Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πολεοδομικός «πυρετός» στους Δήμους – Κοινή ανησυχία για την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων [Ρεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού για ένα ζήτημα που αφορά όλα τα Βόρεια Προάστια και όχι μόνο

 

Μετά την οικονομική κρίση που είχε βυθίσει σε ύφεση ολόκληρο τον πλανήτη, βλέπουμε εδώ και μερικά χρόνια τα πράγματα να επανέρχονται στην κανονικότητα. Ένας από τους τομείς που είχαν τεράστια προβλήματα σε όλες τις χώρες, όπως φυσικά και στην Ελλάδα, ήταν αυτός των οικοδομών, όμως παρά το παροδικό σταμάτημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κατάσταση έχει αρχίσει ξανά να έχει μεγάλη αύξηση. Στους περισσότερους Δήμους της χώρας και ιδιαίτερα στην Αττική, βλέπουμε νέες οικοδομές να ξεφυτρώνουν και εργασίες οι οποίες είναι συνεχείς. Βέβαια και εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, μιας και πολλές Δημοτικές Αρχές δεν έχουν υπηρεσίες δόμησης (ΥΔΟΜ). Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Εσωτερικών 164 Δήμοι δεν έχουν ΥΔΟΜ κάτι που έκανε την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία, τον προηγούμενο μήνα, με στόχο να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο τρία της τροπολογίας: «αντιμετωπίζεται το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στους δήμους που δεν έχουν συστήσει υπηρεσίες δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) μέχρι την 31η.12.2022, καθώς δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα εξυπηρέτησής τους από γειτονικούς δήμους που έχουν συστήσει Υ.ΔΟΜ., μετά την πρόσφατη λήξη της προθεσμίας για τη σύστασή τους στους δήμους σύμφωνα με το υφιστάμενο άρθρο 97Α του ν. 3852/2010. Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζονται η έλλειψη ύπαρξης λειτουργικής Υ.ΔΟΜ. και η αδυναμία διεκπεραίωσης υποθέσεων πολεοδομικής φύσεως σε ένα μεγάλο ποσοστό των δήμων, οι οποίοι είτε δεν ανταποκρίθηκαν στην ανωτέρω δυνατότητα σύστασης είτε δεν διαθέτουν την απαιτούμενη στελέχωση, όπως και άλλα πρακτικά ζητήματα λειτουργίας τους, με την παροχή δυνατότητας διοικητικής εξυπηρέτησής τους από υφιστάμενες Υ.ΔΟΜ. δήμων του ίδιου νομού.»

 

Τα ζητήματα που θέτουν στο τραπέζι οι Δήμοι

Μπορεί όμως τα πράγματα όσον αφορά την οικοδομή να φαίνεται ότι μπαίνουν σε μια… σειρά, όμως δεν είναι λίγοι οι Δήμοι που μπαίνουν σε σκέψεις σχετικά με τον τρόπο που θα δημιουργηθούν τα νέα ακίνητα. Πιο συγκεκριμένα, η Δημοτική αρχή του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού είχε συνάντηση για δεύτερη φορά με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά τονίζοντας τον προβληματισμό τους για τα πολυώροφα κτήρια τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να ανεγείρονται  στην περιοχή, για κάτι που ο Δήμος είναι κάθετος, μιας και με αυτόν τον τρόπο αλλοιώνεται η εικόνα της πόλης.

Το ίδιο ζήτημα έχει φέρει στο προσκήνιο και ο Δήμος Αλίμου, με τον Δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη με προσωπική του δήλωση ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι εξωφρενικά υψηλές οικοδομές στο προάστιο στα νότια.

«Σε μία τεράστια προσπάθεια έχει επιδοθεί εδώ και 1,5 σχεδόν έτος η Δημοτική μας Αρχή, ώστε να μπει φρένο στα απαράδεκτα ψηλά κτήρια που ανεγείρουν αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες.

Τα κτήρια αυτά εμφανίζονται κατά κανόνα σε οικόπεδα με αντιπαροχή, όπου οι κατασκευαστές ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο, εκμεταλλευόμενοι αθροιστικά διάφορες διατάξεις του Νόμου (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός), οι οποίες φυσικά είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και εντελώς επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Με διάφορα “τρικ” στα κτήρια αυτά αναπτύσσεται δόμηση που ξεπερνάει τον Συντελεστή Δόμησης της περιοχής, αλλά επίσης και το ύψος που κανονικά ισχύει για την περιοχή. Το αποτέλεσμα: βαθιά αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, προσβολή της πολεοδομικής μορφής του Αλίμου, απαξίωση των ακινήτων που έχουν ήδη χτιστεί με “κανονικούς” όρους δόμησης και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα, εκθέσαμε εχθές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος και οι κάτοικοι, σε υπόθεση που αφορούσε ένα από τα κτήρια αυτά. Ο Δήμος έχει συνολικά προσφύγει στη Δικαιοσύνη για δεκατρία (13) κτήρια, ετοιμάζει προσφυγές για άλλα δεκατέσσερα (14) και το ίδιο θα κάνει εφεξής και για κάθε νέα οικοδομική άδεια (κτήριο), που προσβάλλει το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο του Αλίμου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αλίμου.

 

Τα χειρότερα ίσως έρχονται

Είναι δεδομένο ότι η… τάση που έρχεται από το εξωτερικό είναι η ύπαρξη πολυώροφων κτηρίων στις μεγάλες πόλεις. Δεν είναι λίγες οι εικόνες με ουρανοξύστες να υψώνονται στα κέντρα αστικών κέντρων, αλλάζοντας πλήρως την εικόνα τους. Και αν για πολλούς μια τέτοια εξέλιξη δείχνει την… ανάπτυξη και πως η περιοχή αυτή έχει «εκσυγχρονιστεί», δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι διαλύεται τόσο το περιβάλλον, αλλά παράλληλα αλλοιώνεται και η εικόνα της. Φυσικά και κάτι τέτοιο ισχύει. Σκεφτείτε πως θα φαινόταν σε ολόκληρο τον κόσμο αν στην θέση των παραδοσιακών σπιτιών στα νησιά του Αιγαίου, βλέπαμε νέες οικοδομές πολύ ψηλότερες και πολύ διαφορετικές η μια από την άλλη. Θα ήταν το ίδιο γραφική η Σαντορίνη, η Τήνος και η Πάρος τότε;

Το ίδιο πρέπει να σκεφτούμε και για την ηπειρωτική Ελλάδα και την Αττική! Ήδη η πρωτεύουσα λόγω της χωρίς κανόνες οικοδόμησης έχει τεράστια προβλήματα, με το βέβαιο να είναι πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε μερικά χρόνια δεν θα βλέπουμε… ουρανό. Το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση το οικονομικό όφελος των μεγάλων εταιρειών που διαχειρίζονται τις οικοδομές θα είναι πολύ μικρότερο, κάτι που σίγουρα πολλοί δεν θέλουν. Έτσι το πιο πιθανό είναι πως άμεσα θα δούμε κι άλλους «γίγαντες» να ξεφυτρώνουν στην Αττική, θέλοντας και μη και όσες φωνές κι αν υπάρχουν, μιας και θα πρέπει να «βαδίσουμε προς τον εκσυγχρονισμό», όμως το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες δεν θα αναγνωρίζουν την πόλη που ζουν και αυτό θα είναι το χειρότερο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ