Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ο Τραμπ, η Ουκρανία και οι δύσκολες επιλογές του Ζελένσκι: Μια σκοτεινή προοπτική για το μέλλον

Published

on

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την έναρξη της “ειρηνευτικής διαδικασίας”, όπως τη χαρακτήρισε, αναφέροντας τη σταθερότητα της αμερικανικής στρατηγικής στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η προσέγγισή του για την επίλυση του πολέμου, παρόμοια με εκείνη που εφαρμόστηκε στην κρίση στη Γάζα, φαίνεται να στηρίζεται στην επιχειρηματική λογική και τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων ως εμπορικές συμφωνίες.

Η Επιχειρηματική Προσέγγιση του Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τις διεθνείς κρίσεις, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία, με τη λογική του επιχειρηματία. Κατά την άποψη του Τραμπ, ο πόλεμος δεν είναι θετικός για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, που είναι ο πυρήνας του ενδιαφέροντός του. Ενώ το επιχείρημα της ανθρωπιστικής κρίσης υπάρχει, τίθεται ως δευτερεύον, με τον πόλεμο να αποτυπώνεται ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, η επικοινωνία με τη Ρωσία χωρίς να ενημερωθεί το Κίεβο ή να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ουκρανίας, αναδεικνύει τη διάσταση της αδιαφορίας για τις ουκρανικές θέσεις και ανάγκες.

Η Αδιαφορία για τις Ουκρανικές Θέσεις

Το γεγονός ότι ο Τραμπ επικοινώνησε με τη Ρωσία χωρίς να ενημερώσει το Κίεβο και ότι άφησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να περιμένει τον δικό του τηλεφώνημα, φανερώνει την έλλειψη σεβασμού προς τις ουκρανικές προτεραιότητες. Ειδικότερα, η αναφορά του Τραμπ για την πτώση της δημοφιλίας του Ζελένσκι, καθώς και η επιμονή του να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία, καταδεικνύουν μια προσέγγιση που βασίζεται στην πολιτική του συμφέροντος και στην αποδοχή της «νομιμοποίησης» του Κιέβου μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, όπως τις καθορίζει εκείνος.

Οι Στρατηγικές Διαπραγματεύσεις: Ρωσία και ΗΠΑ

Η Ουκρανία, γνωρίζοντας πως η πρόταση του Τραμπ και η συμφωνία με τη Ρωσία δεν αντανακλούν τα συμφέροντά της, προετοιμάζεται για τις συνέπειες αυτής της αναγνώρισης. Οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση του πολέμου φέρνουν στην επιφάνεια την πιθανότητα εκχώρησης εδαφών, με την Κριμαία και άλλες περιοχές να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η Μόσχα επιδιώκει την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, ενώ ο Τραμπ φαίνεται να έχει τη δική του προσέγγιση για την εκχώρηση των κατεχόμενων περιοχών, επηρεάζοντας την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η Διπλωματική Πιέση και οι Αντιφάσεις του Τραμπ

Η πίεση που ασκεί ο Τραμπ μέσω της διαχείρισης της συμφωνίας, όπως και η πιθανότητα επιβολής οικονομικών όρων (όπως η παραχώρηση σπάνιων γαιών), καθιστά τη θέση του Κιέβου όλο και πιο δύσκολη. Ο Τραμπ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά και ότι η περιοχή χρειάζεται οικονομική αποκατάσταση για να υπάρξει συνέχεια στη βοήθεια των ΗΠΑ. Αυτή η θέση, η οποία επαναλαμβάνει την αντίληψη του Τραμπ ότι «δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού», υπογραμμίζει την αδιαφορία για τα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία, με το βλέμμα στραμμένο στις γεωπολιτικές ισχυρές συμφωνίες.

Η Πολιτική Πίεση για τον Ζελένσκι

Η πολιτική στάση του Ζελένσκι, η οποία έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση εντός της χώρας του, αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις. Κατηγορούμενος για την καταστολή των πολιτικών αντιπάλων του και την εξάρτηση της χώρας από τη δυτική βοήθεια, ο Ζελένσκι πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών πιέσεων. Η επιλογή του να δεχτεί τις υποχωρήσεις στον πόλεμο, ή να επιδιώξει μια συμφωνία που πιθανόν να υποβαθμίζει την κυριαρχία της χώρας, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η πραγματικότητα είναι πως η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια επιλογή μεταξύ του να αποδεχτεί την υποταγή της ή να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της, με το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που δεν αντανακλά την πραγματική της θέση.

Η Διχασμένη Κοινωνία της Ουκρανίας

Η κοινωνία στην Ουκρανία είναι βαθιά διχασμένη. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η πλειοψηφία που δεν επιθυμεί να συνεχιστεί ο πόλεμος, ενώ από την άλλη, η ανάγκη για αναγνώριση των θυσιών που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, παραμένει ισχυρή. Οι εκλογές στην Ουκρανία ίσως αποτελέσουν το τελευταίο βήμα για τη δημοκρατική έκφραση των πολιτών και την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει η χώρα, αλλά παράλληλα ενδέχεται να εντείνουν τις εσωτερικές αντιφάσεις και την αβεβαιότητα.

Ο Δρόμος για το Μέλλον

Ο Ζελένσκι, παρότι αντιμετωπίζει δυσκολίες και πιέσεις τόσο από τους ξένους εταίρους του όσο και από την εσωτερική αντιπολίτευση, έχει να διαλέξει ένα δύσκολο μονοπάτι. Η πρόταση που θα κατατεθεί για τη μελλοντική συμφωνία για την Ουκρανία, ακόμη κι αν περιλαμβάνει κάποιες υποχωρήσεις, θα κληθεί να αντανακλά την πραγματικότητα της χώρας και την ανάγκη για διατήρηση της εθνικής της κυριαρχίας. Η αποδοχή ή όχι αυτών των όρων από τον Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον του ίδιου του προέδρου, αλλά και την ίδια την ύπαρξη και ταυτότητα της Ουκρανίας ως έθνος.

Ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Ουκρανία, με τις ισχυρές εξωτερικές πιέσεις και τις εσωτερικές αντιφάσεις, είναι γεμάτος αβεβαιότητες. Εάν η συμφωνία αποτύχει να καλύψει τις ανάγκες του λαού της, τότε οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές για το μέλλον της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ