Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό παρασκήνιο: Κάτι τρέχει στα πολύ δεξιά της… “γαλάζιας πολυκατοικίας” – Έντονες διεργασίες μετά τους αποκλεισμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Σκληρή μάχη για τις εκλογές της 21ης Μαΐου συνεχίζουν να δίνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες στα πολύ δεξιά…  πατώματα της “γαλάζιας πολυκατοικίας”.

Το παρασκήνιο οργιάζει το τελευταίο διάστημα, κάτι που γίνεται σαφές από τον ιδιότυπο εμφύλιο που έχει ξεσπάσει για μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων που ουδείς γνωρίζει που τελικά θα καταλήξει.

Το γεγονός ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου γίνονται με απλή αναλογική έδωσε το δικαίωμα σε πολλά μικρά κόμματα να διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή, καθώς εκτιμούσαν ότι έχουν ελπίδες να πιάσουν το όριο του 3%.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δήλωσαν συμμετοχή 38 κόμματα, 10 συνδυασμοί και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι, εκ των οποίων πολλοί είναι αυτοί που ανήκουν στο λεγόμενο δεξιό άκρο της “γαλάζιας πολυκατοικίας”.

Ωστόσο, συνδυασμοί όπως η Πατριωτική Ένωση των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, η Πατρίδα της Λατινοπούλου και οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες του Νικολόπουλου δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

-η Πατριωτική Ένωση αποκλείστηκε μετά την καταγγελία για ονοματοκλοπή και για το ότι χρησιμοποίησε ως έμβλημα τον «Ήλιο της Βεργίνας» αν και είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η χρήση ανάλογων συμβόλων,

-η Πατρίδα τέθηκε νοκ άουτ μετά την καταγγελία Μπογδάνου ότι το συγκεκριμένο όνομα ήταν δική του ιδέα και μάλιστα κατοχυρωμένη,

-Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες δεν συγκέντρωσαν τα αναγκαία δικαιολογητικά κάτι που ο Νίκος Νικολόπουλος απέδωσε σε… χάκερς του Πιερακάκη.

 

 

Η απόφαση του Α1

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι οι “Έλληνες” του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη αποκλείστηκαν από τις εκλογές, μετά την απόφαση που έλαβε το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση έχει βαρύνουσα σημασία για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, αλλά από την άλλη τίθεται επί τάπητος το ερώτημα τι θα γίνει με αυτούς τους ψηφοφόρους οι οποίοι κινούνται στα πολύ δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Τα “ορφανά” του Κασιδιάρη όπως έχουν χαρακτηριστεί θα πρέπει να αναζητήσουν πολιτικό καταφύγιο, ενώ η ψήφος τους ενδεχομένως να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

 

 

Οι πολιτικές προτιμήσεις τους

Στο ερώτημα τι θα ψηφίσουν πλέον τα “ορφανά” του Κασιδιάρη μετά τη δήλωση που έκανε η δικηγόρος του ότι δεν θα στηρίξει κανένα κόμμα – άρα ούτε και το ΕΑΝ του Κανελλόπουλου-, δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς απάντηση.

Στο παρασκήνιο άλλωστε λέγεται ότι ο Κασιδιάρης τα είχε σπάσει εδώ και μέρες με τον Κανελλόπουλο με αφορμή το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία.

Το λογικό πλέον είναι πως οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του Κασιδιάρη βρίσκονται σε σοκ, λόγω του ότι δεν έχουν πολιτική στέγη.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΜRB Δημήτρης Μαύρος είχε γίνει στο παρελθόν προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθεί τι θα ψηφίσουν εάν και εφόσον οι “Έλληνες” δεν κατέβαιναν στις εκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο:

-Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήξεραν πού θα πάνε, σε ποσοστό 60%.

-Ένα 20% δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα, και

-υπήρχε μετά και μια διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα.

Όπως είπε ο κ. Μαύρος στην ΕΡΤ, η διασπορά προς τη ΝΔ ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, καθώς θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα είναι αυτό που τους τιμωρεί με την απόφαση να μην κατέβει ο Κασιδιάρης στις εκλογές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι οι περισσότεροι θα πήγαιναν προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το αμέσως επόμενο ποσοστό πηγαίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Στρατηγική β’ γύρου

Με δεδομένο ότι δύσκολα θα προκύψει κυβέρνηση από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, τα κόμματα που κινούνται στα πολύ… δεξιά της Ν.Δ. έχουν αρχίσει να καταστρώνουν στρατηγικές δευτέρου γύρου.

Οι στρατηγικές αυτές γίνονται παρά τις καταγγελίες που ακούστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για αποστασίες και “μαύρο” χρήμα, που είχαν ως αποτέλεσμα δύο βουλευτές της Ελληνικής Λύσης να απομακρυνθούν.

Η στρατηγική του β’ γύρου έχει ως στόχο τον σχηματισμό ενός κοινού μετώπου που θα βάλει τέλος στον κατακερματισμό όλων αυτών των περιθωριακών κομμάτων ώστε να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή.

 

 

Η… πανστρατιά

Επικεφαλής των προσπαθειών φαίνεται πως μπαίνουν ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος που υπογραμμίζουν την ανάγκη συνεργασίας όλων των κομμάτων που κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο στις δεύτερες εκλογές

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για “πανστρατιά” των κομμάτων που κόπηκαν στον Άρειο Πάγο, με στόχο όπως υποστήριξε όλοι μαζί να… τσακίσουν τη διεφθαρμένη ηγεσία της Ν.Δ.

“Μη συμπεριφέρεστε όπως τον 2ο αι πΧ, που οι Ρωμαίοι τσάκιζαν Έλληνες και οι

Έλληνες σκοτώνονταν μεταξύ τους! Έτσι, οι Ρωμαίοι υποδούλωσαν όλους τους Έλληνες”, είπε ο κ. Βελόπουλος.

Με τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης συμφώνησε ο κ. Μπογδάνος ο λέγοντας ότι οι απόψεις για “πανστρατιά των πατριωτικών κομμάτων μετά τις εκλογές του Μαΐου δείχνουν πολιτική ωριμότητα”

Το μήνυμα που στέλνουν και οι δύο είναι ότι πρέπει να υπάρχει “ ισχυρή και αρραγής εθνική αντιπολίτευση”, κάτι πάντως που δείχνει δύσκολο, λόγω των φιλόδοξων και αντιφατικών στρατηγικών όσων ηγούνται των μικρών δεξιών σχηματισμών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ