη στην κρίση του 2011, όταν άφησε την Ελλάδα απροστάτευτη.
Η ΕΕ με τη στάση της τότε οδήγησε την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού, αλλά τώρα που το πρόβλημα αφορά και την ίδια, λειτουργεί με τρόπο οργανωμένο και συντεταγμένο.

Υγεία, αυτοπροστασία
Στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και η τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας και υγιεινής.
Συμπεριφορές όπως αυτές στην Ηλεία, όπου ηλικιωμένοι που έπρεπε να είναι στο σπίτι τους λόγω του κορονοϊού, αλλά κυκλοφορούσαν χωρίς να συμβαίνει το παραμικρό πρέπει να τελειώνουν.
Προτάσεις όπως αυτές για ενίσχυση των ΜΕΘ, προσλήψεις γιατρών και αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την Πολιτεία.

Εκστρατεία ενημέρωσης
Στο πλαίσιο αυτό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να μην κυριαρχήσουν ο φόβος και ο πανικός σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Στην περίπτωση που ο τρόμος γίνει κυρίαρχο συναίσθημα θεωρείται μαθηματικά βέβαιο, ότι η ψυχολογία θα πέσει στο ναδίρ και δύσκολα η χώρα θα βρει το βηματισμό της.

Δήμοι
Μια από τις βασικές οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, τους οποίους «χτυπά» ως επί το πλείστον ο κορονοϊός. Σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος των δήμων είναι καθοριστικός, καθώς θα πρέπει να αποτελέσουν το θεματοφύλακα της βασικής εντολής που είναι η αποφυγή των συναθροίσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ