Connect with us

Ειδήσεις

Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη: Προτεραιότητα σε καθημερινότητα & μεταρρυθμίσεις

Published

on

Στην καθημερινότητα και τις μεταρρυθμίσεις στρέφει το βλέμμα του ο πρωθυπουργός, μετά την ανοικτή του σύγκρουση στο Λονδίνο με τον Ρίσι Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η φράση “αντιπολίτευση είναι η ακρίβεια” που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώνει τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αναδεικνύει τις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Το γεγονός παντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έχει επαναπαυτεί.

Ο πρωθυπουργός έχει στείλει σαφή μηνύματα τόσο για την παραγωγή κυβερνητικού έργου, όσο και για τα φαινόμενα αλαζονείας, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί κρίνονται σε καθημερινή βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι οι ρυθμοί θα ενταθούν εντός του 2024, με στόχο η χώρα να αλλάξει σελίδα και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Με εξαίρεση τη σύγκρουση με τον κ. Σούνακ η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε ότι επικεντρώνεται στο να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, για να δημιουργηθεί νέος πλούτος που θα προσφέρει καλύτερες αμοιβές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με τα 100 ισχυρά funds του πλανήτη που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια που έγινε στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως η χώρα με “όπλο” την επενδυτική βαθμίδα και την καλή εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ξένα κεφάλαια που θα ωθήσουν την ανάπτυξη σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Οικονομία – φοροδιαφυγή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι οι καλύτερες ημέρες για τη χώρα, θα έρθουν με συνεχείς παρεμβάσεις στην οικονομία, κάτι που σημαίνει ότι προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στην κυβέρνηση, αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ναι μεν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, σημειώνουν όμως ότι ήρθε η ώρα να φανερωθεί ο κρυφός πλούτος.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ένα μεγάλο στοίχημα αποφασιστικότητας που έχει ως κεντρικό του άξονα την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις ακόμη και εάν ξεβολευτούν ορισμένοι επαγγελματικοί κλάδοι.

 

Ακρίβεια

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα γίνει το παν για να αντιμετωπιστεί η εισαγόμενη ακρίβεια, που “τσακίζει” τα εισοδήματα και φέρνει στα όρια τους, τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κινούνται σι συνεχείς επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ, αλλά και το μπαράζ προστίμων – μαθούθ σε πολυεθνικές οι οποίες συνεχίζουν πρακτικές αθέμιτης κερδοφορίας.

Στην παρούσα φάση το βάρος πέφτει στην προστασία από τη νέα αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και στην ενίσχυση των ευάλωτων, καθώς η οικονομία έχει το πλεονέκτημα της υπεραπόδοσης.

Το “αγκάθι” της Υγείας

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι στον τομέα της υγείας πρέπει να γίνουν πολλά και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αναμένονται σαρωτικές αλλαγές, καθώς θεωρείται προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα έχουν ως επίκεντρο τις 6.500 νέες προσλήψεις, προκειμένου το ΕΣΥ να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να αλλάξει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει.

Εξετάζεται επίσης νέο πλέγμα κινήτρων (οικονομικών και επιστημονικών) ώστε να καλυφθούν κρίσιμες ειδικότητες, όπου παρατηρούνται κενά, όπως για παράδειγμα αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι.

 

Ξένα Πανεπιστήμια

Στο Μαξίμου θεωρούν σημαντική μεταρρύθμιση την πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη θεσμοθέτηση και εγκατάσταση στην Ελλάδα παραρτημάτων από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια κύρους.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι λόγω του ανταγωνισμού τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να γίνουν καλύτερα και ότι ο πήχης θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά.

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να φέρει άμεσα την πρωτοβουλία σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους στους πρώτους μήνες του 2024.

Το εγχείρημα των μη κρατικών πανεπιστημίων θα υποστηριχθεί με διακρατικές συμφωνίες, που προβλέπονται από το άρθρο 28 και θα τεθούν αυστηρά κριτήρια ως προς τη λειτουργία τους.

 

Δικαιοσύνη

Στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα τρέξει η κυβέρνηση, περίοπτη θέση έχει η δικαιοσύνη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει το μήνυμα ότι θέλει να δει σύντομα χειροπιαστά αποτελέσματα.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το νέο πλαίσιο για την έκτιση ποινών και την επιτάχυνση δικών που ανακοίνωσε ο Γιώργος Φλωρίδης και αυτό που μένει να φανεί είναι το πώς και πότε θα αρχίσουν να υλοποιούνται.

Βαρύνουσας σημασίας είναι επίσης η ενοποίηση ειρηνοδικών – πρωτοδικών, ο ποινικός κώδικας (αναστολές και αποφυλακίσεις με όρους) και ο δικαστικός χάρτης, προκειμένου να αλλάξουν άρδην τα σημερινά δεδομένα.

Σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν θετικά τις αλλαγές που θα γίνουν.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ