Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο πήχης των κομμάτων στις ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

“Μάχες” χαρακωμάτων

*Ο εκλογικός στόχος Μητσοτάκη

*Τι θέλουν Κασσελάκης, Ανδρουλάκης

*Με “όπλο” τον Κουτσούμπα το ΚΚΕ

*Ο Βελόπουλος και οι άλλοι αρχηγοί

Σκληρή μάχη αναμένεται να δώσουν τα κoμματικά επιτελεία ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες είναι βέβαιο ότι αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό και θα δρομολογήσουν ραγδαίες εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν δεν πρόκειται να χάσει την ηγεμονία του, είναι όμως προφανές ότι το ποσοστό που θα λάβει η Ν.Δ. θα επηρεάσει τις αποφάσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσουν μάχη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δεύτερη θέση, καθώς ο νικητής αναμένεται να έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Βαρύνουσας σημασίας είναι η αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και για τα άλλα κόμματα που θέλουν να εδραιώσουν τη θέση τους στην πολιτική ζωή και να έχουν σημαίνοντα ρόλο στο νέο πολιτικό τοπίο.

Στην παρούσα φάση, οι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων, με στόχο να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Αν και είναι νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα, τα κομματικά επιτελεία έχουν αρχίσει να προσδιορίζουν τους εκλογικούς τους στόχους, ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Οι υποθέσεις των Τεμπών και των υποκλοπών θα είναι ψηλά στην ατζέντα, όπως και το θέμα της ακρίβειας, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.

Όχι σε πισωγύρισμα

Η Ν.Δ. με βάση όλες τις έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν θα χάσει την πρωτιά, κάτι που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αποκλειστικά στο ποσοστό που θα λάβει.

Ο μεγάλος φόβος της είναι η χαλαρή ψήφος, η αδιαφορία των γαλάζιων ψηφοφόρων και η διάθεση για τιμωρητική ψήφος που παρατηρείται σε μια σημαντική μερίδα του κόσμου που θα προσέλθει στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαμορφώσει αφήγημα που έχει ως βασικό στόχο τη συσπείρωση των “γαλάζιων” ψηφοφόρων και αυτός είναι ο λόγος που καλεί σε αγώνα “απέναντι σε όσους θέλουν η χώρα να γυρίσει πίσω”

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η Ν.Δ. δεν θα πιάσει το ποσοστό του 41% που έλαβε στις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και εκτιμούν ότι θα είναι πάνω από το 33%.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι εάν το κυβερνών κόμμα, γράψει “2” μπροστά, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 29%, θα συνιστά αποδοκιμασία των επιλογών που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.

Προοδευτική λύση

Στην Κουμουνδούρου, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις υπάρχει αισιοδοξία, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι θετικό και θα μπει οριστικά τέλος στην εσωστρέφεια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αντιμετωπίζει την κάλπη της 9ης Ιουνίου ως το έναυσμα για την εναλλακτική προοδευτική λύση που ζητάει ο τόπος και ευελπιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να είναι 2ο κόμμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει τον πήχη των ευρωεκλογών για το κόμμα του, που είναι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του 17% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Εάν ο στόχος επιτευχθεί είναι βέβαιο ότι θα εδραιωθεί στην ηγεσία, θα σταματήσει κάθε αμφισβήτηση στο πρόσωπο του και θα επιχειρήσει να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στην περίπτωση όμως που το ποσοστό είναι μικρότερο από των εθνικών εκλογών και χάσει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια θα επιστρέψει με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του κόμματος.

Η 2η θέση

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, η κατάκτηση της 2ης θέσης από το ΠΑΣΟΚ , θεωρείται αναγκαιότητα καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει την ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Συνεργάτες του τονίζουν ότι η 2η θέση θα μετατρέψει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα εξουσίας, καθώς θα εμφανιστεί ως η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ νιώθει δικαιωμένος στο θέμα των υποκλοπών, εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη μάχη στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας και εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της 2ης θέσης με υψηλό ποσοστό.

Άλλα κόμματα

Στο ΚΚΕ, το μεγάλο “όπλο” είναι χωρίς αμφιβολία ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός.

Στόχος του Περισσού είναι να αυξήσει το ποσοστό πυ έλαβε στις εθνικές εκλογές, προκειμένου να συνεχίσει να δίνει μάχες υπέρ των εργαζομένων.

Ο πήχης έχει μπει ψηλά για τον Κυριάκο Βελόπουλο, που θέλει να γίνει η Ελληνική Λύση το καταφύγιο των απογοητευμένων”δεξιών” ψηφοφόρων από την κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ.

Οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν ψηλά, ιδίως σε περιοχές της Β. Ελλάδας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός εξαπολύει βολές εναντίον του.

Η Νέα Αριστερά, έχει ως στόχο την εκλογή ενός ευρωβουλευτή, κάτι όμως που για την ώρα τουλάχιστον δεν είναι εφικτός, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κινείται πέριξ του 3%.

Όσον αφορά στη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα ήταν ευχαριστημένοι εάν πιάσουν τα ποσοστά που έλαβαν στις εθνικές εκλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ