Ειδήσεις
Πόσα “διαζύγια” θα φέρει στην κυβέρνηση ο γάμος ομοφύλων; – Αύξηση των μετώπων
Ένα ακόμη μέτωπο ανοίγει για την κυβέρνηση, καθώς εισάγεται σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τη συζήτηση να αναμένεται να διαρκέσει ώς και δύο μέρες. Ο φόβος στο κυβερνητικό στρατόπεδο για διαρροές και διατήρησης σκληρής γραμμής πολλών βουλευτών της ΝΔ είναι μεγάλος, ενώ ταυτόχρονα τα αγωνιστικά μέτωπα των αγροτών και των φοιτητών παραμένουν ανοιχτά.
Παρότι o αγώνας των αγροτών επισκίασε τις διαρκείς διαμάχες εντός της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, αυτές θα επανέλθουν… δριμύτερες στη Βουλή και -πλέον- σε δημόσια θέα. Εξάλλου αρκετοί από τους κυβερνητικούς βουλευτές, -ειδικά από την επαρχία- θα επιχειρήσουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη γραμμή Μητσοτάκη ώστε να περιορίσουν τον προσωπικό αντίκτυπο στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις επιτροπές της Βουλής, «ναι», επί της αρχής δήλωσαν οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατία, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Κατά του νομοσχεδίου δήλωσαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.
Νίκη και Σπαρτιάτες έχουν καταθέσει από κοινού αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ανάλογη πρόθεση έχει και η Ελληνική Λύση, που όμως δεν διαθέτει τους απαιτούμενους βουλευτές.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο πόσοι βουλευτές θα επιλέξουν εντέλει να απόσχουν, επιλέγοντας την… ενδεδειγμένη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λύση και πόσοι θα καταψηφίσουν, πηγαίνοντας κόντρα στις επιταγές του πρωθυπουργού.
Ποιοι βουλευτές θα καταψηφίσουν και ποιοι θα απόσχουν
Μέχρι στιγμής, οι βουλευτές που έχουν δηλώσει ή… διαρρέουν ότι θα καταψηφίσουν είναι οι -με μπροστάρη τον Αντώνη Σαμαρά- Θάνος Πλεύρης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άννα Καραμανλή, Χρήστος Μπουκώρος, Νότης Μηταράκης, Περικλής Μαντάς, Μίμης Χρυσομάλλης, Κώστας Βλάσσης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Κέλλας, Μάριος Σαλμάς, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης. Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος.
Ακόμη, με προεξέχοντα τον Μάκη Βορίδη που έχει δηλώσει ότι θα απόσχει, με ανάλογες σκέψεις εμφανίζονται οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Νότης Μηταράκης, Μίμης Χρυσομάλλης, Κώστας Βλάσσης, Φώντας Μπαραλιάκος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Κέλλας, Μάριος Σαλμάς, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Κατσαφάδος, Γιώργος Καρασμάνης, Άγγελος Συρίγος, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Μαρία Κεφαλά.
Το επόμενο διήμερο αναμένεται η ψήφιση του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.
Η στάση των αγροτών
Εν αναμονή των αποφάσεων του αγροτικού κόσμου για τη στάση τους – δηλαδή, την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων ή αντίθετα τη μαχητικότερη διεκδίκησης της πλήρους κάλυψης των αιτημάτων τους -, στην κυβέρνηση εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή εκτόνωση.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσδοκά να καταγραφούν πλέον «διασπάσεις» στο αγροτικό μέτωπο. Είναι αυτό που την έχει φέρει εδώ και εβδομάδες σε μια δύσκολη θέση μιας καθυστερημένης, αλλά πλέον συνεχούς παραδοχής των «δίκαιων προβληματισμών», των μεγάλων δυσκολιών ειδικά στη Θεσσαλία και του αυξημένου κόστους παραγωγής προβλημάτων.
Την ίδια στιγμή οι πιέσεις εντείνονται και από την αντιπολίτευση, η οποία εξακολουθεί να χρεώνει στο Μαξίμου επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις και όχι στρατηγικό σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα.
Οι αγρότες αναμένεται να πάρουν τις αποφάσεις τους τα επόμενα 24ωρα, αν και στις σκέψεις τους, μετά τα μέτρα-ασπιρίνες που «παραχώρησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένει η κάθοδος στην Αθήνα με τα τρακτέρ. Οι αγρότες αναμένεται να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Στους δρόμους του αγώνα οι φοιτητές
Με αγωνιστικές διαθέσεις συνεχίζουν οι φοιτητές ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια».
Οι φοιτητικοί σύλλογοι προετοιμάζονται για τα συλλαλητήρια που έχουν οριστεί σε αρκετές πόλεις της χώρας την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πολλές σχολές της χώρας.
Μεταξύ άλλων οι φοιτητές τονίζουν ότι «ο αγώνας κλιμακώνεται, να μη λείψει κανείς. Το νομοσχέδιο έχει μπει σε διαβούλευση – η πλειοψηφία το έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας, τη Δευτέρα δίνουμε ξανά μαζική, μαχητική απάντηση».
Ακόμη, οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν πιέσεις του υπουργείου Παιδείας γύρω από τις εξετάσεις τους, που σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιούνται ψηφιακά, και ζητούν «να μην εργαλειοποιείται η εξεταστική μας για να υπονομευθούν οι αγώνες μας».