Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Χάρης Δούκας γράφει στον Χ-Τύπο: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορική και πολιτική ευθύνη να ορθώσει ανάστημα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην εφημερίδα Χ-τύπος

Πριν 12 μήνες, οι δημότες της Αθήνας μου έκαναν την ύψιστη τιμή. Απέδειξαν ότι τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο, τίποτε δεν είναι αυτονόητο και αυτή τη δέσμευση που ανέλαβα θα συνεχίσω να την τηρώ απαρέγκλιτα.

Όμως, ξέρετε, στη ζωή και την πολιτική, δεν επιλέγεις εσύ το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές ήταν ξεκάθαρο. Η κοινωνία είναι απογοητευμένη, το πολιτικό σύστημα χωρίς αξιοπιστία, χωρίς πολιτικό αντίβαρο στην ασυδοσία της ΝΔ, με την Αριστερά να σπαράσσεται και τα προβλήματα να διογκώνονται.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν έχει ιστορική και πολιτική ευθύνη να ορθώσει ανάστημα. Όχι μετρώντας δεκαδικά ψηφία. Αλλά κάνοντας την Αλλαγή, πράξη. Με σχέδιο, αξίες, πρόγραμμα, ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν. Με συγκρούσεις, αλλά και συνθέσεις.

Τα προβλήματα της χώρας είναι τέτοια που δεν αρκεί να διώξουμε απλά τον κ. Μητσοτάκη. Πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να πορεύεται με μικρά βήματα. Χρειάζεται ένα άλμα. Αυτό το άλμα υπόσχομαι στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

Επέλεξα, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, να μην κρυφτώ, να είμαι παρών. Να αγωνιστώ για ένα ΠΑΣΟΚ που θα καταφέρει και πάλι να είναι πρωταγωνιστής, που θα καταφέρει και πάλι να αλλάξει, προς το καλύτερο, τις ζωές των πολλών.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ, όμως δεν μπορεί να είναι ένα ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ικανοποιημένο με το ρόλο του μικρομεσαίου κόμματος, που θεωρεί επιτυχία το να είναι τρίτο, που είναι κλεισμένο στον εαυτό του.

Για αυτό λέω ότι υπάρχει ένα δίλημμα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο κόσμος της παράταξης μας, την Κυριακή. Θέλουμε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, συμπεριληπτικό ΠΑΣΟΚ, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ενώνοντας δυνάμεις στην κοινωνία θα νικήσει ή ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, που θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη;

Την απάντηση θα τη δώσει η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές. Ο κόσμος είναι αυτός που με την προσέλευση του, πιστεύω,  θα στείλει δύο ηχηρά μηνύματα. Το ένα προς εμάς. Ότι ήλθε η ώρα να ανασυγκροτήσουμε την παράταξη μας, να την κάνουμε ξανά πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής, να επιχειρήσουμε με ενότητα, σοβαρότητα, και ξεκάθαρο σχέδιο, το μεγάλο άλμα προς τη διακυβέρνηση της χώρας. Το άλλο προς το Μέγαρο Μαξίμου και το κλειστό σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη.

Το «δήθεν» επιτελικό κράτος τους, έχει αποτύχει.

Η εποχή του μοντέλου του «εγώ» του «ενός ανδρός αρχή» έχει τελειώσει, αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι το εμείς. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλο δρόμο από το να λειτουργήσει συμμετοχικά, συλλογικά, δίνοντας δύναμη και φωνή στις οργανώσεις του, που θα αναζωογονηθούν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κανένας δεν περισσεύει, θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη. Το μοντέλο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ θα παραπέμπει στον τρόπο που θέλουμε να κυβερνήσουμε  τη χώρα. Αποκεντρωμένα, ανοιχτά, δημοκρατικά, με τους πολίτες να μην είναι στο περιθώριο, αλλά να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τις ζωές τους.

Πιστεύω ότι αν ενώσουμε δυνάμεις, αν κάνουμε την υπέρβαση, αν πιστέψουμε ότι τα κόμματα δεν είναι κλειστά συστήματα κάποιων βολεμένων, στις 6 Οκτωβρίου θα τα καταφέρουμε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ