Connect with us

Ειδήσεις

Πισωγύρισμα: Η Meta καταργεί το πρόγραμμα fact-checking στις ΗΠΑ

Published

on

  • Η εταιρεία ακολουθεί το παράδειγμα του Χ (πρώην Twitter), καταργώντας τους ελεγκτές δεδομένων και εστιάζοντας σε πιο αυτορυθμιζόμενα μοντέλα από τους χρήστες.

Η Meta, μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, ανακοίνωσε την απόφαση να τερματίσει το πρόγραμμα fact-checking στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χ (πρώην Twitter), που είχε προχωρήσει σε ανάλογη ρύθμιση τους τελευταίους μήνες.

Ο ιδρυτής της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε στους λογαριασμούς του ότι η εταιρεία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τους ελεγκτές δεδομένων και θα βασίζεται πλέον σε ένα νέο μοντέλο, το “community notes”, το οποίο θυμίζει το σύστημα που εφαρμόζει το Χ.

«Θα απαλλαγούμε από τους fact-checkers και θα επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης», ανέφερε ο Ζάκερμπεργκ, εξηγώντας ότι η Meta θα επικεντρωθεί στη μείωση των λαθών και θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις χρήσιμες αναφορές από τους χρήστες για παραβιάσεις. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ, έρχεται μετά από προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την πολιτική προκατάληψη των ελεγκτών δεδομένων και τη μείωση της εμπιστοσύνης των χρηστών.

Παράλληλα, η Meta ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου σε ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση και το φύλο, εστιάζοντας τα αυτοματοποιημένα συστήματα σε παραβιάσεις υψηλής σοβαρότητας. Στόχος της εταιρείας είναι η ενίσχυση της αυτορρύθμισης από την κοινότητα χρηστών.

Η απόφαση αυτή αφορά αρχικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αναμένεται να επεκταθεί και στην Ευρώπη, εν μέσω της πίεσης που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναθεώρηση των πολιτικών ελέγχου περιεχομένου στους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους.

Επιπλέον, η Meta ανακοίνωσε τη μεταφορά της ομάδας εμπιστοσύνης και ασφάλειας από την Καλιφόρνια στο Τέξας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ