Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πάνω από 2.000 συλλήψεις φοιτητών στις ΗΠΑ: Κινητοποιήσεις σε Λωζάνη, Όσλο, Παρίσι, Λονδίνο και Μελβούρνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαπλώνεται το κίνημα διαμαρτυρίας των φοιτητών που ξεκίνησε στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε Καναδά, Γαλλία, Βρετανία, Λωζάνη, Όσλο και Μελβούρνη.

Στο κίνημα των κινητοποιήσεων υπέρ της Παλαιστίνης σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπήκαν και φοιτητές του πανεπιστημίου της Λωζάνης. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ η αστυνομία έχει κάνει έως τώρα περισσότερες από 2.000 συλλήψεις.

Περίπου 100 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέλαβαν την είσοδο κτιρίου του πανεπιστημίου της Λωζάνης, με αίτημα το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ιδρυμάτων και την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο του κτιρίου Géopolis του πανεπιστημίου της Λωζάνης. Η ενέργεια αυτή «ακολουθεί το παράδειγμα των κινητοποιήσεων» στα πανεπιστήμια του Καναδά, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Keystone-ATS.

Η κατάληψη συνεχίζεται ειρηνικά, ανέφερε με δημοσιογράφο του πρακτορείου. Οι φοιτητές κρέμασαν παλαιστινιακές σημαίες και ο πρύτανης του UNIL, Φρέντερικ Χέρμαν, πήγε στο σημείο για να συζητήσει μαζί τους.

«Η δράση μας είναι αυθόρμητη, δεν έχει ούτε αρχηγό ούτε επικεφαλής. Οι άνθρωποι που κατέλαβαν το πανεπιστημιακό κτίριο αρνούνται να γίνουν συνεργοί της αποικιοκρατικής γενοκτονίας που διαπράττει το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ. Καλούμε όλον τον κόσμο να ενωθεί μαζί μας και τα μέλη άλλων πανεπιστημίων και ανωτάτων σχολών να κινητοποιηθούν επίσης», ανέφεραν στην ίδια ανακοίνωση οι φοιτητές.

Πανεπιστήμια ΗΠΑ: Περισσότερες από 2.000 συλλήψεις

Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε κολέγια και πανεπιστήμια από τις 18 Απριλίου, σύμφωνα με το CNN.

Οι συλλήψεις έχουν γίνει σε περισσότερες από 40 πανεπιστημιουπόλεις, σε τουλάχιστον 25 πολιτείες. Σε πολλές άλλες σχολές έχουν γίνει διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης, χωρίς να πραγματοποιηθούν συλλήψεις.

Το CNN δημοσίευσε έναν χάρτη που αποτυπώνει τα πανεπιστήμια όπου έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 45 συλλήψεις.

panepistimia-xartis-syllipseis_e0cb0.png

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, επικράτησε χάος στο UCLA, όταν η αστυνομία επενέβη προκειμένου να διαλύσει τα φράγματα που είχε στήσει το συγκεντρωμένο πλήθος στην πανεπιστημιούπολη.

ucla4_474f9.jpg

ucla1_69cf6.jpg

ucla2_44425.jpg

ucla3_65959.jpg

Σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις και η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 200 άτομα, κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης.

Στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ επίσης επικράτησε ένταση, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να απομακρύνουν τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές από την πανεπιστημιούπολη. Συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τόσο σε αυτό το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όσο και στα πανεπιστήμια της Φλόριντα, του Τέξας στο Ντάλας και του Νιου Χάμσαϊρ.

 

 

Τζο Μπάιντεν: Η βία είναι ενάντια στο νόμο

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να τηρηθούν τόσο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης όσο και το κράτος δικαίου, μιλώντας για τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια.

Οι ΗΠΑ δεν είναι ένα «απολυταρχικό έθνος», όπου οι διαφωνούντες φιμώνονται, επεσήμανε, αλλά συμπλήρωσε ότι πρέπει να «επικρατήσει η τάξη».

«Δεν προστατεύονται οι βίαιες διαδηλώσεις, αλλά οι ειρηνικές. Είναι ενάντια στον νόμο όταν υπάρχει βία. Η καταστροφή περιουσίας δεν αποτελεί ειρηνική διαμαρτυρία. Είναι ενάντια στον νόμο», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απάντησε αρνητικά όταν τον ρώτησαν αν οι διαδηλώσεις τον έκαναν να ξανασκεφτεί την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. «Όχι» ήταν η απάντησή του και όταν ρωτήθηκε αν οι πολιτείες θα έπρεπε να ζητήσουν παρέμβαση της εθνοφυλακής στις διαμαρτυρίες που γίνονται στις πανεπιστημιουπόλεις.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε βρετανικά πανεπιστήμια

Χθες, Μεγάλη Τετάρτη, φοιτητές πανεπιστημίων της Βρετανίας πραγματοποίησαν επίσης συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης.

Διαμαρτυρίες έγιναν σε αρκετά πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων σε Σέφιλντ, Μπρίστολ, Λιντς και Νιούκασλ.

Στο πανεπιστήμιο Goldsmiths στο νότιο Λονδίνο, φοιτητές έχουν καταλάβει κτίρια- ανάμεσά τους και η βιβλιοθήκη- εδώ και εβδομάδες, επισημαίνει ο Independent. Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Μπρίστολ, το Λιντς και το Νιούκασλ φοιτητές έστησαν σκηνές τη Μεγάλη Τετάρτη. Σήμερα, σκηνές στήθηκαν και στην πανεπιστημιούπολη του University College London.

 

 

Φοιτητές στο Μπρίστολ δήλωσαν ότι έκαναν τη συγκέντρωση «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπλοκή του πανεπιστημίου στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ». Οι διοργανωτές επεσήμαναν ότι ήθελαν να «αναδείξουν την επενδυτική στρατηγική του ιδρύματος και την εμπλοκή του στα εγκλήματα πολέμου του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Οι φοιτητές στη Βρετανία ζητούν από τα πανεπιστήμια να απεμπλακούν από εταιρείες που προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ ή και να διακόψουν τις σχέσεις τους με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

 

 

Διαμαρτυρίες σε Παρίσι, Όσλο, Καναδά και Μελβούρνη

Το κίνημα των διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια έφτασε πριν από μερικές ημέρες και στο Παρίσι.

Οι φοιτητές του Sciences Po, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων της Γαλλίας, έχουν πραγματοποιήσει πολλές διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα.

Την προηγούμενη εβδομάδα το πανεπιστήμιο ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας στο Sciences Po. Τη Μεγάλη Δευτέρα η αστυνομία επίσης διέλυσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στην οποία οι μετέχοντες ζητούσαν να σταματήσει ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ.

 

 

Διαμαρτυρίες έχουν διοργανωθεί και σε τουλάχιστον επτά πανεπιστήμια του Καναδά τις τελευταίες ημέρες. Στο πανεπιστήμιο του Όσλο, φοιτητές έστησαν σκηνές σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστίνη και ζητούν από το εκπαιδευτικό ίδρυμα να μην συνεργάζεται με το Ισραήλ σε πρότζεκτ. Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης διοργανώθηκε και στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Όσλο

oslo_0e3f8.jpg

Μελβούρνη

melbourni2_84e85.jpgmerlbourni1_cc9c0.jpg

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ