Ειδήσεις
Πτώση στις τιμές των σιτηρών – Η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία

Η τιμή των σιτηρών, που είχε εκτοξευτεί στις αρχές της εβδομάδας, άρχισε να υποχωρεί, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη συμφωνία για τον ασφαλή διάδρομο εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται για το αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έλαβε «γραπτές εγγυήσεις» από την Ουκρανία για την αποστρατιωτικοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των τροφίμων και κατά συνέπεια δέχτηκε να επιστρέψει στη συμφωνία.
Λίγες ώρες αργότερα πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αποσυρθεί από τη συμφωνία στην περίπτωση παραβίασης των εγγυήσεων από την Ουκρανία».
Παρά την προειδοποίηση αυτή, το σιτάρι έπεσε στα 340,50 ευρώ ο τόνος γύρω στις 15.30 στο Euronext, τιμή μειωμένη κατά 4,8% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή της ελαιοκράμβης υποχώρησε στα 657 ευρώ ο τόνος (-2%) και του αραβοσίτου στα 332,75 ευρώ ο τόνος (-1,5%).
Λίγο μετά το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο του Σικάγο η τιμή του σιταριού ποικιλίας SRW έπεσε στα 8,43 δολάρια ανά bushel (περίπου 20 κιλά), μειωμένη κατά 6,59%. Ο αραβόσιτος υποχωρούσε στα 6,835 δολάρια (-2,04%) και η σόγια στα 14,28 δολάρια (-0,54%).
Tην είδηση της επιστροφής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ επιβεβαίωσε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
«Κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία σχετικά με τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που καθορίστηκαν προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία πιστεύει ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας», μετέδωσε σχετικά το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
[Πηγή: eea.gr]
[banner id=”143729″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024