Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι ζητούν Ρωσία και Κίεβο αντίστοιχα – Ο ρόλος της Κίνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκεί που υπήρχε μια ελπίδα για παύση πυρός μετά από 23 μέρες πολέμου στην Ουκρανία, μετά την αποκάλυψη του προσχεδίου συμφωνίας 15 σημείων που έφεραν στο φως οι Financial Times, ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις αξιώσεις της χώρας του.

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, που άκουσε τη συνομιλία είπε στο BBC ότι ορισμένες από τις αξιώσεις του Πούτιν θα είναι ευκολότερο να γίνουν αποδεκτές από την Ουκρανία σε σχέση με άλλες.

  • Ο Πούτιν ζητά κατ’ αρχήν διαβεβαίωση από την Ουκρανία ότι θα μείνει ουδέτερη και δεν θα επιδιώξει να μπει στο ΝΑΤΟ. Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε την Τρίτη ότι η χώρα του θα πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, μια παραχώρηση που μπορεί να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

 

  • Ο Πούτιν θέλει ακόμη να ολοκληρώσει η Ουκρανία μια διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης, να προστατευτεί η χρήση της ρωσικής γλώσσς στη χώρα και να προχωρήσει σε «αποναζιστικοποίηση» – άγνωστο τι σημαίνει ακριβώς αυτό, καθώς η Ουκρανία είναι δημοκρατική χώρα και ο πρόεδρός της είναι εβραϊκής καταγωγής.

 

  • Η μεγαλύτερη πρόκληση στις απαιτήσεις του Πούτιν είναι το καθεστώς της Κριμαίας και της περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Καλίν, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέει ότι θα χρειαστεί να συναντηθεί ενώπιος ενωπίω με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν το θέμα. Εξηγήσεις δεν δόθηκαν για αυτές τις συγκεκριμένες αξιώσεις, αλλά αντιστοιχούν με αυτές που παρέθεσε την περασμένη εβδομάδα το Κρεμλίνο, ότι δηλαδή η Ρωσία θα σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις αν το Κίεβο αλλάξει το Σύνταγμα για να διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς, αν αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και το Νονέτσκ και το Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.

 

 

Τι ζητά το Κίεβο

Χθες, πάντως, ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε τις δικές του αξιώσεις για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, όταν αξιωματούχοι κι απ’ τις δύο πλευρές έκαναν λόγο για πρόοδο: «Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απόλυτα ξεκάθαρες: τερματισμός του πολέμου, εγγυήσεις ασφαλείας, εθνική κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ουκρανός αξιωματούχος του γραφείου του Ζελένσκι σκιαγράφησε το πού κινούνται οι συνομιλίες, καθώς μιλώντας στο Associated Press εξήγησε ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ήταν κατά πόσον τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν σε αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία μετά τον πόλεμο και πού θα είναι τα σύνορα.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφερόμενος στις ευαίσθητες ειρηνευτικές συνομιλίες, λέει ότι η Ουκρανία επιμένει στη συμπερίληψη μιας ή περισσότερων δυτικών πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, λέει ο αξιωματούχος, η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς.

 

Ανησυχία για εμπλοκή της Κίνας

Η Ουάσινγκτον βλέπει με δυσπιστία τη σχέση της Κίνας με τη Ρωσία, ο πρόεδρος της οποίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι Μόσχα και Πεκίνο αποκτούν στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια».

Η Κίνα έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ακόμη και να μιλήσει για εισβολή. Αν και διαβεβαιώνει πως σέβεται την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, επισημαίνει ότι η Ρωσία είχε θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά της που θα όφειλαν να αντιμετωπιστούν και καλεί να εξευρεθεί διπλωματική λύση στη σύρραξη.

«Ανησυχούμε πως (οι Κινέζοι) σχεδιάζουν να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρόεδρο Σι αύριο και θα του πει καθαρά ότι η Κίνα θα φέρει ευθύνη για κάθε ενέργεια με σκοπό να υποστηριχθεί η ρωσική επίθεση – και ότι δεν θα διστάσουμε να της επιβάλουμε κόστη», είπε χθες Πέμπτη ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

«Βλέπουμε με ανησυχία το ότι η Κίνα εξετάζει το να προσφέρει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια», επέμεινε.

Το Πεκίνο από την πλευρά του έχει διαψεύσει κατηγορηματικά πως έχει τέτοια πρόθεση. Από την άλλη, η Ουάσιγκτον λέει πως ανησυχεί επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση θα βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Πρόκειται για την πιο απερίφραστη προειδοποίηση που έχουν απευθύνει, δημόσια ή ιδιωτικά, οι ΗΠΑ στην Κίνα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

 

 

[Με πληροφορίες από iefimerida.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ