Κεντρικό Θέμα
Παιχνίδια Ερντογάν με «εισβολή» σε Συρία και Κυπριακή ΑΟΖ
Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Ερντογάν, καθώς τα πολεμικά παιχνίδια που έχει αρχίσει τόσο στη Συρία όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ γεννούν φόβους για ανάφλεξη σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
H φράση του Τούρκου Προέδρου «όταν ξυπνούν τον γίγαντα θα υποστούν και τις συνέπειες», καθιστά σαφές, τόσο το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του, όσο και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.
Ο κ. Ερντογάν δεν δείχνει να κάμπτεται, παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούν εναντίον του, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρωπαίοι και το ερώτημα είναι «που το πάει» και «ποιοι είναι οι πραγματικοί του στόχοι».
Έμπειροι διπλωμάτες εξηγούν ότι η επέμβαση στη Σύρια έχει συγκεκριμένη στόχευση από την Τουρκία, που είναι να υπερβεί τα εμπόδια ενός κοινού παρονομαστή μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.
Ο κ. Ερντογάν, με πρόσχημα τη Ζώνη Ασφαλείας, ανατολικά του Ευφράτη, ευελπιστεί ότι:
-
- Θα υποχρεώσει την Ευρώπη να τον αποδεχτεί, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.
- Θα έρθει πιο κοντά με τον Ντόναλντ Τραμπ και θα βελτιώσει τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας που είναι σε οριακό σημείο.
Κουρδικός στόχος
Ωστόσο, η πραγματική επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου, δεν είναι σε καμία περίπτωση ο επαναπατρισμός 1 εκ. Σύρων προσφύγων και η ανάσχεση των ροών, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο.
Η τουρκική διπλωματία, αποκοπεί με την επίθεση στη Συρία, να αλλοιώσει δημογραφικά τον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής και να τον οδηγήσει σε πλήρη περιθωριοποίηση.
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να βάλει οριστικό τέλος τόσο στα σχέδια των Κούρδων για δικό τους κράτος, όσο και στη γερή συμμαχία που έχτισαν με τις ΗΠΑ από το 2011 και μετά.
Εάν οι Κούρδοι μείνουν ξεκρέμαστοι, είναι πολύ πιθανό να στραφούν προς τη Ρωσία και από τη στιγμή που οι ΗΠΑ χάσουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, η Τουρκία θα μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις.
Ενεργειακή σκακιέρα
Ο κ. Ερντογάν, με τη στρατηγική που ακολουθεί, δείχνει ότι στόχευσή του είναι να υποχρεώσει τις ΗΠΑ να τον θεωρήσουν στρατηγικό τους σύμμαχο και να ελέγξει και τις εξελίξεις σε ενεργειακό επίπεδο.
Στην παρούσα φάση, η Άγκυρα δείχνει απομονωμένη και δεν είναι σε θέση να παρέμβει τη νέα ενεργειακή σκακιέρα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να εκτιμά, ότι εάν «δέσει» τη συμμαχία του με τις ΗΠΑ, θα καταφέρει να βάλει τη χώρα του στον ενεργειακό χάρτη και ο ίδιος να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.
Για την ώρα δεν δείχνει να τα καταφέρνει λόγω της αμφίσημης στάσης των ΗΠΑ, που από τη μια διαμηνύει ότι στην κυπριακή ΑΟΖ θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και από την άλλη δίνει δεύτερες ευκαιρίες στην Τουρκία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ για παράδειγμα ναι μεν υποστήριξε ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία εάν δεν σεβαστεί τις ισορροπίες, αλλά νωρίτερα είχε ανάψει το πράσινο φως στην Άγκυρα για επέμβαση στη Συρία.
Διεθνής ταραξίας
Όπως γίνεται αντιληπτό διαμορφώνονται ισορροπίες τρόμου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον κ. Ερντογάν να αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο και να εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία με όπλο την πολεμική της μηχανή, συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας και προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα, με το επιχείρημα ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της.
Η τριμερής στο Κάιρο επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο σε ενεργειακό επίπεδο και ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση.
Το ερώτημα πλέον είναι εάν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα μπορέσουν να κρατήσουν μακριά από το «οικόπεδο 7» την Τουρκία, που προσπαθεί να εδραιωθεί με τον τσαμπουκά στην περιοχή.
Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά και οι εμπρηστικές δηλώσεις κατά της χώρας μας , θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως ένα μέσο πίεσης για να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι.
Ζεστό χρήμα
Το υπερόπλο του κ. Ερντογάν για να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη δεν είναι άλλο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς ελέγχει τις κάνουλες και άρα είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση.
Η συμφωνία του 2016 έβαλε φρένο σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ροές, αλλά η κατακόρυφη αύξησή τους το τελευταίο διάστημα, δείχνει που το πάει και στο θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν.
Όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι επιδιώκει μια νέα συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με τους ευρωπαίους, αλλά και χορήγηση δανείων για την οικονομία της χώρας του, που είναι υπό κατάρρευση.