Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Μίλτον υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 1- Νεκροί, καταστροφές και διακοπές ρεύματος στη Φλόριντα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τις τελευταίες ώρες της ακτές της Φλόριντα. Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC) ενημέρωσε λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος, 23:00 τοπική ώρα), πως ο Μίλτον έφθασε κοντά στη νήσο Σιέστα Κι, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 205 χλμ/ώρα.

Το κύμα καταιγίδας κατά μήκος της δυτικής ακτής της Φλόριντα άρχισε να δυναμώνει καθώς έπεφτε το φως της ημέρας την Τετάρτη, με τον τυφώνα Μίλτον να φτάνει στην ακτή με ισχυρές βροχές και καταστροφικούς ανέμους, που έχουν ήδη προκαλέσει πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα.

Αρκετές ώρες αργότερα ο Μίλτον έχει υποβαθμιστεί και θεωρείται κυκλώνας κατηγορίας 1 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

 

 

Τουλάχιστον 27 ανεμοστρόβιλοι αναφέρθηκαν στη Φλόριντα την Τετάρτη, καθώς ο τυφώνας Μίλτον βρισκόταν πάνω από την πολιτεία, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Αθροιστικά, περισσότερες από 125 προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους εκδόθηκαν την Τετάρτη από τα γραφεία της NWS. Πρόκειται για τις περισσότερες προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους που έχουν εκδοθεί ποτέ σε μία μόνο ημέρα για την πολιτεία της Φλόριντα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 69 που είχε σημειωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 (κατά τη διάρκεια του τυφώνα Ίρμα).

Ένας εκ τω ανεμοστρόβιλων που χτύπησε στην κομητεία Σεντ Λούσι, μάλιστα, αποδείχθηκε θανατηφόρος. Οι νεκροί σύμφωνα με την ανακοίνωση του σερίφη είναι τουλάχιστον δύο.


Σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, «απειλητικό για τη ζωή κύμα καταιγίδας»

Σημειώνεται πως νωρίτερα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για απειλητικό για τη ζωή κύμα καταιγίδας, το οποίο αναμενεται να φθάσει έως και τα 4 μέτρα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μπόκα Γκράντε στο άκρο της δυτικής ακτής.

 

 

 

 

«Ο συνδυασμός ενός επικίνδυνου κύματος καταιγίδας και της παλίρροιας θα προκαλέσει την πλημμύρα κανονικά ξηρών περιοχών κοντά στην ακτή από την άνοδο των υδάτων που κινούνται προς το εσωτερικό της ακτογραμμής».

 

 


Νεκροί από ανεμοστρόβιλο στην κομητεία Σεντ Λούσι της Φλόριντα

Σύμφωνα με τον σερίφη στην κομητεία Σεντ Λούσι στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, υπάρχουν νεκροί μετά από ανεμοστρόβιλο που έπληξε κοινότητα συνταξιούχων.

«Δεν πρόκειται να αναφερθούμε στο πόσοι είναι, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι περισσότεροι από ένας άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και τους οποίους έχουμε ήδη ανασύρει», δήλωσε ο σερίφης Κιθ Πίρσον στο CNN.

Περίπου 200 άτομα από ομοσπονδιακές και τοπικές υπηρεσίες αναζητούν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην κοινότητα συνταξιούχων.

Ενώ οι μόνοι νεκροί φαίνεται να είναι στην κοινότητα συνταξιούχων, εκατοντάδες σπίτια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» από τον ανεμοστρόβιλο σε όλη την κομητεία, δήλωσε ο Πίρσον.


Ο τυφώνας «ξήλωσε» την οροφή γηπέδου στο St. Petersburg

Η οροφή του γηπέδου του Tropicana Field φαίνεται να έχει αποκολληθεί, καθώς ο τυφώνας Μίλτον πλήττει την περιοχή.

Βίντεο που κατέγραψε έξω από το γήπεδο η θυγατρική του CNN, WFTS, δείχνει ένα τμήμα της εκτεθειμένης στέγης, καθώς κομμάτια της κουνιούνται στον άνεμο.

Το Tropicana Field φιλοξενεί την ομάδα Tampa Bay Rays του MLB και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης St. Petersburg.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον τυφώνα Μίλτον, ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί ως «στρατόπεδο» βάσης 10.000 ατόμων για τις πρώτες επιχειρήσεις καθαρισμού και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

 

 


Πάνω από τρία εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος αυξήθηκαν κατακόρυφα σε ολόκληρη τη Φλόριντα καθώς ο τυφώνας Μίλτον «χτυπά» την ενδοχώρα.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι πλέον χωρίς ρεύμα σε όλη τη Φλόριντα, σύμφωνα με το poweroutage.us.

Μέχρι στιγμής, οι κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται κυρίως στην περιοχή Tampa Bay, όπως η κομητεία Hardee με 97% των πελατών που παρακολουθούνται χωρίς ρεύμα και η κομητεία Manatee με 85% των πελατών χωρίς ρεύμα.

Ο αριθμός των διακοπών ρεύματος ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς ο Μίλτον – τυφώνας κατηγορίας 1 πλέον – κατευθύνεται προς την ανατολική ακτή της Φλόριντα. Η έκταση των ζημιών του μέχρι στιγμής παραμένει ασαφής, καθώς οι αξιωματούχοι περιμένουν το ξημέρωμα για να εκτιμήσουν τις συνθήκες.


Οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι οι δυσκολότερες για τις ανατολικές ακτές εκτιμούν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, με τον Δήμαρχο της Τάμπα να κάνει πριν από λίγο νέα έκκληση στους κατοίκους να μείνουν προφυλαγμένοι σε ασφαλές σημείο.

 

 

 

 

Δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν, ο Μίλτον – μια «θανατηφόρα και καταστροφική καταιγίδα», όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Ντιάν Κρίσγουελ σαρώνει το νοτιοανατολικό άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

 

 

 

Η κομητεία Μάρτιν της Φλόριντα αναφέρει πολλούς τραυματισμούς και δεκάδες ζημίες σε σπίτια, ενώ υπάρχουν και νεκροί.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ