Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Πού θα πάνε οι έδρες των Σπαρτιατών

Δημοσιεύθηκε

στις


Η ώρα της κρίσης

*Πλησιάζει η απόφαση του Εκλογοδικείου

*Πώς και γιατί άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου

*Ο Στίγκας και ο…αρχηγός Κασιδιάρης

Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων είναι πιθανό να προκύψουν το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή, λόγω της παρέμβασης της Δικαιοσύνης στο κόμμα των Σπαρτιατών.

Οι βουλευτές του κόμματος βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο απώλειας της έδρας τους, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν ο Βασίλης Στίγκας μίλησε για “Δον Κορλεόνε” και “Greek Mafia” και επιτέθηκε σε βουλευτές του κόμματος με τη φράση “τους λένε τι θα κάνουν” φωτογραφίζοντας τον φυλακισμένο Κασιδιάρη.

Ο κ. Στίγκας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εκλογοδικείο, επιχείρησε να αντικρούσει τις προσφυγές ότι παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία και το κύρος των εκλογών καθώς μπήκαν στη Βουλή λόγω Κασιδιάρη.

Ωστόσο, οι δικηγόροι που υποστήριξαν τις προσφυγές, επικαλέστηκαν την ποινική έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με κλήσεις όλων των βουλευτών του κόμματος σε εξηγήσεις για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν ήταν πως κακώς οι Σπαρτιάτες μετείχαν στις εκλογές, από τη στιγμή που ο πραγματικός τους ηγέτης δεν ήταν ο νυν πρόεδρος Βασίλειος Στίγκας αλλά ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Οι εξελίξεις είναι πλέον καταιγιστικές και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πλέον στην εκτίμηση ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την εκδίωξη των Σπαρτιατών από το Κοινοβούλιο είναι θέμα μόλις λίγων εβδομάδων.

Στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη ανοίξει τον δρόμο, δύο είναι τα σενάρια που θα πέσουν στο τραπέζι:

Σύμφωνα με το πρώτο, θα προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που οι Σπαρτιάτες έχουν βγάλει έδρα. Το ενδεχόμενο αυτό όμως, δείχνει εξαιρετικά “χλωμό”, καθώς θα προκληθούν πολιτικές αναταράξεις.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι έδρες που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του 2023, θα μοιραστούν σε κόμματα της Βουλής. Το ενδεχόμενο αυτό, δείχνει να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες.

Δύσκολη εξίσωση

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο και η όποια απόφαση άπτεται της λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ως προς τον αριθμό των εδρών που θα λάβουν τα κόμματα στην περίπτωση που οι Σπαρτιάτες “τελειώσουν” από τη Βουλή.

Μεγαλύτερη πλειοψηφία

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό έξι από τις έδρες που σήμερα έχουν στο Κοινοβούλιο οι Σπαρτιάτες να καταλήξουν στο κυβερνών κόμμα, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των εδρών της Ν.Δ. θα φτάσει στις 164.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει με ακόμη μεγαλύτερη άνεση το κυβερνητικό πρόγραμμα και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τα άλλα κόμματα

Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τρεις έδρες και από μια το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας, εξέλιξη που οδηγεί σε έναν νέο κοινοβουλευτικό χάρτη, σε λιγότερο από έναν χρόνο από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει τρεις έδρες θα ανέβει στις 39 και έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων στην περίπτωση νέων εσωκομματικών προβλημάτων.

Το κυριότερο βέβαια όπως λέγεται στην Κουμουνδούρου, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κινδυνεύει πλέον να απολέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα έχει 32 βουλευτές.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ