Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πολιτικό παρασκήνιο: Το Εύα-gate και οι 4 γρίφοι των εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές και το ερώτημα που τίθεται έχει σχέση με το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και το κατά πόσο είναι ικανό να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. δεν αμφισβητείται, είναι όμως κάτι παραπάνω από σαφές, ότι τα δεδομένα είναι πλέον τελείως διαφορετικά και ο χρόνος στον οποίο θα στηθούν οι κάλπες καθοριστικής σημασίας.

Ασφαλείς προβλέψεις δύσκολα μπορούν να γίνουν, αν και πρωθυπουργός φρόντισε να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο Μέτσοβο θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.

Το σκάνδαλο του Qatar Gate στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Εύα Καϊλή, θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς συνδέεται με την ψήφο των αναποφάσιστων και Κεντρώων ψηφοφόρων.

Οι δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου θα δείξουν εάν οι επιπτώσεις έχουν μόνιμο χαρακτήρα και κατά πόσο θα επηρεαστεί το ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να είναι το “κλειδί” ως προς το τι είδους συμμαχίες θα γίνουν μετά τις εκλογές.

Η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να χρεώσει την ευρωβουλευτή στη Ν.Δ. έχει οδηγήσει σε έναν ανοικτό πόλεμο Μαξίμου – Χ. Τρικούπη.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για ενίσχυση των ακραίων κομμάτων, με το επιχείρημα ότι η διαφθορά γίνεται σήμα κατατεθέν. Ο κ. Ανδρουλάκης επένδυε πολιτικά σε ένα καλό διψήφιο της τάξης του 13%-14% και αυτό που μένει να φανεί είναι κατά πόσο το Εύα-Gate θα επηρεάσει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και που θα στραφεί αυτή η κατηγορία των ψηφοφόρων.

Το Εύα-gate θεωρείται κρίσιμος παράγοντας των εξελίξεων και βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα κριθεί από τέσσερις γρίφους, για τον χρόνο των εκλογών, την αρνητική ψήφο, το δίλημμα για την επόμενη κυβέρνηση και τις παρακολουθήσεις.

 

  1. Πότε θα στηθούν οι κάλπες; Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές της Ν.Δ. αποκλείουν το σενάριο να στηθούν κάλπες είτε τον Ιανουάριο είτε τον Φεβρουάριο. Η φράση “μας περιμένει πολλή δουλειά και κοινοβουλευτική” που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός βγάζει από το “κάδρο” τους δύο αυτούς μήνες. Στην παρούσα φάση οι Κυριακές από 19 Μαρτίου έως 30 Απριλίου -με εξαίρεση αυτή του Πάσχα στις 16 Απριλίου-, είναι πολύ πιθανές για τις εκλογές. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί –αυξήσεις συντάξεων τον Ιανουάριο, market pass τον Φεβρουάριο-, χρειάζονται χρόνο για να περάσουν στην τσέπη των πολιτών. Τις τελευταίες ημέρες πάντως έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος το σενάριο των εκλογών προς το τέλος της τετραετίας. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι “το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία, η αίσθηση μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας”, αλλά και στο γεγονός ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει την 1η Μαΐου.
  2. Θα κυριαρχήσει η αρνητική ψήφος; Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δίνει ελπίδα και προοπτική και θεωρούν βέβαιο ότι με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα του δώσουν δεύτερη συνεχόμενη θητεία, καθώς θα κυριαρχήσει η θετική ψήφος. Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση λόγω των νεοφιλελεύθερων επιλογών της θα καταψηφιστεί και θεωρούν δεδομένη την αρνητική ψήφο στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Με αυτά τα δεδομένα, τα επιτελεία των κομμάτων έχουν πολλή δουλειά να κάνουν για να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα στο δρόμο προς τις κάλπες.
  3. Κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδυναμίας: Οι τελευταίες εξελίξεις στο Qatar Gate, κάνουν πολλούς να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Όμως για να γίνει πράξη κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, κάτι που δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός μπορεί να μην έχει πολιτικούς συμμάχους, αλλά η προοπτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενισχύσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να φέρει πιο κοντά τη Ν.Δ. στην αυτοδυναμία. Βασική προϋπόθεση όμως για κάτι τέτοιο είναι το κυβερνών κόμμα να λάβει ένα ποσοστό κοντά στο 33%-34% στις εκλογές της απλής αναλογικής προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα για 37,5%-38% στις δεύτερες που θα του δώσει την αυτοδυναμία.
  4. Ποιες είναι οι επιπτώσεις των παρακολουθήσεων; Στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. τονίζουν ότι το πολιτικό κόστος είναι ελεγχόμενο, αλλά από την άλλη είναι προφανές ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων. Κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις και τις ανατροπές που μπορεί να προκαλέσει στην εικόνα του ίδιου και της κυβέρνησης ένα νέο και εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ