Connect with us

Βουλή

Παράταση παίρνει η σύγκρουση της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια – Μέτρα στήριξης των οικογενειών

Published

on

Παράταση ολίγων ωρών παίρνει η σύγκρουση Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, μετά την ξαφνική ασθένεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με γρίπη, η οποία έφερε ανατροπή της ατζέντας.

Σήμερα συνεδριάζει η Ιεραρχία και πολλοί αναμένουν την τελική στάση που θα κρατήσει και επίσημα η Εκκλησία.

Πάντως, ανάλογα με την πορεία της υγείας του Πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Τετάρτη ή την Πέμπτη (με πιθανότερη ημέρα την Τετάρτη), ενώ στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα παρουσιαστεί και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να γίνει ολική επαναφορά της Κυβέρνησης σε ζητήματα καθημερινότητας. Γι’ αυτό τον λόγο ήρθαν νωρίτερα οι ανακοινώσεις για την ενίσχυση των νέων γονέων, με γαλάζια στελέχη να δηλώνουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί «το μέλλον και το αύριο της ίδιας της πατρίδας».

Μάλιστα, παρά το γεγονός πως ήδη ήταν άρρωστος ο Πρωθυπουργός την Κυριακή το απόγευμα, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη για να «κλειδώσει» το μέτρο.

Αυτό που έχει γίνει αντιληπτό στην Κυβέρνηση, είναι πως η πληθωριστική κρίση δεν αφήνει άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις και πως οι πρωτοβουλίες που τρέχουν ήδη δεν αρκούν («Καλάθι του Νοικοκυριού», αυξημένα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας κ.λπ.), καθώς οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες ανελαστικές δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικογένειας βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για διεύρυνση του αριθμού βρεφικών ειδών σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ, ενώ υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν και τα θήλαστρα τα οποία χρησιμοποιούν πολλές νέες μητέρες.

Αναδρομική αύξηση για το επίδομα γέννησης

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους νέους γονείς, αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι η αναδρομικότητα του μέτρου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσαν την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ισχύει σήμερα, σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων, αυτό το οποίο ξεχωρίζει όμως είναι πως το μέτρο ισχύει αναδρομικά από 1/1/2023.

Φορολόγηση

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ από επιδόματα που λάμβαναν μέχρι πρότινος οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Θυμίζεται πως πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης μεταβάλλεται.

Μέχρι τώρα το κόστος του επιδόματος γέννησης των 2.000 ευρώ ανερχόταν σε 150 εκατ. ευρώ και αφορά σε περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως. Το κόστος της εν λόγω αύξησης εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ ετησίως και 90 εκατ. ευρώ για το 2024 (λόγω της καταβολής των αναδρομικών ποσών του 2023) και ενισχύει περίπου 35.000 οικογένειες με 1 παιδί, 32.000 οικογένειες με 2 παιδιά, 6.600 τρίτεκνες και 1.400 πολύτεκνες οικογένειες ετησίως.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών λένε πως η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024.

Τέλος, από την Κυβέρνηση τονίζουν πως επίκειται συνολική παρέμβαση για το δημογραφικό την οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικογένειας.

Δεν αναμένονται άμεσες παρεμβάσεις στο κομμάτι των κλειστών διαμερισμάτων

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν στο CNN Greece πως το βάρος αυτή την ώρα πέφτει στο πρόγραμμα “Σπίτι μου” για ζευγάρια 25-39 ετών. Υπενθυμίζεται πως στα 246,8 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται, μέχρι στιγμής, το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί για τα δάνεια που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

Ιδρύεται παρατηρητήριο για το δημογραφικό

Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικογένειας εξηγούσε στο CNN Greece πως σύντομα θα ιδρυθεί Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό στη χώρα μας με Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σύντομα θα «τρέξει» έρευνα για τις αιτίες που αποτρέπουν τους νέους από το να κάνουν παιδιά σκοπεύοντας στην απευθείας επικοινωνία μαζί τους. Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα πολύ μεγάλο δείγμα από Έλληνες που διαμένουν και στο εξωτερικό με σαφή στόχευση να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα και το brain drain.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ