Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πάσχα παρέα με τους τετράποδους φίλους μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι πρέπει να προσέξουμε για να περάσουμε τους εορτασμούς ξέγνοιαστα

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης και αποτελεί συγχρόνως μια ευκαιρία να βρεθούμε με τα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μας ή με φίλους των οποίων την παρέα θα απολαύσουμε συγκεντρωμένοι (κατά κύριο λόγο) γύρω από το τραπέζι του Μ. Σαββάτου και της Λαμπρής, σε σπίτια, μπαλκόνια και αυλές.

Όσοι, βέβαια, από εμάς έχουμε σκύλους, εκτός από τη δική μας ηρεμία και καλοπέραση κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών, φροντίζουμε και για εκείνη των χνουδωτών φίλων μας. Δυνατοί ήχοι όπως οι κρότοι από τα βεγγαλικά δημιουργούν έντονο στρες και φόβο στους σκύλους, συναισθήματα από τα οποία χρειάζεται να τους προστατεύσουμε, ενώ μια εκδρομή στη φύση ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους όπως αλλεργίες ή μεταδοτικές ασθένειες από άλλα ζωάκια

Μπορεί τα κατοικίδιά μας να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει Πάσχα, παρόλα αυτά μπορούν να απολαύσουν τους εορτασμούς μαζί μας, εφόσον φροντίσουμε οι μέρες αυτές να κυλήσουν όσο πιο ομαλά γίνεται για τους τετράποδους φίλους μας.

Για να έχουμε ένα Πάσχα διασκεδαστικό και πάνω απ’ όλα ασφαλές με τον σκύλο μας, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

1. Οι σκύλοι έχουν πολύ ευαίσθητα αυτιά: Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι μια γιορτή της Ορθοδοξίας συνυφασμένη με πυροτεχνήματα και δυνατούς θορύβους, που σίγουρα θα τρομάξουν τον σκύλο, μιας και τα προσφιλή αυτά ζωάκια υποφέρουν από κροτοφοβία. Κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά κολάρα που θα παρέχει στον σκύλο μας συνεχή ηρεμία όπου κι αν βρίσκεται στο σπίτι, ή στην καθημερινή του βόλτα. Συγκεκριμένα, θα τον βοηθήσουν να παραμείνει ήρεμος καθ’ όλη τη διάρκεια των δυνατών θορύβων που χαρακτηρίζουν το βράδυ της Ανάστασης και καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτινών ημερών εν γένει.

2. Πασχαλινή βόλτα: Ο καλύτερος τρόπος να δώσουμε σημασία στο σκυλάκι μας μετά από το λουκούλλειο πασχαλινό μεσημεριανό γεύμα είναι να κάνουμε ένα μεγάλο περίπατο στην εξοχή μαζί του. Παιχνίδια όπως αυτά με μπάλα ή ένα φρίσμπι μπορούν να είναι πολύ διασκεδαστικά, τόσο για τον σκύλο όσο και για όλη την οικογένεια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ωστόσο, στη περιπλάνησή μας μέσα στα χωράφια την άνοιξη και να έχουμε τον σκύλο μας πάντα υπό έλεγχο, με λουρί, έτσι ώστε να μην ενοχλήσει άλλα ζώα.

3. Δοκιμάστε να παίξετε ένα νέο παιχνίδι: Η εύρεση ενός νέου παιχνιδιού που θα μοιραστούμε με τον σκύλο μας είναι κάτι δημιουργικό και για τις δύο πλευρές.

Μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσουμε το επίπεδο δραστηριότητας του παιχνιδιού ανάλογα με την ηλικία του σκύλου. Για παράδειγμα, η διελκυστίνδα ή η υπερπήδηση εμποδίων μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα για έναν νεαρό σκύλο, ενώ το παιχνίδι της απόκρυψης λιχουδιών κάτω από μια σειρά από αναποδογυρισμένα πλαστικά ποτήρια είναι ένα παιχνίδι που ενδεχομένως να λατρέψει ένας μεγαλύτερος σε ηλικία σκύλος.

4. Φωτογράφιση: Ο ανοιξιάτικος καιρός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να τραβήξουμε υπέροχες φωτογραφίες με τον σκύλο μας. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και πάρτε διασκεδαστικές πόζες μπροστά από τον φακό, ωθώντας (στο σημείο του δυνατού) τον τετράποδο φίλο σας να κάνει το ίδιο.

Διατροφή

Αποφύγετε να δώσετε κόκαλα στον σκύλο σας γιατί αυτά είναι πιθανό να θρυμματιστούν σε αιχμηρά κομμάτια και να προκαλέσουν διάτρηση ή τραυματισμό του βλεννογόνου, του οισοφάγου, του στομάχου ή του εντέρου, όπως επίσης και να προκαλέσουν γαστρεντερικές δυσκολίες ή γενικότερα γαστρεντερικές διαταραχές. Από εκεί κι έπειτα, αποφάγια από το τραπέζι όπως αυγά, λίπη, πέτσες κ.ά. μπορούν να προκαλέσουν από γαστρεντερικές διαταραχές, εμετούς και διάρροιες έως και οξεία παγκρεατίτιδα, μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει έως και σε θάνατο.

Η σοκολάτα περιέχει μεθυλοξανθίνες, ουσίες τοξικές για το σκύλο ακόμα και σε μικρή ποσότητα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σιελόρροια, σπασμούς και διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Αν υποψιάζεστε πως ο σκύλος σας έφαγε έστω και μικρή ποσότητα σοκολάτας, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Γενικά, το να δίνουμε στον σκύλο αποφάγια από το τραπέζι (από πατάτες και κρέατα μέχρι σάλτσες και σαλάτες) μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Η υπερβολική και χωρίς επίβλεψη κατανάλωση ανθρωπίνων τροφών, ειδικά από σκύλους άμαθους σε αυτά τα είδη τροφής, είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρά θέματα υγείας, μέχρι και στροφή στομάχου.

Κροτοφοβία

Αν οι σκύλοι είχαν φωνή, σίγουρα θα διερωτώνταν φωναχτά “τι τα θέλετε τόσα βεγγαλικά και τόση φασαρία σε μια γιορτή χαράς και αγαλλίασης; Τόσα ατυχήματα έχουν γίνει με κροτίδες και πυροτεχνήματα, κι εσείς επιμένετε να τα χρησιμοποιείτε;”

Οι γάτες έχουν μηχανισμούς αντιμετώπισης του φόβου, καθώς μπορούν να αναζητήσουν κρυψώνα σε ασφαλές σημείο. Με τα σκυλιά, όμως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τρέχουν να κρυφτούν, πέφτουν πάνω στον ιδιοκτήτη για προστασία, εκδηλώνουν επιθετικότητα ή το σκάνε από το σπίτι.

Το Πάσχα έχει παρατηρηθεί μεγάλο ποσοστό απώλειας σκύλων λόγω κροτοφοβίας. Ένα σκυλί μπορεί να είναι μόνιμα κροτοφοβικό, οπότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια κτηνιάτρου και εκπαιδευτή ώστε να βρεθούν οι αιτίες. Ίσως, πάλι, η φοβία να οφείλεται σε λάθος κοινωνικοποίηση, πρόωρη απομάκρυνση από τη μητέρα ή από την αγέλη, σοκ από πυροβολισμό, βία, κακές συνθήκες μεταφοράς ή ακόμη κληρονομικότητα. Αν, όμως, προκύπτει σπάνια, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να προστατεύσουμε τα ζωάκια μας.

* Κλείνουμε καλά παντζούρια και παράθυρα για να ελαχιστοποιήσουμε τον θόρυβο και να τα προφυλάξουμε από λάμψεις.

* Αφήνουμε μουσική ή ανοιχτή τηλεόραση. Οι κρότοι ακούγονται πιο έντονα στην απόλυτη ησυχία.

* Έχουμε πάντα στο σπίτι κρυψώνες για τη γάτα μας, ώστε να αισθάνεται πιο ασφαλής.

* Αν ο σκύλος είναι έξω μαζί μας, τον κρατάμε δυνατά και σταθερά από το λουρί. Ταυτόχρονα, του μιλάμε να ξεπεράσει τον πανικό. Δεν χαλαρώνετε το λουρί όταν σταματήσουν οι ήχοι από τα βεγγαλικά, γιατί μπορεί ακόμη να βρίσκεται σε σύγχυση.

Για την (ας ελπίσουμε αχρείαστη) περίπτωση που το ζώο μας το σκάσει μέσα στην πασχαλιάτικη αναμπουμπούλα:

* Φτιάχνουμε αφίσες με καθαρή, ολόσωμη φωτογραφία, περιγραφή του ζώου και τηλέφωνα επικοινωνίας. Τις τοποθετούμε σε κτηνιατρεία, pet shop, σχολεία, στάσεις λεωφορείων, πάρκα και όπου συχνάζει κόσμος.

* Εάν το σκυλάκι έχει μικροτσίπ, ειδοποιούμε αμέσως τον κτηνίατρο.

* Ενημερώνουμε γείτονες, τον δήμο μας και τα φιλοζωικά σωματεία.

* Βάζουμε αγγελίες σε έντυπα, ραδιοφωνικές εκπομπές και στο διαδίκτυο.

Συμβουλές για ασφαλείς αποδράσεις

  • Λόγω άνοιξης είναι ήδη αυξημένη η παρουσία κουνουπιών, ψύλλων και άλλων εντόμων επικίνδυνων για την υγεία του τετράποδου φίλου μας, που σημαίνει πως θα πρέπει οπωσδήποτε πριν την εκδρομή να έχουμε φροντίσει για την προστασία του με τα ειδικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (σπρέι, αμπούλες) και να προμηθευτούμε ειδικά εντομοαπωθητικά κολάρα που θα τον συνοδέψουν στα παιχνίδια του.
  • Μαζί με την άνοιξη, την εμφάνισή τους κάνουν και οι αλλεργίες. Θα πρέπει σε περίπτωση που ο σκύλος μας έχει γνωστές αλλεργίες, για παράδειγμα στη γύρη, να έχουμε μαζί μας την κατάλληλη αγωγή που του χορηγεί ο κτηνίατρος. Ακόμα, όμως, και αν δεν έχει γνωστές αλλεργίες επειδή (όπως ακριβώς και στον άνθρωπο) ενδέχεται να εμφανίσει, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου που τον παρακολουθεί μπορούμε να προμηθευτούμε κάποια αγωγή ώστε να τις αντιμετωπίσουμε.
  • Η επαφή με τα άλλα ζώα αυξάνει τους κινδύνους για μεταδοτικές ασθένειες. Είναι απαραίτητο να έχουμε φροντίσει για τα ετήσια εμβόλια του σκύλου πριν τις διακοπές του Πάσχα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να προσβληθεί από κάποια ασθένεια και να προστατέψουμε την υγεία του.
  • Το ταξίδι και γενικά οι διαδρομές με αυτοκίνητο και άλλα μεταφορικά μέσα, για κάποιους από τους μικρούς μας φίλους σημαίνουν ταλαιπωρία και ναυτία κίνησης. Και πάλι με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου θα πρέπει, αν γνωρίζουμε πως ο σκύλος μας αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, να προμηθευτούμε την κατάλληλη αγωγή ώστε να εξασφαλίσουμε το άνετο και χωρίς προβλήματα ταξίδι του.

Αναμφισβήτητα η προετοιμασία είναι για μια επιτυχημένη εκδρομή. Συστήνεται να εξοικειώσουμε το κατοικίδιο μας με τα ταξίδια με αυτοκίνητο και να προγραμματίσουμε διαλείμματα στη διαδρομή, ενώ είναι σημαντικό να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα είδη, όπως τροφή και νερό, για την ευεξία του.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας αντικείμενα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και χαρούμενο κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ενδεικτικά μπορείτε να έχετε μαζί σας:

  • Άφθονο νερό για τη διαδρομή με το αυτοκίνητο και τις στάσεις
  • Μπολ με τροφή και νερό
  • Ζώνη ασφαλείας, ελεγμένη με έλεγχο πρόσκρουσης
  • Μακριά και κοντά λουριά
  • Κλουβί ταξιδιού ή μεταφορέας
  • Κρεβάτι και/ή κουβέρτα (για να προσφέρει την αίσθηση του σπιτιού σε άγνωστες καταστάσεις)
  • Παιχνίδια με λιχουδιές και παζλ, λιχουδιές
  • Ένα επιπλέον κολάρο με ετικέτες ταυτότητας
  • Σακούλες για τα κακά
  • Παλιές πετσέτες και είδη περιποίησης για τον καθαρισμό

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ