Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ποιος τρέμει το “φάντασμα” της αποχής

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφιάλτης οι ευρωεκλογές

*Συναγερμός στα κομματικά επιτελεία

*Φόβοι για συμμετοχή κάτω από 50%

*Τις πταίει για την έλλειψη ενδιαφέροντος

*Ποιο κόμμα θα πληρώσει το… μάρμαρο

‘Ενα φάντασμα θα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και αυτό το φάντασμα είναι η αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες.

Το πρόβλημα τείνει να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς ενώ απομένουν περίπου 20 ημέρες έως τη στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες, οι πολίτες αντιμετωπίζουν με αδιαφορία τη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Στο ερώτημα πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν, σαφής απάντηση δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα για τη δυναμική των κομμάτων.

Οι δημοσκόποι κάνουν λόγο για γρίφο και σημειώνουν ότι το εύρος της αποχής, είναι πολύ πιθανό να καθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν την επομένη των ευρωεκλογών.

Στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου οι πολίτες να πειστούν για την αναγκαιότητα της συμμετοχής.

Στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο και το διάστημα που απομένει έως τις 9 Ιουνίου θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το πόσοι θα αποφασίσουν να φτάσουν έως τις κάλπες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι ο εφιάλτης της αποχής είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα κομματικά επιτελεία, τα οποία φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να αναδείξουν την πραγματική δυναμική τους.

Αρνητικό ρεκόρ

Στο παρασκήνιο μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για αποχή ρεκόρ, κάτι που σημαίνει ότι αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν θα είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν θα προσέλθουν.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει εμφανές διακύβευμα, αλλά και από το ότι δεν θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009, όταν έγιναν ευρωεκλογές χωρίς αυτοδιοικητικές, καταγράφηκε η μικρότερη έως τώρα συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία στη χώρα μας που ήταν της τάξης του 52,5%.

Οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο, καθώς δεν θα υπάρχει η πληθώρα των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που έφερναν κόσμο στις κάλπες και θα ψήφιζαν και στις ευρωεκλογές.

Τις πταίει;

Ο εφιάλτης της αποχής τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και το ερώτημα είναι τις πταίει για την αδυναμία των κομμάτων να πείσουν τους ψηφοφόρους και να τους οδηγήσουν στις κάλπες.

Ο φόβος ότι η συμμετοχή θα πέσει κάτω από το 50% είναι διάχυτος, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία μιας κρίσιμης αναμέτρησης, όπως είναι αυτή των ευρωεκλογών.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος αποδίδεται σε τρεις λόγους που είναι οι εξής:

Α. Η καλοκαιρινή διάθεση, που μπορεί να σπρώξει μια σημαντική μερίδα πολιτών στις παραλίες και όχι στις κάλπες.

Β. Η εκλογική κόπωση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. κέρδισαν τις εθνικές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, ενώ και το φθινόπωρο οι πολίτες ψήφισαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Γ. Η μικρή απήχηση που έχει ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου, που θεωρείται κάτι το απόμακρο και ξένο, με αποτέλεσμα οι ευρωεκλογές να μην είναι θελκτικές.

Το …μάρμαρο

Στο παρασκήνιο, η φημολογία οργιάζει για το κόμμα, ή τα κόμματα που θα πληρώσουν το… μάρμαρο της αποχής, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Δημοσκόποι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και τονίζουν ότι η αποχή είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν και τα τρία πρώτα κόμματα, δηλαδή, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Όπως εξηγούν, δεξιοί ψηφοφόροι ναι μεν θα θελήσουν να τιμωρήσουν τη Ν.Δ. για θέματα όπως η ακρίβεια ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά από την άλλη δεν βρίσκουν ελκυστικό ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό το σκεπτικό δεν αποκλείεται να επιλέξουν την αποχή, καθώς με τον τρόπο αυτό θα στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην ηγεσία της Ν.Δ. χωρίς οι ίδιοι με την ψήφο τους να αμφισβητήσουν την εντολή που έλαβε στις εθνικές εκλογές.

Επίσης, η αποχή είναι πιθανό να χτυπήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται σε ένα πιο απολιτίκ κοινό, που δεν διακρίνεται για τη στενή του σχέση με την κάλπη.

Το τι θα επιλέξουν να κάνουν θα το αποφασίσουν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δημοσκόποι αποφεύγουν να μιλήσουν με σαφήνεια για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τρίτος πόλος, αυτός του ΠΑΣΟΚ, δείχνει να έχει χάσει τη μάχη για τη δεύτερη θέση, με αποτέλεσμα ψηφοφόροι του να αμφιταλαντεύονται για το εάν αξίζει τον κόπο να φτάσουν έως την κάλπη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ