Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πύραυλος στην Πολωνία: Ανησυχητική δήλωση Μεντβέντεφ για παγκόσμιο πόλεμο – Αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία ζητούν οι G20 – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε πύραυλο που προήλθε από τις ουκρανικές δυνάμεις, στο πλαίσιο αεράμυνας, λένε οι ΗΠΑ – Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι επιχειρεί να στήσει μια γενικευμένη σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες καθώς η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ένας ρωσικής κατασκευής πύραυλος έπεσε στα ανατολικά της χώρας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι «απίθανο» να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

Η έκρηξη, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «μια πολύ σημαντική κλιμάκωση», ώθησε τον Μπάιντεν να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ. Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι το χτύπημα στην Πολωνία προσέφερε την απόδειξη ότι “η τρομοκρατία δεν περιορίζεται από τα κρατικά σύνορα“.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν τώρα πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος έπεσε σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το υπουργείο εξωτερικών της Πολωνίας είχε ανακοινώσει πως ο πύραυλος που χτύπησε το χωριό Przewodow ήταν Ρωσικής κατασκευής.

Ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας στους ηγέτες με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα,είοε πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε στο χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι χθες ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

O Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Ο Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις με θύματα 2 ανθρώπους.

 

 

«Οι ΗΠΑ και το NATO θα κάνουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε επίσης ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την προέλευση του πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ πιθανόν ρωσικής κατασκευής. Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αποδεικνύει αν εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, μιας και οι δύο χώρες έχουν πυραύλους σοβιετο-ρωσικής κατασκευής.

Η Πολωνία πάντως δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ

Η Πολωνία πάντως δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο ΑΜΠΕ νατοϊκές πηγές. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η συνεδρίαση αποδραματοποιείται μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός, εκτιμούν διπλωμάτες.

Της συνεδρίασης των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα προεδρεύσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας, επεσήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση.

ο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες μετά και την πτώση πυραύλου στο πολωνικό έδαφος. «Το BBN εξετάζει τις διευθετήσεις που έχουν γίνει ως αυτή την ώρα με τους διοικητές, τους επικεφαλής υπηρεσιών και τους συμμάχους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γιάτσεκ Σιβίρα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μεντβέντεφ: Το περιστατικό στην Πολωνία δείχνει ότι η Δύση πλησιάζει στον Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και μακροπρόθεσμος σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η έκρηξη σε πολωνικό έδαφος έδειξε ότι η Δύση πλησιάζει σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το περιστατικό με το υποτιθέμενο «πυραυλικό χτύπημα» σύμφωνα με την Ουκρανία σε πολωνική φάρμα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει πιο κοντά στον παγκόσμιο πόλεμο», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Twitter.

Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τον Σεπτέμβριο ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε τέσσερις περιοχές της χώρας στη Ρωσική Ομοσπονδία, μετά την κατοχή και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

 

 

«Σκόπιμη πρόκληση», σύμφωνα με τη Μόσχα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του και τον Στόλτενμπεργκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλία με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίνιου Ράου και τον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεσμευθήκαμε να παραμείνουμε σε στενή συνεργασία τις επόμενες ημέρες καθώς προχωρά η έρευνα και καθορίζουμε τα επόμενα κατάλληλα στάδια», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν από το Μπαλί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε «τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Πολωνών πολιτών, θυμάτων του τρόμου των ρωσικών πυραύλων».

«Η Ουκρανία, η Πολωνία, όλη η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να προστατευθούν πλήρως από την τρομοκρατική Ρωσία», υπογράμμισε.

Ο Κουλέμπα από την πλευρά του χαρακτήρισε «θεωρίες συνωμοσίας» τους ισχυρισμούς, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους οποίους ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό έδαφος ενδέχεται να είναι ουκρανικός.

 

 

«Διεξάγεται έρευνα», πρόσθεσε ο Ντούντα εξηγώντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

G20: «Άνευ όρων υποχώρηση από τα εδάφη της Ουκρανίας» ζητούν οι χώρες από τη Ρωσία

Διχασμένοι φαίνεται ότι είναι οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20), οι οποίοι δήλωσαν σήμερα ότι «εκφράζουν τη λύπη τους με τους εντονότερους όρους» για την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Στη δήλωση, η οποία εγκρίθηκε, αναφέρεται ότι τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζητούν την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας ωστόσο, όπως επισημαίνεται στον Guardian υπήρξαν και άλλες απόψεις.

Οι G20 κατέληξαν ότι «η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι ζωτικής σημασίας. Στη σημερινή εποχή δεν πρέπει να υπάρχει πόλεμος».

Ο πόλεμος της Ουκρανίας, τονίζεται στη δήλωση «προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία – περιορίζοντας την ανάπτυξη, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύοντας την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνοντας τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Τονίζεται ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρηθεί και ότι η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη, ενώ καλωσορίζεται η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης πως οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών θα συνεχίσουν να διαβαθμίζουν καταλλήλως τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Τα μέλη της G20 επαναλαμβάνουν επίσης τη δέσμευσή τους να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ενώ αναγνωρίζουν ότι «πολλά νομίσματα κινήθηκαν σημαντικά» φέτος.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση» με τους πρεσβευτές της Συμμαχίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του ‘Αρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο ΑΜΠΕ νατοϊκές πηγές. Έτσι ανατρέπεται αυτό που είχε γίνει γνωστό, ότι δηλαδή η Βαρσοβία έκανε το εν λόγω αίτημα.

Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να εγείρει ζήτημα απειλής για την ασφάλειά του και να ζητήσει από τους συμμάχους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη χώρα.

Είναι «απολύτως σημαντικό να αποφύγουμε την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε «έρευνα σε βάθος» για το περιστατικό.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του και τον Στόλτενμπεργκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλία με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίνιου Ράου και τον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεσμευθήκαμε να παραμείνουμε σε στενή συνεργασία τις επόμενες ημέρες καθώς προχωρά η έρευνα και καθορίζουμε τα επόμενα κατάλληλα στάδια», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν από το Μπαλί.

 

 

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) .

«Το BBN εξετάζει τις διευθετήσεις που έχουν γίνει ως αυτή την ώρα με τους διοικητές, τους επικεφαλής υπηρεσιών και τους συμμάχους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γιάτσεκ Σιβίρα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε ήδη χθες Τρίτη το βράδυ, αφού έγινε γνωστό ότι πύραυλος έπεσε σε πολωνικό χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα είναι ασφαλής επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλα αντίστοιχα περιστατικά.

«Η αντίδραση των συμμάχων μας, η απερίφραστη στήριξή τους και η προθυμία τους να σταθούν στο πλάι μας δείχνουν ότι είμαστε πολύ πιο ασφαλείς απ’ όσο αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Γιαμπλόνσκι.

«Ως χώρα γειτονική της Ουκρανίας ενδέχεται να είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορα περιστατικά, περιλαμβανομένων κάποιων που λαμβάνουν χώρα από λάθος», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ