Κεντρικό Θέμα
Πέντε ανοιχτά μέτωπα πονοκεφαλιάζουν τον Μητσοτάκη
Οι πρώτες αντιδράσεις για το πακέτο 8 μέτρων που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε χθες “γενναιόδωρο”, καταδεικνύουν πως οι αγρότες δεν θεωρούν ότι ικανοποιούνται τα αιτήματά τους και προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Η αυριανή ημέρα θεωρείται κρίσιμη καθώς θα λάβουν τις αποφάσεις τους σε πανελλαδικό επίπεδο συνυπολογίζοντας από την μία τις προσκλήσεις για διάλογο και τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέτωπο με τους αγρότες αλλά με τα προβλήματά τους και από την άλλη το σαφές μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι “αυτά μπορούσε να κάνει τη κυβέρνηση με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας”.
Στο δεύτερο μέτωπο που αφορά στα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει τακτική ” μαστιγίου” απέναντι στους φοιτητές που συνεχίζουν τις καταλήψεις, αλλά και σε καθηγητές που ασκούν κριτική για το “αδιάβλητο” των τηλε-εξετάσεων.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα ότι εκλαμβάνει τα επιχειρήματά τους “ως προφάσεις κάποιων -ελπίζω λίγων- καθηγητών που δεν σκέφτονται ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που αγωνιούν για το συμφέρον των φοιτητών τους”.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το ζήτημα αυτό για να προβάλει μια εικόνα μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας, επενδύοντας στο γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών λέει “ναι” στα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Χωρίς να είναι πάντως βέβαιο ότι η επί της αρχής αυτή τοποθέτηση σημαίνει “ναι” και στην συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία με τη οποία επιχειρείται επί της ουσίας η παράκαμψη του άρθρου 16 και πολλοί ανησυχούν ότι ανεξαρτήτως προθέσεων μπορεί να ανοίξει την κερκόπορτα σε φαινόμενα εμπορευματοποίησης και να αποβεί τελικά σε βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου.
Τρίτο μέτωπο και μάλιστα διαρκείας είναι η ακρίβεια η οποία συνεχίζει να υφίσταται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, παρά την εντατικοποίηση κατά τους τελευταίους μήνες της κινητοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών και την επιβολή προστίμων σε εταιρείες οι οποίες ωστόσο όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν εξασφαλίσει από αυτές τις πρακτικές σημαντικά κέρδη.
Το ούτως ή άλλως μείζον ζήτημα της ακρίβειας συνδέεται και με τις εξελίξεις στο αγροτικό, καθώς σε περίπτωση που ληφθούν αποφάσεις για αποκλεισμούς δρόμων είναι πιθανό αυτό να πυροδοτήσει νέο κύμα ακρίβειας με πρόσχημα ενδεχόμενες δυσκολίες στον εφοδιασμό της αγοράς.
Επόμενο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια όπου ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν η σιωπή αρκετών αναποφάσιστων βουλευτών της ΝΔ υποκρύπτει θετική ψήφο που θα μειώσει τον τον αριθμό των διαφοροποιήσεων- οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν και τις 40- ή θα βρεθεί η κυβέρνηση προ ακόμη πιο δυσάρεστης έκπληξης στην ψηφοφορία.
Είναι μάλιστα σαφές ότι ακόμη και εάν υπάρξουν αποχές μελών της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου δεν διαθέτει σοβαρές δυνατότητες αντίδρασης δεδομένου πως το πιθανότερο είναι ότι οι εντυπώσεις θα αποβούν εις βάρος του σε περίπτωση που επιλέξει μία πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, με επιπτώσεις δηλαδή σε βάρος υφυπουργών που ενδεχομένως θα απέχουν, αλλά με ελευθέρας στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη όχι μόνο να απέχει αλλά και να επιχειρηματολογεί υπέρ της… αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Τελευταίο πολύ σημαντικό μέτωπο είναι η δημόσια ασφάλεια που διαχρονικά αποτελούσε αιχμή της ρητορικής της ΝΔ, η οποία καταλόγιζε μάλιστα στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων δεν είχε σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα αυτό.
Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, την πραγματικότητα στον τομέα αυτό συνθέτουν ωστόσο στοιχεία που δείχνουν αύξηση της εγκληματικότητας, ιστορίες περί greek mafia, το πρωτοφανές γεγονός της ανεμπόδιστης διέλευσης Κροατών χούλιγκανς από την μισή επικράτεια, οι καρατομήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ.
Σε όλα αυτά προστίθεται μάλιστα και η ανησυχία ότι μπορεί να βρισκόμαστε προ αναβίωσης τρομοκρατικής δράσης, ενώ σίγουρα δεν υπάρχει προηγούμενο αλλαγής τριών υπουργών Προστασίας του Πολίτη μέσα σε διάστημα μόλις 6-7 μηνών.