Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολεμικά πλοία του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα: Άνοιξε η Ράφα για τραυματίες και ξένους υπηκόους

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) στέλνουν πυραυλάκατους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας έπειτα από τις επιθέσεις των – υποστηριζόμενων από το Ιράν – Χούθι της Υεμένης – Ξεκίνησε εκ νέου την Τετάρτη μερική εκκένωση μέσω του περάσματος της Ράφα

Άνοιξε λίγο πριν τις 10 το πρώι της Τετάρτης, το πέρασμα της Ράφα – η μονάδικη έξοδος διαφυγής από τον πολιορκημένο θύλακα της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το Κατάρ μεσολάβησε νωρίτερα για νεά συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Χαμάς – σε συντονισμό με τις ΗΠΑ – προκειμένουν να επιτραπεί η μετακίνηση των κατόχων ξένων διαβατηρίων και ορισμένων σοβαρά τραυματιών από την πολιορκημένη Γάζα, μέσω του περάσματος στη Ράφα.

Δείτε live εικόνα του Reuters


Νέο μέτωπο στον πόλεμο του Ισραήλ: Πυραυλάκατοι στην Ερυθρά Θάλασσα για τους Χούθι

Ο ισραηλ στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι ενισχύει την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας με πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από αρκετές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι.

Οι IDF σημείωσαν ότι τα σκάφη αναπτύχθηκαν χθες «έπειτα από εκτίμηση της κατάστασης και στο πλαίσιο των αυξημένων αμυντικών προσπαθειών στην περιοχή».

Σημειώνεται πως χθες ο στρατός αναχαίτισε έναν πύραυλο και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη εναντίον του Ισραήλ. Ένας άλλος στόχος αναχαιτίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στη νοτιότερη πόλη Εϊλάτ.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ισχυρίστηκαν την Τρίτη ότι εκτόξευσαν «μεγάλο αριθμό» βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς το Ισραήλ, προειδοποιώντας για «περισσότερες επιθέσεις που θα ακολουθήσουν». Ο Γιαχία Σαρί, εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν η τρίτη με στόχο το Ισραήλ ενώ απείλησε με νέα χτυπήματα «έως ότου σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα».

Οι Χούθι, που αποτελούν μέρος ενός «Άξονα Αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχουν συσπειρωθεί πίσω από τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο για ένα κίνημα που διεξάγει πόλεμο εδώ και οκτώ χρόνια με έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο.

Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Σαρί, η ομάδα έχει εκτοξεύσει «μεγάλο αριθμό» βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς το Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες επιθέσεις «για να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους να φτάσουν στη νίκη».

Ο ισραηλινόςστρατός τόνισε την Τρίτη ότι διαθέτει πολλά επίπεδα αεράμυνας στην περιοχή για την προστασία από τις επιθέσεις των Χούθι.

Σημειώνεται πως ο αμερικανικός στρατός έχει επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας αναχαιτίζοντας έναν αριθμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούθι που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ