Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Πολάκης θυσία στο… βωμό της μεσαίας τάξης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κέρδη και ζημιές μετράει η Κουμουνδούρου μετά την ρήξη του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία, λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς ο Σφακιανός πολιτικός μετράει πολλούς φίλους στον ΣΥΡΙΖΑ και ουδείς αμφισβητεί την προσφορά του σε θέματα διαφάνειας, που έφεραν ουκ ολίγες φορές σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτός άλλωστε ήταν που έφερε στο φως κρίσιμα θέματα όπως η υπόθεση Πάτση, που έδιναν το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας ότι τον εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών.

Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη έχει σχέση με το ύφος του πολιτικού λόγου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας που δεν συνάδει με ένα κόμμα εξουσίας όπως είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση του κ. Πολάκη, όπως αυτή εκφράστηκε και με την απαίτησή του να μπει στα ψηφοδέλτια Χανίων ο προσωπικός του φίλος κ. Χαιρετάκης, κατέστησε σαφές ότι τραβούσε το δικό του δρόμο.

Η ανάρτησή – επικήρυξη δημοσιογράφων, δικαστών και τραπεζιτών που έκανε ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και επιβεβαίωσε ότι το χάσμα μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος και του κ. Πολάκη, δεν μπορούσε να καλυφθεί.

 

Προσωπική στρατηγική

Στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ακολουθούσε προσωπική στρατηγική, η οποία όπως επισημαίνουν ουδεμία σχέση είχε με την ατζέντα που ήθελε να επιβάλει ο κ. Τσίπρας για να κερδίσει τις εκλογές.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο πρώην υπουργός ήθελε “πόλεμο” εδώ και τώρα, κάτι που έγινε σαφές με τη φράση του “εάν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά”.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν υποχρέωσαν τον κ. Τσίπρα να πάρει δραστικά μέτρα κατά του κ. Πολάκη, προκειμένου να στείλει το μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ταυτίζεται με τα άκρα και τις ακρότητες. “Του τη χάρισε με τις απειλές του στα Χανιά, αλλά εάν παρακολουθούσε απαθής τη δράση του ήταν σα να υπονόμευε τη στρατηγική που ο ίδιος έχει χαράξει”, έλεγε με νόημα στον “Χτύπο” βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η… δεξαμενή

Όπως γίνεται αντιληπτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη σκληρή γραμμή που επέλεξε, έδειξε τις εκλογικές του προτεραιότητες και τη “δεξαμενή” που θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην εξουσία.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη μεσαία τάξη, η οποία ταλαιπωρήθηκε με την στρατηγική της υπερφορολόγησης που έγινε την περίοδο 2015-2019.

Στην ουσία δηλαδή, ο κ. Πολάκης θυσιάστηκε στο βωμό της μεσαίας τάξης, η οποία με βάση τις αναλύσεις που έχουν γίνει στην Κουμουνδούρου:
-θέλει πολύ πιο ήπιο πολιτικό λόγο και ουσιαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης,
-είναι αυτή που δίνει τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Ηγετικό προφίλ

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε και τη βούλησή του για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο κεντρώες επιλογές, ιδίως για τις μεγαλύτερες ηλικίες του πληθυσμού.

Εξηγούν επίσης ότι αναδείχθηκε το ηγετικό του προφίλ, από τη στιγμή που ξεμπλέκει με ένα στέλεχος που όσο και εάν είναι αγαπητό στην αριστερή πλευρά του κόμματος, προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα στελέχη που εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορεί με πολύ καλύτερους όρους να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια, που ασφυκτιούσαν με τον πολιτικό λόγο του κ. Πολάκη.

 

“Πολακισμός”

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η ρήξη με τον Σφακιανό βουλευτή θα “σπάσει” οριστικά και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο εδώ και πολύ καιρό και με αφορμή τη φρασεολογία του κ. Πολάκη κάνει λόγο για “πολακισμό”.

Όπως τονίζουν, το επιχείρημα περί ταύτισης του κ. Τσίπρα με τον κ. Πολάκη που είχε κάνει σήμα κατατεθέν του το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο παύει να υφίσταται, καθώς οι δρόμοι τους χώρισαν οριστικά.

Ζητούμενο πλέον για την Κουμουνδούρου είναι εάν θα μπορέσει να διεμβολίσει και το ΠΑΣΟΚ και να απευθυνθεί σε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο που συνειδητοποιεί ότι προτεραιότητα είναι να φύγει ο κ. Μητσοτάκης από πρωθυπουργός.

 

Αριστερό ακροατήριο

Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς γνωρίζουν ότι ο κ. Πολάκης απευθυνόταν σε ένα ριζοσπαστικό αριστερό ακροατήριο, που δεν έχει σχέση με τη μετριοπάθεια.

Το γεγονός ότι το Εκτελεστικό Γραφείο δεν εισηγήθηκε τη διαγραφή του και επικύρωσε τη μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια, επιβεβαιώνει τον προβληματισμό βουλευτών και στελεχών για τυχόν απώλειες από τα αριστερά.

Τα χιλιάδες likes που λαμβάνει ο βουλευτής Χανίων σε κάθε του ανάρτηση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την ηγεσία και ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να θελήσουν είτε να αποστασιοποιηθούν, είτε να βρουν αλλού πολιτική “στέγη”.

Οι απώλειες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, αλλά η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πώς θα είναι διαχειρίσιμες και πως στο τελικό ισοζύγιο, τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα στην εκλογική μάχη που είναι προ των πυλών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ