Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό θρίλερ: Αλήθειες & μύθοι για ψήφο ανοχής, κυβέρνηση ηττημένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήθος φημών και σεναρίων βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το τι είδους κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί στην περίπτωση κατά την οποία λόγω της απλής αναλογικής αποτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αριθμητική σχετίζεται με το λεγόμενο αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης όπως το έχει ονομάσει ο Αλέξης Τσίπρας ή πολιτικής τερατογένεσης όπως το έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός.

Η φημολογία έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα και πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αναρωτιούνται πως μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, όταν ο Γ. Βαρουφάκης μιλάει εκ νέου για κλείσιμο τραπεζών.

Τις τελευταίες ώρες ακούγονται αλήθειες αλλά και μύθοι γύρω από αυτά τα σενάρια, που το μόνο βέβαιο είναι ότι ανεβάζουν στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει βρει την ευκαιρία να εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, λόγω του ότι ο κ. Βαρουφάκης πριν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπουργός της κυβέρνησής του. Η αλήθεια είναι ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να “παίξει” το “χαρτί” της πολιτικής σταθερότητας υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι με τις καταθέσεις των Ελλήνων.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα κερδίσει την κρίσιμη μάχη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που θεωρούνται το “κλειδί”, όχι μόνο για την πρωτιά, αλλά και την αυτοδυναμία της Ν.Δ. σε δεύτερες εκλογές.

 

Κυβέρνηση ηττημένων

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τόσο χώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν και ο ίδιος έχει αρχίσει εδώ και καιρό αγώνα δρόμου προκειμένου να “γοητεύσει” τους Κεντρώους ψηφοφόρους.

Οι πρόσφατες αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Δραγασάκη για την “κυβέρνηση ηττημένων”, αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είναι τυχαίες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

 

Ένα βήμα μπροστά δύο βήματα πίσω

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να χρησιμοποιεί τη ρήση του Λένιν “ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω”, καθώς αναγνωρίζει ότι τα “νούμερα” δεν βγαίνουν για “κυβέρνηση ηττημένων” με απλή αναλογική.

Το γεγονός όμως ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή του Alpha “Happy Day”, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τον κ. Βαρουφάκη, καθιστά σαφές ότι ενδεχομένως να κυοφορούνται ραγδαίες εξελίξεις.

Δύο ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε:

– “Οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του, είναι αστείο”.

-“Εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί”.

 

Τρόποι στήριξης μιας κυβέρνησης

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κ. Τσίπρας ρίχνει στην προεκλογική μάχη το “χαρτί” της ψήφου ανοχής, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί εκ των προτέρων να αποκλείσει κανέναν και ότι “υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση”.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στα “Παραπολιτικά”, τόνισε ότι εάν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, συμπληρώνουν τις 151 έδρες -ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτος-, θα πρέπει να επιχειρηθεί μια τέτοιου είδους μορφή κυβέρνησης.

 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα είναι η κυβέρνηση των ηττημένων ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, μέσω της ψήφου ανοχής.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι μια κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή, είτε με την ανοχή του, γεγονός που αφήνει ορθάνοικτο το παράθυρο στους κ.κ. Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη.

Το Σύνταγμα προβλέπει την ψήφο ανοχής και με βάση αυτή τη ρύθμιση ένα κόμμα μπορεί αντί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς μια κυβέρνηση, να επιλέξει την ψήφο ανοχής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να ανακοινώσει δηλαδή εκ των προτέρων ότι οι βουλευτές του θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση του πρώτου κόμματος θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Στην περίπτωση αυτήν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

 

Η κοινοβουλευτική αριθμητική

Εάν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, την οποία όπως όλα δείχνουν θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα “να τελειώνουμε με τον Μητσοτάκη”, το ζητούμενο είναι η πλειοψηφία που θα απαιτηθεί. Η κοινοβουλευτική αριθμητική ορίζει ότι η πλειοψηφία είναι 151 μόνο εάν οι παρόντες βουλευτές είναι 300.

Εάν όμως οι παρόντες βουλευτές είναι 230, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν είναι 116 αλλά 120 βουλευτές, με βάση το ότι η πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

Το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης μπορεί να γίνει πράξη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν τις 120 έδρες και υπάρξει συμφωνία με άλλο κόμμα όπως το ΜέΡΑ25, για ψήφο ανοχής.

Το σενάριο ενδεχομένως να υλοποιηθεί εάν η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική, και μεμονωμένοι βουλευτές μικρών κομμάτων που δεν θέλουν να χάσουν την έδρα τους, προτιμήσουν και αυτή την ψήφο ανοχής.

 

ΠΑΣΟΚ -ΚΚΕ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, την “κυβέρνηση ηττημένων”, δηλώνοντας ότι “είμαστε ένα βαθιά πατριωτικό κίνημα που δεν παίζει παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού”.

Το ΚΚΕ διαψεύδει κατηγορηματικά την εμπλοκή του σε σενάρια “ανοχής”, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να τονίζει ότι “ο λαός δεν θα μας συγχωρούσε μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια «προοδευτική» κυβέρνηση μούφα”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ